Karting • GK4 Kartseries

Mattiz Meerschaut pakt podium in GK4 Kart Series: "Het ging eigenlijk heel erg goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 12:10 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Hij moest er op circuit Spa-Francorchamps hard voor knokken, maar aan het einde kon karter Mattiz Meerschaut tevreden terugblikken op een succesvol weekeinde in de Junior nationaal-klasse. Tijdens de vierde ronde van het GK4-kampioenschap was de twaalfjarige topper uit Affligem naar een knappe tweede plaats in het dagklassement gesneld.

Mattiz Meerschaut

Dat Mattiz op de Belgische piste een uitstekende snelheid had, bleek wel in de kwalificatie op zaterdag. De getalenteerde piloot snelde zonder pardon naar de eerste tijd. Een ultiem bewijs dat hij een uitstekende snelheid had om de races mee aan te vangen. “Dat ging eigenlijk heel erg goed”, zei hij met gevoel voor understatement.

Al tijdens de kwalificatie werd duidelijk dat het teamgenoot Wout Hoffmans was van wie hij het meest te duchten had. De Nederlander reed met een verschil van drie tienden van een seconde naar de tweede tijd in de kwalificatie.

Dat de twee aan elkaar gewaagd waren bleek ook wel tijdens de eerste race. Van poleposition vertrokken claimde Mattiz direct de koppositie. En samen met Wout sloeg de rijder van het nieuwe team van Peter Bergman weldra een gaatje met de rest van het veld.

Mattiz: “We konden samen zeven seconden wegrijden van P3 dus dat was gewoon goed.” In de laatste ronde van de race ging het er natuurlijk om wie van de twee de overwinning zou pakken. Mattiz toonde zich, net als in de kwalificatie het snelste, en denderde met een minimale voorsprong van anderhalve tiende van een seconde als eerste over de finish.

Ook in race twee was Mattiz bloedsnel. Uiteindelijk moest hij deze keer wél Wout voor zich dulden. “Ik maakte een foutje. Ik dacht dat de race al klaar was en ging van mijn gas af, en toen kwam Wout voorbij. Nou ja, tweede is nog steeds goed.”

Mattiz Meerschaut

In race drie had hij vervolgens een wat mindere start. “Ik startte als tweede en zakte in de eerste bocht terug naar P4.” Mattiz liet zich niet kisten en slaagde erin zich terug te vechten naar de tweede plaats. Vlak achter, jawel, teammaatje Wout Hoffmans. “Weer kwam ik als tweede over de finish. Ja, ik ben wel blij.”

Inmiddels twaalf jaar oud heeft Mattiz al behoorlijk wat kartervaring opgedaan. Hij begon al op achtjarige leeftijd op een indoorbaan in Gent. “Mijn vader vroeg of ik het leuk vond een keer mee te gaan karten. Ik vond het meteen heel gaaf. Toen zijn we het meer gaan doen. Na een jaartje heb ik de stap gemaakt naar de Mini Parilla-klasse. In Spa heb ik toen mijn eerste meters gemaakt.”

Inmiddels is hij een stapje hoger gegaan en komt hij uit in de Junioren Nationaal-klasse. Hij geniet ervan. “Ik vind racen bij de Junioren veel leuker; het gaat veel sneller.” In Spa liet hij opnieuw zien een getalenteerde piloot te zijn. Hij had van het racen op de baan in de Ardennen genoten. Mattiz: “Het is een snelle en technische baan, die van Genk en Marienbourg zijn meer snel en hebben snellere bochten. Dit is meer een zware baan.”

De komende weken komt Mattiz in actie in het prestigieuze IAME Benelux-kampioenschap en daarna opnieuw in de GK4 Kart Series. Beide raceweekeindes worden gehouden op het circuit van Mariembourg. “Het worden weer mooie weekens denk ik. Ik kijk ernaar uit in Mariembourg te racen. Hopelijk kan ik er weer een podiumplaats pakken.”

Mattiz bedankt zijn ouders voor de vele kilometers en tijd die ze er elke keer voor over hebben om elke week op de karting te kunnen rijden, zijn vrienden, familie en Team BRS.

Mattiz Meerschaut wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Goodyear, Willco Products, Tip Top Cleaning, Vulco Coppens, Meerschaut & Co, AASB, Mattizo.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS