Karting • GK4 Kartseries

Mats Broeren doet goede zaken met drie zeges in GK4 Kart Series! "Echt blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2022 00:14 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met zijn elf jaar is hij een van de jongste deelnemers aan de Junior Nationaal-klasse in de GK4 Kart Series en hij won zaterdag in Mariembourg alle drie de races. Mats Broeren uit Rotterdam liet op de Zuid-Belgische piste iedereen versteld staan met zijn fabelachtige optreden. Dat belooft wat voor de toekomst.

podium Junior Nationaal Mats Broeren midden wint in Mariembourg

“Door de winst kan ik het kampioenschap nog winnen”, zei een dolblije Mats. “Ik ben heel erg ingelopen op Eva Dorrestijn die aan de leiding gaat. Het verschil is nog maar negen punten.” Die achterstand is dus nog alleszins goed te maken tijdens de laatste ronde van het kampioenschap die op het roemruchte circuit van Genk wordt gehouden. “Het is ook één van lievelingsbanen. Ik ben er in de GK4 al eens van 25 naar 3 gereden”, blikte Mats met vertrouwen vooruit.

En dan te bedenken dat de talentvolle Zuid-Hollander een wat mindere kwalificatie had doordat de bandenspanning niet de juiste bleek. Daardoor kwam hij niet verder dan de tiende tijd. En dat betekende automatisch dat hij de eerste race van het weekeinde van P10 moest starten. Hem wachtte dus een fikse opgave om in de eerste race nog op het podium te eindigen.

Dat lukte Mats wonderwel. Sterker nog, hij slaagde er zelfs in die race te winnen; van P10 naar P1 dus. “Dat was echt heel gaaf. Heel veel rijders waren met elkaar aan het knokken. Daar profiteerde ik van. In het laatste rondje ben ik nog op P1 gekomen.” Door zijn zege mocht hij race twee van poleposition starten. “Ik had een heel goede start en ben toen weer eerste geworden. Ik was er echt blij mee.”

In de derde race, de finale, mocht hij dus weer op P1 starten. “Ik trok bij de start een sprintje en heb uiteindelijk weer gewonnen. Het ging wel goed. Ik vind het gewoon leuk om te starten.” Dankzij die razendsnelle eerste meters legde Mats de basis voor een sublieme, maar ook spannende race. Op de finish had hij nog een voorsprong van 0.5 seconde op de nummer twee.

Die voorsprong had best een stuk groter kunnen zijn, ware het niet dat hij een akkefietje had in de slotfase van de race. “In de laatste twee rondjes reed een achterblijver aan de binnenkant van de baan en hij ging ineens naar de buitenkant. Ik knalde bijna tegen hem aan. Ik schrok heel erg. Dat kostte me wel tijd. Na dat incident was het verschil nog maar twee tienden. Daarna ben ik nog drie tienden uitgelopen.”

Mats Broeren wint in Mariembourg

Het deed er uiteindelijk allemaal niet meer toe. Hij had drie races uit drie gewonnen. Een perfect weekeinde dus. Dat hem dat in Mariembourg was gelukt, had Mat niet echt verbaasd. “Het is één van mijn lievelingsbanen. Het binnenstuk met scherpe bochten vind ik echt leuk. En Sinan, die de data doet in mijn team, heeft me veel tips gegeven. In de races was de bandenspanning beter en toen ging het goed.”

Mats’ volgende race is de zevende en laatste ronde van het GK4-kampioenschap. In Genk moet hij winnen. Dan weet hij zeker dat hij voor de huidige kampioenschapsleider eindigt en kan hij misschien nog kampioen worden. “Ik hoop dat het lukt!”

Mats Broeren wil graag wat bedrijven en mensen bedanken. “Ik wil Stirlings Racing Team en WJS Racing bedanken voor de ondersteuning en de data. En verder papa, mama, Mirella, Willem Jan en Sinan."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS