Karting • GK4 Kartseries

Mathias Heyninck is een snelle leerling in de schakelkart en pakt gelijk podiumplaats in GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juli 2020 13:34 • Print artikel

GENK – Eigenlijk is dit het eerste jaar dat Mathias Heyninck deelneemt aan een volledig kampioenschap in de kartsport. Na enkele losse wedstrijden in de IAME X30 junior vorig jaar, besloot hij over te stappen naar de Open Schakel klasse van de GK4. En die beslissing verloopt naar wens, want Mathias werd zondag in Genk knap derde tijdens de tweede ronde van het kampioenschap.

Mathias Heyninck

In januari testte hij voor het eerst met een schakelkart. Het begin bleek wel wat moeilijk, dat schakelen. “Maar met de goede raad en de juiste begeleiding van mijn team DFK heb ik progressie gemaakt en is het toch nog gelukt. Het is heel anders: Je rijdt heel andere lijnen dan met een automaat, je kunt veel later remmen en het schakelen maakt alles intensiever. De kart gaat sneller en je ervaart meer G-krachten. Daardoor wordt het allemaal leuker, maar ook veel vermoeiender.”

Dat Mathias is gaan karten, is niet echt verrassend gezien de achtergrond van zijn vader Geoffrey Heyninck. Die is zelf jarenlang coureur geweest. Geoffrey: “Ik heb geracet in de endurance, zoals de 24 uur van Zolder en Barcelona, in de Belcar en het BGDC. Nu geef ik prioriteit aan het begeleiden van Mathias zijn karting en dan zien we wel hoe het later groeit.”

Heyninck senior geniet ervan dat hij samen met zijn zoon het racen beleeft. “Het is leuk dat je samen een passie kunt delen. We bereiden thuis samen de kart voor het weekend voor: dat gaat van alles netjes reinigen, nakijken op slijtage of schade tot onderhoud en basisafstelling voor het komende circuit. Wie weet komt er ooit een seizoen waarin we samen een auto delen. In dat geval gaat mijn voorkeur uit naar races van twee, drie of vier uur. Daarin kunnen we misschien samen weleens iets doen.”

Mathias was dertien toen hij begon met karten. In eerste instantie vooral als hobby. “Toen ben ik in de Rotax Max DD2-klasse begonnen met vrienden”, zei Mathias. “Mijn papa deed toen nog veel autosport. Ik ging altijd mee naar zijn wedstrijden. Ik dacht: ik wil ook weleens racen. Vooral de snelheid, het inhalen maar ook de uitdaging met jezelf en de chrono vind ik mooi.”

Mathias Heyninck

Om zo goed mogelijk te kunnen presteren, laat Mathias niets aan het toeval over. En dat betekent vooral: zoveel mogelijk trainen. Zoals op het circuit van Mariembourg waar de volgende ronde van het GK4-kampioenschap wordt gehouden. “Daar ben ik al een paar keer gaan trainen en dat ging heel goed. Het is een leuke baan. Ze heeft een lang recht stuk, dus je haalt een hoge topsnelheid tot zo’n 140 km/u.”

Uiteindelijk hoopt de beloftevolle Belg aan autosport te kunnen gaan doen. “Ik zou willen beginnen in de BGDC, in de Fun Cup ofzo. In de toekomst zou ik ook graag een test maken in een Formule Renault. Maar eerst zeker nog een jaar karting.”

Mathias zoekt nog partners om elkaar meerwaarde te kunnen bieden. Mensen die daarin geďnteresseerd zijn of ideeën hebben, kunnen contact met hem opnemen via mathias.heyninck@telenet.be.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS