Karting • Rotax Euro

Mateja Radenkovic dendert naar knappe tweede plek met gouden randje in prestigieuze International Final in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2021 11:44 • Print artikel

LE MANS – Karter Mateja Radenkovic heeft afgelopen weekeinde op overtuigende wijze bewezen dat hij dit seizoen in de Rotax Max Minimax-klasse een grote stap in zijn ontwikkeling heeft doorgemaakt. Tijdens de Rotax Max Challenge International Tropy in Le Mans werd hij razendknap tweede in een heel sterk internationaal deelnemersveld. Het had bovendien maar weinig gescheeld of het elfjarige talent uit Antwerpen had de race gewonnen.

Mateja Radenkovic

“Ja ik ben wel blij”, zei Mateja. “Ik het begin was het doorzetten in de finale, want mijn start was slecht door een tikje van een andere rijder. Daardoor viel ik terug naar de achtste plek. Maar ik was heel snel, dus ik kwam snel dichterbij. Ik kon ze allemaal vrij snel terugpakken.”

Even leek het erop dat de talentvolle Antwerpenaar zodanig snel was dat hij zelfs nog de overwinning kon pakken. “Maar de eerste twee jongens duwden elkaar op tot de laatste ronde. Ik kwam wel dichterbij, maar niet veel. In de laatste ronde ben ik in de voorlaatste bocht nog naar positie twee gegaan. Dat was een heel moeilijke.”

Maar het lukte hem wel. “Dat had ik geleerd Christopher van El Feghali. In de prefinale haalde hij mij in de voorlaatste bocht in. Ik dacht: dan moet ik dat ook proberen, als hij dat kan, kan ik dat ook. Het was alles of niets en het lukte. Ik vond het wel cool, zo in de voorlaatste bocht nog naar positie twee.”

Opgewekt vertelde hij zijn relaas over de finale in Le Mans, maar toen Mateja na de finale uit zijn kart kwam, was hij nog ‘heel verdrietig’. “Omdat ik niet gewonnen had en ik wist dat ik had kunnen winnen”, legde hij uit. “Nu heb ik het losgelaten en kan ik het van de goede kant bekijken. En dan kan ik toch heel blij zijn.”

Dat Mateja dacht dat hij had kunnen winnen, was zeker geen vreemde gedachte. Hij had zich het hele weekeinde de snelste van de Minimax-rijders getoond. Hij pakte de poleposition in de kwalificatie en daarna won hij op indrukwekkende wijze alle drie de heats.

“Dat ik alle drie de heats won, was wel een mooie ervaring. Daardoor verwachtte ik echt dat ik de finale ging winnen. Ik dacht: behalve als ik heel ver terugval, dan wordt het moeilijk. En dat gebeurde. Had ik nog een of twee ronden meer gehad, dan was ik misschien wel eerste geworden.”

Niettemin was zijn tweede plaats op een internationaal podium een uitermate knappe prestatie. De snelle piloot had immers bewezen één van de beste Rotax Max-rijders van de wereld te zijn. Mateja: “Ik vond het niveau heel goed. Alle rijders waren goed. Vooraf had ik verwacht om in de top vijf te geraken.”

Dat zelfvertrouwen kwam niet zomaar ergens vandaan. “In 2019, tijdens mijn eerste keer op de International Final in Le Mans, was ik ook heel snel. Toen had ik pech en viel ik uit. Als ik die had kunnen uitrijden was ik ook in de top vijf geëindigd. Toen reed ik nog wel in de Micro. Dit is een klein beetje anders.”

Mateja Radenkovic tussen alle podium winnaars

Anders misschien, maar Mateja bewees al meerdere malen dat hij erg sterk is in de Minimax-klasse. Vorig jaar in Genk bijvoorbeeld reed de Belgische belofte in het prestigieuze BNL-kampioenschap van zeven naar één. En begin juli dit jaar reed hij in Mariembourg naar de overwinning, ook in de BNL. Mateja: “Dit is mijn beste prestatie tot nu toe, samen met de BNL in Genk!”

Zijn volgende race is de derde ronde van het BMC-kampioenschap op 11 en 12 september. Die wordt ook in Genk gehouden. Voor Mateja is het een mooie voorbereidingswedstrijd op de derde en laatste ronde van het BNL-kampioenschap van begin oktober, óók op dat circuit. Daar heeft hij zijn zinnen op gezet. “Genk is mijn thuisbasis. Daar verwacht ik in de top drie te geraken. Het zelfvertrouwen is goed!”

Mateja bedankt zijn mama, papa, broer en zus. Hij zoekt nog sponsors. Mensen en bedrijven die hem willen steunen op zijn weg naar de top kunnen voor meer informatie bellen met +32-477-584-974 of e-mailen naar aleksandar@dmsinvest.be.

Mateja Radenkovic wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Bouvin Power, Autohandel Carosserie Nijsmans en Brutoba NV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS