Karting • Iame X30 Euro Series

Mart Bult blikt terug op debuut in Le Mans; beste Nederlander in zijn klasse op WK IAME: “Dit is supergaaf”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 oktober 2019 02:58 • Print artikel

LE MANS – Als debutant op de IAME International Final in Le Mans wist karter Mart Bult niet goed wat hij kon verwachten, maar toen alle heats en finaleraces gereden waren, kon hij maar wat trots zijn op zichzelf. Het elfjarige talent uit Oldenzaal was geëindigd als beste Nederlander in de Mini Parilla-klasse.

Mart Bult met vader en monteur Peter Bult

“Dit voelt goed. Ik vond het heel leuk, supergaaf”, zei een enthousiaste Mart na afloop van het WK voor IAME-rijders. “De baan was heel mooi en ik stond bij PdB in de tent met de andere PdB-rijders. Dat was super. Zo konden we van elkaar leren. Ik had wel verwacht dat het WK moeilijk zou zijn, maar ik had niet verwacht dat ik de beste Nederlander zou worden. Daar ben ik heel trots op.” Het smaakte uiteraard naar meer. “Ik hoop volgend jaar weer in Le Mans mee te kunnen doen.”

Voor Mart was het feit dat hij bij het PdB Racing Team in de tent stond een opsteker, wist ook zijn vader Peter. “Dat scheelde heel erg”, zei hij. “Mart had nog nooit op die baan gereden en Nick (de Bruijn, teammanager, red.) had de data en de beelden van de GoPro van vorig jaar. We konden Mart zo snel bijspijkeren zodat hij snel de goede lijnen reed.”

Zaterdagochtend vertrok Mart naar Le Mans en zondag reed hij zijn eerste training. Dat was een dag later dan de rest, maar hij probeerde zijn ‘track time’ zo goed mogelijk te benutten. Dat was ook nodig want dinsdagmiddag waren al de eerste kwalificatieheats.

Hij kwam uiteindelijk tot zeven trainingssessies. Dat was niet heel veel, maar omdat teammanager Nick de data en de beelden had van het WK van 2018, konden die worden vergeleken met de beelden en data van Mart en met de andere jongens die in de tent stonden. Peter: “In het begin was het heel lastig. Qua insturen en apex had hij bepaalde bochten nog niet onder controle. Hij kon zich wel snel verbeteren. Hij heeft er heel veel van geleerd.”

Dankzij de professionele werkwijze van zijn team ontwikkelde hij zich snel gedurende de WK-week in Frankrijk. “Hij is de heats goed doorkomen. Donderdag na de laatste heat wisten we dat hij meteen door was naar de A-finale. Dat was heel knap, ook vanwege de weersomstandigheden. Dan weer hadden we een droge baan, dan weer een natte of een opdrogende baan. Qua bandenkeuze was het vrij lastig. Al met al hebben we goed gegokt.”

Tijdens de prefinale knokte Mart zich naar de 26ste plaats op een opdrogende baan. Van tevoren was het de vraag of hij op natweerbanden of op slicks moest rijden. Uiteindelijk werd voor slicks gekozen. Peter: “Dat was wel lastig op een opdrogende baan.” Niettemin was zijn resultaat voldoende voor rechtstreekse plaatsing voor de A-finale. Dat was al een prestatie op zich, wist zijn vader. “We hadden gehoopt op een hoge plek in de B-finale. Dat hadden we al heel knap gevonden. Dat hij de A-finale haalde, is natuurlijk helemaal super.”

Mart Bult WK Le Mans

Tijdens de finale was het droog. Na de nodige gevechten eindigde hij uiteindelijk als 24ste van de zeventig rijders die aan het WK meededen. Daarmee kroonde hij zich tot beste Nederlander op het WK. “We hebben wat dingen geprobeerd qua afstelling en dat pakte goed uit. Dat is ook voor de monteurs leuk natuurlijk.”

Nu zit voor Mart het seizoen erop, maar misschien dat hij toch nog een keer in actie komt. Dat zou dan komende maand in Genk zijn, tijdens de laatste race van het GK4-kampioenschap. “Mart wil elk weekend wel rijden.” Of hij die nu rijdt of niet, zijn vader en Team Bult Kart Racing zijn zeer tevreden met het seizoen. Peter: “We zijn heel trots op hem en dat moet natuurlijk ook.”

Mart bedankt PdB Racing Team, Peter en Nick de Bruijn en zijn monteurs Wijnand Dorresteijn en Arjan Schepers. Verder bedankt hij Gerda voor de catering, team Bult Kart Racing, zijn papa en mama en zijn broertjes Nout en Job.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS