Karting • Chrono

Mark de Bruijn pakt podium en traint een dag later alweer met autocoureur Job van Uitert

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 januari 2020 17:20 • Print artikel

BERGHEM – Derde in de Rotax Max Micromax-klasse tijdens de eerste ronde van de Kart4Fun, het was voor karter Mark de Bruijn een mooie opsteker, zaterdag op het circuit van Berghem. Die prestatie was tevens de bevestiging dat hij op de goede weg is. De negenjarige rijder uit Oosterhout hoopt komend seizoen de top vijf te kunnen halen in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Reed Mark op zaterdag nog naar het podium in de race, een dag later op zondag was hij weer op de kartbaan te vinden. Nu ging hij trainen met de succesvolle Le Mans-coureur Job van Uitert. Daar kreeg Mark de nodige tips van de autocoureur. Ook Mark droomt van een carrière in de autosport.

Mark de Bruijn droomt van de autosport hier samen met Le Mans coureur Job van Uitert

Dat een verkeerde gok in de kwalificatie niet per se hoeft te betekenen dat je geen kans meer maakt op een goed resultaat, bewees Mark zaterdag tot twee keer toe. In de prefinale reed hij van de negende plaats naar de vierde plaats en de finale reed hij zelfs van de negende naar de derde plaats. Hij was in de kwalificatie negende geworden omdat hij met regenbanden verkeerd had gegokt. “De baan was daarvoor toch te droog”, blikte hij terug. “Ze waren helemaal verbrand.”

Dat hij uiteindelijk toch een podiumplaats uit het vuur had weten te slepen, had hij niet meer verwacht, bekende de getalenteerde rijder. “Na zo’n kwalificatie wist ik dat dat heel moeilijk zou worden. Dat het toch is gelukt, is natuurlijk heel mooi. Het voelt wel fijn: mijn eerste wedstrijd van het jaar en meteen een podiumplaats.”

Dat hij in Berghem direct zo sterk voor de dag kwam, kon Mark goed verklaren. “Ik heb best hard getraind. Ik ben dit jaar elk weekend hier gaan rijden en heb daardoor al veel geleerd, heb veel in de regen gereden. Daardoor ben ik een betere regenrijder geworden. En ik kende de baan sowieso al heel goed. Ik ben op dit circuit vier jaar geleden begonnen met karten.”

Het wordt een druk jaar, wist Mark. Hij gaat meer wedstrijden rijden dan vorig seizoen. Behalve Kart4Fun rijdt hij ook het Nederlands kampioenschap Rotax Max van organisator Chrono en het BNL-kampioenschap. Voor de snelle Brabander wordt het NK het belangrijkst. “Daarin wil ik de top vijf halen”, zei hij fanatiek.

Mark de Bruijn mooie podiumplaats

Komend seizoen rijdt hij voor DPR Racing, het team van Dirk van der Pol, een professionele omgeving waarin hij goed wordt begeleid en topmateriaal tot zijn beschikking heeft om te kunnen excelleren. Gevraagd naar zijn voornaamste verbeterpunt, hoefde Mark niet lang na te denken over het antwoord: ik was vorig seizoen nog iets te lief op de baan. Dat zal dit seizoen anders zijn!”

Bovendien wordt hij ook nog eens extra begeleid door autocoureur Job van Uitert van United Autosports. Die gaat regelmatig een dag met Mark trainen om zo het meeste uit zijn talent te kunnen halen. Hoewel Job in de enduranceracerij rijdt en Mark dat mooi vindt, vindt hij de Formule 1 nóg mooier zegt hij. “Ik heb al tien keer het seizoensoverzicht van 2019 teruggekeken en de overwinningen van Max Verstappen in Oostenrijk en Duitsland. Zelf wil ik ook ooit de autosport in. Of zoals Job in enduranceracen of Le Mans, maar het liefst de Formule 1!”

Mark de Bruijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stichting Markus Racing, Ad Dekker Rekreatie, Segeren Cleaning, Slager Paul van Gool, Bax Hout, Sabroso.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS