Formule 1

Mario Isola van Pirelli knijpt handen dicht: "Met 13-inch velgen had het porpoising erger geweest"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 juni 2022 12:00 • Print artikel

Het grote probleem voor de Formule 1-teams dit jaar is het porpoising. Volgens pirelli had dit probleem nog veel erger geweest als de sport niet de overstap had gemaakt naar de 18-inch velgen, maar had blijven vasthouden aan de 13-inch velgen. Dat liet Pirelli topman Mario Isola weten.

Mario Isola

Porpoising speelde tijdens de wintertests voor het eerst op toen de coureurs hun nieuwe bolides uit mochten testen op volle snelheid. Het probleem treft dit jaar voornamelijk de teams van McLaren, Ferrari en Mercedes. Vooral de coureurs van de laatst genoemde klagen over de negatieve effecten van het fenomeen. Red Bull lijkt er weinig last van te hebben en presteert zeer stabiel dit seizoen.

In gesprek met Autosport laat topman Isola weten dat het probleem niet enkel en alleen met de banden te maken heeft, maar hij zegt wel dat de effecten van het porpoising met de 13-inch velgen heviger was geweest: "Ik denk niet dat het een kwestie is van 18 inch-banden of 13 inch-banden. Dit is een effect dat van de auto's uitgaat. Maar het moge wel duidelijk zijn dat met de hogere zijwand van de 13 inch-banden dit stuitereffect misschien nog groter had kunnen zijn, omdat je dan een zijwand hebt die veel groter is en als een soort ophanging werkt. Veel meer dan de huidige zijwand."

Vanaf komend raceweekend in Silverstone wil de FIA ingrijpen om het probleem te nivelleren. Ze willen sommige teams en coureurs dwingen de auto iets hoger af te stellen om het porpoising te verminderen en de veiligheid van de coureurs te waarborgen. Isola is van mening dat de teams zelf ook actief op zoek moeten gaan naar een oplossing voor dit probleem: "De auto's zijn wat stijver, net als de banden. Dat is iets waar de teams aan moeten werken. Ik denk niet dat de 18 inch-banden deze effecten erger maken. Ik denk dat het waarschijnlijk het tegenovergestelde is."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS