Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Manthey opent nieuw NLS-seizoen op Nordschleife met zege na spectaculair gevecht met Land

Uitgegeven door Miguel Bosch • 29 maart 2022 14:01 • Print artikel

Een spannend gevecht in de eindfase tussen Jusuf Owega en Fred Makowiecki opende het nieuwe seizoen van de VLN Nürburgring Endurance Series (NLS) met een knaller. Pas in de laatste honderden meters werd de strijd beslist in het voordeel van de #911 Manthey Racing Porsche 991.2 GT3R van Makowiecki en diens teamgenoten Laurens Vanthoor en Michael Christensen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Een overwinning van Manthey Racing leek na de kwalificatie in de ochtend nog een fantasie: met startplaats 15 had de renstal uit Meuspath een immense taak te verrichten, wilde het zelfs maar het podium bereiken. Dat veranderde in de loop van de vier uur durende wedstrijd, die eerst Makowiecki en toen Christensen de Porsche onopvallend naar voren zag rijden. De leiding werd in het derde uur gepakt door Vanthoor, die al vechtend met Christopher Mies in de #29 Montaplast by Land Audi R8 LMS GT3 de eerste positie afwisselde.
Jesse Krohn en Niklas Krütten, racend voor Schubert Motorsport, gingen in eerste instantie aan de leiding in hun nieuwe BMW M4 GT3 nadat de leider van het eerste uur, de #3 Falken Motorsports Porsche 991.2 GT3R uitviel na aan aanrijding van Marco Seefried met een langzamere deelnemer. Hoewel Krütten de derde stint aan de kop van het veld begon, kon de 19-jarige uit Trier de ontketende Porsche en Audi niet van zich afhouden toen deze in zijn slipstream aan hem voorbijgingen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


In het laatste uur kroop Makowiecki weer achter het stuur terwijl bij Land de 19-jarige Jusuf Owega – in zijn eerste GT3-race op de Nordschleife – Mies afloste. Een op het eerste gezicht ondoenlijke taak voor Owega om de ervaren topcoureur Makowiecki te verslaan, maar tot ieders verbazing zette de knul uit Keulen zijn concurrent direct onder enorme druk en waagde meerdere pogingen om de leiding in handen te krijgen. De jarenlange ervaring van de Fransman in het drukke verkeer van de slingerende Nordschleife was echter doorslaggevend, waardoor Manthey Racing zegevierend en met een voorsprong van ‘een-seconde-en-een-beetje’ voor de Land Motorsport Audi na 29 ronden over de eindstreep kwam.

Dennis Olsen stelde voor KCMG de derde plek veilig in de laatste ronden door Ricardo Feller in één van de twee Scherer Sport Team Phoenix Audi’s in te halen. Het Porsche-team uit Hong Kong vertrok vanaf de 15de plaats en was de hele race in gevecht met verschillende teams op weg naar voren.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Na de race verloor Feller’s #16 Phoenix-Audi door een straf voor het inhalen onder gele vlaggen, nog meer plekken met plaats zeven als eindklassering.

De #12 Mercedes-AMG GT3 van Haupt Racing Team werd zo naar de vierde plaats gepromoveerd, vlak vóór de Schubert Motorsport BMW M4 GT3 van Alexander Sims, Jesse Krohn en Niklas Krütten.

Audi Sport Car Collection was met plaats zes de twee Audi’s van Scherer Sport Team Phoenix te snel af.

Plaats negen ging naar het BMW Junior Team – nog steeds met het trio Dan Harper, Max Hesse en Neil Verhagen. Polesitter Konrad Motorsport eindigde als tiende na een lange race waarin Axcil Jefferies al bij de start de leiding verloor aan Patrick Pilet – die later zijn #3 Falken Motorsports Porsche 991.2 GT3R met Seefried achter het stuur zag uitvallen – en verloor even later een goede kans op een podiumklassering na wederom een lekke band.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Als beste Nederlander eindigde Paul Harkema op de 17de plaats. De Amsterdammer komt dit jaar samen met Tobias Müller uit in de Porsche Endurance Trophy met Black Falcon Team Identica en eindigde als tweede in hun klasse voor Porsche 992 GT3 Cup-bolides.

Op de 53ste plaats en als winnaar in de SP3T-categorie kwam Tom Coronel binnen samen met de Max Krusse in de VW Golf TCR.

Porsche Carrera en Supercup-superster Larry ten Voorde finishte samen met GT World Challenge Europe-kampioen Côme Ledogar als 75ste in de Four Motors Bioconcept-Car Porsche Cayman GT4 CS, voor het behalen van hun Nordschleife-licentie.

De tweede race van het NLS-kampioenschap vindt plaats op 9 april.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS