Dakar

MINI wint voor de vijfde keer de Dakar Rally, een eigentijdse bevestiging van zijn decennia oude reputatie!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 januari 2020 13:01 • Print artikel

Mini’s hebben een grote reputatie als rallyauto. De Classic-Mini behaalde vele overwinningen in onder andere de Rally Monte Carlo, zijn eigentijdse opvolger doet er echter niet voor onder. Integendeel, afgelopen week voegde MINI, tegenwoordig geschreven met hoofdletters om het verschil met vroeger aan te geven, een nieuw wapenfeit toe aan zijn palmares. MINI won voor de vijfde keer de zwaarste rally ter wereld: de Dakar Rally 2020.

Mini Cooper Aaltonen Liddon Rally Monte Carlo 1967
Rauno Aaltonen en Henri Liddon met de Classic-Mini tijdens de Rally Monte Carlo 1967

Carlos Sainz (ESP) en zijn navigator Lucas Cruz (ESP)
wonnen voor de derde keer de Dakar Rally, nadat ze eerder in 2010 en 2018 hadden gezegevierd. Daarmee gaven ze MINI zijn vijfde algehele overwinning bij deze iconische endurance rally. Voor MINI en MINI Motorsport partner X-raid was dit het eerste succes na hun overwinningsreeks van 2012 tot en met 2015. Het Spaanse duo, in de MINI John Cooper Works Buggy, eindigde 6:21 minuten voor de winnaar van vorig jaar Nasser Al-Attiyah (QAT) na ongeveer 7.500 kilometer door Saoedi-Arabië te hebben gereden, waar dit jaar voor het eerst Dakar werd gehouden. Dakar-recordwinnaar Stéphane Peterhansel (FRA) en zijn bijrijder Paulo Fiuza (POR) eindigden als derde, 9:58 minuten achter Sainz en Cruz, om daarmee een indrukwekkende prestatie af te ronden van de twee MINI JCW Buggies.

MINI Dakar 2020 Sainz Cruz winnaar
Carlos Sainz behaalde in 2020 zijn derde Dakar-overwinning en schonk daarmee MINI haar vijfde overwinning

De twee MINI JCW Buggy-teams wonnen elk vier etappes, terwijl MINI’s op negen van de twaalf dagen het snelst waren. Het duo Vaidotas Zala (LTU) / Saulius Jurgelenas (LTU) won met hun MINI op de openingsdag de allereerste Dakar-etappe op Arabische bodem. Zeven van de negen MINI-teams die aan de rally begonnen, bereikten de finish in Al-Quiddia (KSA), waarvan vier in de toptien! Orlando Terranova (ARG) en Bernardo ‘Ronnie’ Graue (ARG) eindigden met hun MINI JCW Rally op drie dagen in de topdrie, op weg naar hun eindklassering als zesde overall. Lokale favoriet Yasir Seaidan (KSA) en zijn bijrijder Alexey Kuzmich (RUS) werden negende en eindigden op een uitstekende tweede plek tijdens de laatste, twaalfde etappe. Jakub ‘Kuba’ Przygonski (POL) en bijrijder Timo Gottschalk (GER) hoopten op een topklassering na hun voortreffelijke resultaat bij de openingsdag, maar helaas leidde een technisch probleem ertoe dat ze zes uur verloren. Ze eindigden uiteindelijk op de 19e plaats, met een achterstand van 8:35.18 seconden van de leiding.

MINI Dakar 2020 Peterhansel Fiuza P3
De man met de meeste Dakar-overwinningen op zijn naam, recordwinnaar Stéphane Peterhansel, eindigde dit jaar als derde

De buggy uitvoering van de huidige Dakar-MINI, officieel genaamd MINI John Cooper Works Buggy, heeft eigenlijk niets meer gemeen heeft met de rallyuitvoering van de Countryman-serieproductieauto uit voorgaande jaren. De MINI JCW was iedere dag aan de kop van het klassement terug te vinden bij de 40 klassementsproeven tijdens de twaalf dagen durende Dakar Rally 2020. Zala en Jurgelenas openden de succesreeks met hun overwinning in de openingsfase, waarna Terranova en Graue op de tweede dag de algemene leiding namen. Carlos Sainz, oud rally-wereldkampioen en vader van F1 coureur Carlos jr, en navigator Lucas Cruz claimden hun eerste etappeoverwinning bij de derde etappe. Die overwinning bracht hen aan de leiding van het algemeen klassement, een positie die ze tot aan de finish vasthielden!

MINI Dakar 2020 Terranova Graue
Orlando Terranova maakte een sterke indruk door drie dagen in de topdrie te eindigen, uiteindelijk zesde overall

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS