Karting • Iame X30 Euro Series

MARIEMBOURG – Als een alleenheerser in zijn eigen koninkrijk reed Jason Bralić zondag over de kartbaan van Mariembourg. Nadat hij tijdens de tweede ronde van het IAME Benelux-kampi

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2021 01:25

MARIEMBOURG – Als een alleenheerser in zijn eigen koninkrijk reed Jason Bralić zondag over de kartbaan van Mariembourg. Nadat hij tijdens de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap al de kwalificatie en de heats had gedomineerd, deed de tienjarige snelheidsduivel uit Maasland het in de finale nog eens dunnetjes over. Met een voorsprong van bijna twee seconden kwam hij als eerste over de finish. Hij zegevierde daarmee in het dagklassement van de Mini Parilla-klasse door alles te winnen. Een regelrechte clean sweep dus.

Jason Bralić

Na afloop was hij wel enigszins verbaasd over zijn dominantie op het Zuid-Belgische circuit, bekende Jason. “Ik had gedacht dat ik in de top vijf moest kunnen eindigen als ik geen pech zou hebben. Maar eerste worden met een paar seconden voorsprong had ik echt niet verwacht.”

Dat was een wat verrassende bescheidenheid, want twee weken eerder had hij tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series op hetzelfde circuit op dezelfde manier gedomineerd. Waarom het opnieuw gelukt was op overtuigende wijze te winnen? “De kart ligt goed. Ik heb een goede motor van Peter de Bruijn. Ook heb ik in mijn vader een goede monteur en ik heb met Beau Heijmans, Nick de Bruijn en Michael en Senna Rodijk goede coaches.”

Bovendien, zo zei Jason, kan hij de baan in Zuid-België inmiddels wel dromen. En daarmee ook de ideale lijn en de rempunten. “We hebben dit seizoen hier zeven weken achter elkaar getraind en geracet.” Tijdens de vorige ronde van het Benelux-kampioenschap, die ook in Mariembourg werd gehouden, had Jason al een goede snelheid, maar kwam die er niet altijd uit. “Ik had de vorige keer het tempo wel, maar de eerste race was op een opdrogende baan en dat ging niet zo heel lekker, want ik wist niet waar de droge plekken waren.”

Dat het talent van het PdB Racing Team zondag zou domineren, werd al een klein beetje zichtbaar in de kwalificatie. Die won Jason met ruim twee tienden van een seconde voorsprong op de nummer twee. Daarna liet hij zijn snelheid ook in de eerste manche zien. Op de finish had hij een marge van maar liefst zes seconden op de nummer twee. En ook in de tweede manche kwam hij ruim voor de nummer twee over de meet: ditmaal met ruim twee seconden.

Dat beloofde dus veel voor de finale. Al waren de eerste rondjes Jason niet helemaal naar de zin: “Ik was te hard aan het pushen, ik wilde te hard door de bochten”, zei hij. “Toen dacht ik: ik ga meer relaxed rijden zodat ik beter weg kan rijden. Want als je rustig bent, kom je sneller weg dan dat je agressief bent.”

Jason Bralić

Dat had hij goed gezien, want vanaf het moment dat hij iets minder hard pushte, sloeg hij een gaatje met de rest. En dat gaatje werd allengs groter. Tot de slotfase, toen Luuk Taal nog kwam opzetten. Maar Jason had daarvoor al zo’n grote marge opgebouwd dat zijn overwinning geen moment in gevaar kwam.

Al kon hij het niet nalaten even achterom te kijken. “Soms doe ik dat om te zien waar de rest zit, maar meestal wordt dat aangegeven door mijn coaches of monteur. In de slotronde heb ik dus nog een keer achteromgekeken en toen zag ik dat ik niet meer hoefde te doen. Ik moest me gewoon goed focussen op het rijden naar de finish.”

Vorig jaar liet Jason al zien dat hij één van de snelste jongens is in de Mini Parilla-klasse, dit seizoen gaat het nog een tandje beter. Zo won hij onlangs dus al de eerste ronde van de GK4 Kart Series en het club-kampioenschap in Strijen op even dominante wijze: met poleposition en raceoverwinningen. “Het gaat dit jaar nog wel ietsje beter dan vorig jaar. Ik denk dat het te maken heeft met trainen, dat doen we nog vaker dan vorig jaar. Ik rijd elke week een of twee dagen en ik rijd ook vaak op de simulator.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van de IAME Euro Series in het Spaanse Zuera. Voor Jason een nieuwe uitdaging. “Ik ken die baan nog niet en we kunnen er ook niet trainen vanwege corona. Ik heb dat circuit ook niet op de simulator. Wel heb ik YouTube-filmpjes van de baan gekeken. Dan kijk ik waar ze rijden en hoe ze rijden en wanneer ze op het gas gaan en waar ze remmen. Het lijkt me een mooi circuit!”

Jason wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kinderopvang en kinderdagverblijf Djoy. Hij zoekt nog wel support op zijn weg naar de top.

Jason Bralić bedankt zijn vader en moeder, het hele PdB Racing Team en Nick en Peter de Bruijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS