Karting • Chrono

Luna Bloem wint weer in NK karten: 'Zware race, maar ik ben heel blij met deze overwinning"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2021 20:06 • Print artikel

EINDHOVEN - Ze won vorig jaar in Eindhoven. Afgelopen weekeinde deed ze het dunnetjes over. Luna Bloem zette de finale in de Rotax Max Senioren-klasse met verve naar haar hand. “Een zware race”, zei de negentienjarige kartster uit Didam na de vijfde ronde van het NK Rotax Max. “Maar ik ben heel blij met deze overwinning.”

Luna Bloem

Luna reed zaterdag op circuit De Landsard in de kwalificatie naar P5. Een dag later moest ze dus ook in de prefinale vanaf plek vijf starten. Bekeken reed ze naar P2. Er zat een stijgende lijn in haar weekeinde. Want in de finale bleek niemand opgewassen te zijn tegen haar stuurkunsten.

In het eerste gedeelte van de finale kwamen er rijders met elkaar in aanraking. Twee rijders vlogen van de baan het zanderige gras in. Er kwam daardoor behoorlijk wat zand op de baan terecht. “De baan bleef vies”, zei Luna. “Het was dus tricky. Voor elke bocht dacht ik: zal ik hard door die bocht gaan, of niet? Het was veel nadenken in deze race.”

Ze bleef kalm. Ondanks dat er een concurrent vlak achter haar aasde op de koppositie. “Op een gegeven moment keek ik achterom”, zei Luna. “Huh? Ik zag mijn achtervolger niet meer. Er was niemand meer te zien. Die jongen bleek er vanaf gegaan te zijn. Jammer voor hem, maar ik was blij met het gat. Zo kon ik de race rustig afmaken. Dat was ook wel nodig, want ik voelde de energie uit mijn lijf vloeien. Geweldig. Mijn derde zege. In Spa de prefinale en de finale gewonnen.”

Luna rijdt al jaren. Erg vaak deed ze dat in de voorste gelederen. Dit seizoen wint ze bovendien regelmatig. “Geluk speelt wel mee”, zei ze. “Het zit me al een tijdje mee. Maar dat ik nu win, komt voor een groter deel door de ervaring. Hoe langer je rijdt, hoe meer ervaring je opdoet. Je wordt ook ouder en wijzer.”

Luna Bloem

“Op een bepaald moment gaat er een knop in je hoofd om. In ieder geval gebeurde dat bij mij. Je laat je niet meer zo raken door pech. Je wordt stabieler. Daardoor heb je meer kans dat steady blijft in de races. Ik was vroeger te gretig. Vroeg me telkens af: ligt het aan mij? Maar aan een crash zitten meerdere kanten. Door minder gretig te zijn, rustiger in je hoofd te zijn, kun je crashes voorkomen. Dat is ook ervaring.”

Haar volgende race, ook voor het NK, rijdt Luna in Berghem, waar ze in het verleden al won. “Vanwege school rijd ik het BNL-kampioenschap niet. Dat lukt niet. Het valt niet te combineren met school. Ik maak gewoon het NK af, doe dit jaar niet mee aan andere races. Ik zet vol in op het NK. Ik wil absoluut Nederlands kampioen worden. Heb er ook erg veel zin in. En ja, er liggen tickets klaar voor de nummer een en de nummer twee van het NK...” Ze doelt op eventuele deelname aan de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Het zou echt een droom zijn daar aan mee te kunnen doen.”

Luna bedankt haar team JJ Racing, haar monteur Sven van Bergeijk, haar motortuner JvD Power en haar ouders.

Luna Bloem wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door René Bloem Schadeauto’s.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS