Karting • Rotax Euro

Luna Bloem grijpt ticket voor Rotax Max Grand Finals in Bahrein: "Gaaf dat ik nu weer mag gaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 18:26 • Print artikel

BERGHEM – De kwaliteiten van een kampioen zitten hem in constant presteren. Dat kun je zeker ook van kartster Luna Bloem zeggen. De negentienjarige Didamse reed afgelopen weekeinde een dubbel weekeinde in het Nederlands kampioenschap Rotax Max en breidde haar voorsprong in de Senioren-klasse uit met stabiele prestaties. Ze werd in vier races vier keer tweede en won en passant een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, dat dit jaar gehouden wordt in Bahrein.

Luna Bloem

De strijd in de finale van de zondag, de zevende ronde van het NK was een spannende. Luna ging lange tijd aan kop van de race, daarbij steeds op de hielen gezeten door Christiaan de Kleijn. Halverwege de race moest ze toch haar koppositie afgeven, maar vlak achter haar rivaal hield ze zijn tempo prima bij. Het was dan ook lange tijd de vraag wie de race zou gaan winnen. Totdat een andere deelnemer van de baan crashte.

Daardoor werd de ‘slow-vlag’ gezwaaid. Dat betekende doorrijden op laag tempo en niet meer inhalen. De situatie met de gecrashte rijder duurde tot de finishvlag en dus kon Luna niet meer proberen de koppositie te heroveren. “Het was wel jammer dat we niet samen vechtend de finish over hebben kunnen komen. Christiaan is een waardige tegenstander”, toonde Luna zich sportief. “Hij rijdt altijd netjes, hard maar eerlijk. Nu dus net een treetje lager dan de nummer één.”

Niettemin was de snelle rijdster van topteam JJ Racing zeer te spreken over haar vierde tweede plaatsen in één weekeinde. Daarmee had ze haar voorsprong in het NK uitgebreid én bovendien had talentvolle Luna dus één van de twee beschikbare tickets voor de Rotax Max Challenge Grand Finals gewonnen, omdat ze aan de leiding stond na dit NK. “Ik vind het leuk dat we samen naar Bahrein mogen. Ik kan het goed vinden met Christiaan. Het is hem gegund.”

Ze baalde niet in het minst dat ze net niet gewonnen had. “Ik weet dat ik naar de Grand Finals in Bahrein ga en dat ik eerste sta in het NK, met een flinke voorsprong. Natuurlijk had ik willen winnen, ik doe er alles aan om te winnen, maar uiteindelijk ging het vandaag om kostbare punten binnen te halen voor het kampioenschap en met 104 punten van de 110 is dat zeker gelukt.”

Luna Bloem

Dat ze net zoals vorig jaar een ticket voor deelname aan de Grand Finals won, voelde als een genoegdoening. Vorig jaar ging het evenement door corona niet door. “Dit is mijn derde ticket. In 2019 ben ik naar de Grand Finals in Sarno geweest en vorig jaar zou ik eigenlijk naar Portimao gaan. Gaaf dat ik nu weer mag gaan.”

Dit jaar mag ze dus naar het Midden-Oosten. Het meest prestigieuze Rotax Max-kampioenschap, dat ook wel als de Olympische Spelen van de kartsport wordt genoemd, inclusief landenteams, wordt gehouden van 11 tot en met 18 december. “Het is op een voor mij nieuwe baan. Dat is leuk, en je komt nog eens ergens. Voor de ervaring alleen al is Bahrein erg leuk. Je komt er normaal nooit.”

Alles zal nieuw zijn, tegelijkertijd weet ze door haar eerste deelname aan de Grand Finals in 2019 al enigszins wat ze kan verwachten. Ze keek er reikhalzend naar uit. “Het WK is gewoon heel gaaf om mee te maken.” Maar eerst nog de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap. Die wordt in november op het circuit van Genk gehouden. Een baan die ze zeer goed kent. “Als ik in Genk netjes rijd, kan ik er kampioen worden!”

Luna bedankt haar team JJ Racing, haar monteur Sven van Bergeijk, haar motortuner JvD Power en haar ouders en familie en kennissen die haar kwamen aanmoedigen.

Luna Bloem wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door René Bloem Schadeauto’s.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS