Karting • Chrono

Luke Visser verbaast zichzelf met een top vijf in sterk bezette Rotax Max Junioren-klasse: "Heel gaaf!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 augustus 2020 19:40

EINDHOVEN – Zijn finalerace in de Rotax Max Junioren-klasse verliep zondag een stuk beter dan karter Luke Visser had verwacht. Na jaren in viertaktkarts te hebben gereden, besloot de veertienjarige inwoner van Middenbeemster dit jaar over te stappen naar de meer competitieve tweetaktkarts. In wat eigenlijk nog een leerjaar is, lukte het hem om tijdens de tweede ronde van het NK heel knap voorin te eindigen. Op circuit De Landsard in Eindhoven werd Luke zondag knap als vijfde afgevlagd én als tweede rookie. Daarmee mocht Visser naar het podium om een mooie beker in ontvangst te nemen.

Luke Visser

“Heel gaaf dat ik vijfde ben geworden. Dat had ik zeker niet verwacht”, zei een opgetogen Luke. “We hadden dit weekend gehoopt op een plek in de top tien. Dan zouden we al echt blij zijn geweest. Nu dus P5, daar ben ik echt heel blij mee. En ik was dus tweede rookie, dat is ook wel gaaf.”

Dit jaar voor het eerst racen in zo’n snelle tweetaktkart was natuurlijk even wennen voor Luke, die al sinds zijn negende kart. “De kart heeft veel meer pk’s dan de RK1-kart waarin ik vroeger reed. Deze kart heeft het dubbele aantal pk’s en dat voel je wel. Daarom train ik veel in de kart. Thuis train ik ook nog op de fiets.”

En dan racet hij ook nog eens bij de Junioren, misschien wel de meest competitieve klasse van het NK. Toch is luke een snelle leerling zo blijkt, want om in deze klasse in de top vijf te kunnen meerijden moet je van goede huize komen. “Ik vind het niveau hier heel gaaf, het is echt moeilijk om vooraan te komen en het gaat veel harder dan in de viertakt. Dit is gewoon mooier, een veel hoger niveau.”

Door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden. Zo had Luke meteen een druk eerste weekeinde in het NK. Zaterdag de eerste ronde, compleet met daguitslag, zondag de tweede ronde.

De zaterdag was voor Luke overigens nog een soort opwarmer, zo leek het. Hij was tiende geworden in de finale. Al had hij toen ook al blijk gegeven van zijn snelheid. “Ik lag op de zevende plaats toen ik een tik kreeg. Daardoor zakte ik terug naar P13, maar voor me kregen drie jongens een tijdstraf en werd ik toch nog tiende”, legde hij uit.

Luke Visser

Een dag later was hij nog sneller. Tijdens de prefinale snelde hij naar een zeer verdienstelijke vijfde plaats, een paar uur later deed hij het in de finale nog eens dunnetjes over: weer vijfde! “Ik was echt verbaasd dat het zo goed ging, Dit is eigenlijk nog een leerjaar voor me. Volgend jaar willen we meedoen om de topposities.”

Hoe hij het dan verklaarde dat hij nu toch al zo ver vooraan meedoet in het NK? “Aan het begin van het jaar heb ik twee wedstrijden in de Winter Cup meegereden en na de coronapauze heb ik twee races van het BNL-kampioenschap gedaan. Daar heb ik heel veel van geleerd.”

Dit seizoen rijdt hij verder alleen nog het NK. De rest van het BNL-kampioenschap rijden zit er normaal gesproken niet meer in. Luke: “Dat is helaas te duur. Daarom zoeken we ook nog extra sponsoren.”

Potentiële sponsoren die graag een topsporter helpen op zijn weg naar de top kunnen een e-mail sturen naar [email protected] voor meer informatie.

"Ik wil speciaal mijn ouders, Frank Wolfswinkel, Scott Swart, Jaco en Menno Paauwe en iedereen van Paauwer Kart Racing bedanken! En natuurlijk mijn sponsoren", zegt Luke Visser.

Luke Visser wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
Jonk Parts
Van Varik BV
Sneepels Transport
HG Transport
Steve's Place Truckstyling
J.P. van der Dussen
General Cars & Parts
Automobielbedrijf Bronk
Jan van de Meer & zn Transport
Porthandling
Van Rossum BV
P. Visser Transport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS