Karting • Karting Diversen

Lukas Stiefelhagen kiest voor elektrisch karten: “Ik zou graag in de Formule E willen racen"

Uitgegeven door Bart • 9 februari 2022 01:31 • Print artikel

Eindhoven – Lukas Stiefelhagen waagt dit jaar de stap naar de elektrische outdoor kart. De 14-jarige karter uit Leersum staat achter de elektrificatie van de racesport en droomt van een toekomst in de Formule E. Dat het met de snelheid wel goed zit, liet Lukas zien tijdens een uitstapje naar de Formula Honda 9PK van de GK4 Kart Series. Op een voor hem nieuwe kartbaan van de Landsard in Eindhoven ging hij in het Nederlands kampioenschap met de dagzege aan de haal.

Lukas Stiefelhagen

Lukas kart pas een kleine twee jaar en maakt met rasse schreden progressie. “Twee jaar geleden nam mijn moeder mij mee karten tijdens een studiemiddag van school samen met een vriend. Dat was op de indoor kartbaan van The Maxx in Veenendaal. Ik was 12 en vond het meteen heel erg leuk. Ik ging naar mijn ouders dat ik veel vaker wilde karten. Daarna heb ik op diezelfde baan lessen gevolgd, maar door de lockdown moest de baan dicht. De buitenbaan in Lelystad was nog wel open en al snel kwam ik erachter dat ik buiten karten ook een leuke uitdaging is.”

Tijdens zijn eerste wedstrijd ooit, in augustus 2020 bij het NK huurkarts, stond Lukas direct op het podium. Een jaar later volgde mede door de trainingen met Jesse Smeets nieuw succes. Hij streed mee in twee kampioenschappen en kroonde zich zowel in de NXT GP Dutch Open Honda 9PK als in het NK huurkarts tot kampioen. “Door die titel in het NK huurkarts mocht ik een gratis race bij de GK4 rijden. Dat was deze race in Eindhoven. Een nieuw kampioenschap voor mij en ik had zelfs nog nooit op deze baan gereden. Daarom waren de verwachtingen niet heel hoog. De anderen hadden hier vaker gereden, maar het verliep allemaal heel goed. Ik kon het tempo goed bijhouden en reed in de kwalificatie de tweede tijd.”

start 9PK

In de races kon Lukas het tempo goed volgen en dat leidde tot een spannende strijd om de winst. “We konden met zijn drieën wegrijden en ik pakte daarna de koppositie. Het is makkelijk om iemand op te jagen, maar wegrijden is moeilijk. De nummer 2 en 3 waren met elkaar in gevecht en ik kon steeds iets verder uitlopen. Tegen het einde kon ik iets rustiger rijden, omdat ik wist dat ze me niet meer voorbij zouden komen. Maar ik had wel de snelste rondetijd te pakken. Het voelde echt super toen ik als winnaar over de finish kwam. En dat tijdens mijn eerste race in dit kampioenschap.”

Ondanks zijn zege is de GK4-race niet het hoofdprogramma dit jaar. Lukas kiest voor het elektrische kampioenschap van NXT, het Blue Shock Race kampioenschap, onder auspiciën van de KNAF. Zijn vader Ronald legt uit hoe gedurfd die stap is. “Lukas kiest ervoor om iets totaal nieuws te proberen. We kiezen bewust voor een nieuwe en duurzamere manier van karten. En dan te bedenken dat het elektrisch rijden in de racewereld soms met veel scepsis wordt aangekeken. Als tiener heb je dan veel lef als je dit wilt gaan doen. Financieel gaat het om een behoorlijk bedrag, dus we zijn op zoek naar nieuwe sponsoren.” Lukas vult aan: “We staan volledig achter de elektrificatie. Natuurlijk zou ik het NK graag afmaken, ik sta nu eerste in het kampioenschap, maar dat kan alleen als we extra support zien te vinden.”

De grote droom van Lukas is de autosport en ook daar komt de elektrificatie om de hoek kijken. “Dit jaar wil ik mijn racelicentie voor de autosport halen. We willen de autosport in. Volgend jaar al hoop ik in de PTC Racing Cup te kunnen gaan rijden, racen op circuits als Assen, Zandvoort en Zolder. Die snelheid vind ik geweldig. Het maakt me niet zo veel uit in welke klasse ik rij, als het maar snel gaat en als er maar strijd is op de baan. Als ik zou mogen kiezen, spreekt de Formule E me enorm aan. Daarom gaan we ook het elektrisch kartkampioenschap rijden. Helaas zijn dat maar zes wedstrijden, dus we zouden er graag nog iets naast doen, maar daarvoor hebben we echt meer ondersteuning nodig.”

Je kunt Lukas Stiefelhagen volgen op zijn Instagram-pagina via @lsgofast.

Lukas Stiefelhagen wil graag zijn vader, moeder en oma bedanken, Casper Reinders van de GK4 voor de kans in de Formula Honda 9PK en het team van DFK. Daarnaast gaat er veel dank uit naar zijn sponsoren:

Expert Leersum
Hoor en Zie
P4N Duurzaamheid en Natuur
Deur Makelaars
Hendriks Airbrush & More
NewSolar energy solutions
Heuvelrug Keukens
Indoor kartbaan The Maxx in Veenendaal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS