Karting • Chrono

Lucas Schoenmakers: en dat is drie op een rij! Weer winst in NK karten: "Echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 09:39 • Print artikel

EINDHOVEN – Alsof hij even wilde onderstrepen wie dit seizoen de voornaamste titelkandidaat is in de Junioren-klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Na de winst tijdens de eerste twee ronden van de titelstrijd won Lucas Schoenmakers, die uitkomt voor JJ Racing en JvD Power, zondag in Eindhoven ook de derde ronde. Mede dankzij zijn derde plaats in de prefinale en de volle buit in de finale gaat de Geldroppenaar nu ruim aan de leiding.

Lucas Schoenmakers: en dat is drie op een rij! Weer winst in NK karten

“Weer gewonnen, daar ben ik heel erg tevreden ermee”, zei Lucas met een grote lach op zijn gezicht. “Ik had het echt niet verwacht na vrijdag en zaterdag. Vrijdag kwamen we in de eerste sessie een seconde tekort. Dat hadden we na verloop van tijd teruggebracht naar zeven tienden van een seconde.”

Omdat de afstelling op van het chassis niet goed voor elkaar was, werd door zijn team JJ Racing besloten de wedstrijden te rijden met een nieuw chassis. Dat bleek de oplossing. Lucas: “Vanaf dat moment ging het beter. Aan het einde van de zaterdag zaten we er weer mooi bij. Zondag hebben we mooi kunnen meestrijden voor de topposities, behalve een slechte kwalificatie waarin ik negende werd. Dat was niet goed, maar het gaat om het resultaat in de finale.”

De verklaring voor zijn mindere kwalificatie lag in het feit dat hij die reed op slicks op een opdrogende baan. “Ik had daarop erg weinig vertrouwen. Er lag weinig grip. En als je geen vertrouwen hebt, kun je ook niet pushen. Daarom had ik geen goede positie.”

In de prefinale zou hij vervolgens de basis leggen voor zijn derde dagzege op rij in het NK. Hij dacht daarbij goed na over hoe hij de race zou aanvangen. “Ik dacht bij de start: ik sta eerste in het kampioenschap, zorgen dat je niet te veel risico neemt, want dat heeft geen nut. De eerste bocht op De Landsard is echt heel tricky. Als je in het midden van het gedrang zit, word je altijd rond getikt. Je hoeft niet altijd op de bumper te zitten.”

Lucas vervolgde: “Als je bij de start gewoon wat afstand neemt, verlies je maar een paar plaatsen. En die pak je later toch wel terug. Daarom had ik een iets mindere start.” Zijn voorspelling kwam uit. “Ik ben wel steady naar voren gekomen.” De derde plaats was het resultaat. Daarmee had Lucas zich een mooie uitgangspositie verschaft voor de finale.

Lucas Schoenmakers

In de zeer sterk bezette Junioren-klasse, misschien wel de zwaarste competitie van het NK, moest hij in de finale hard knokken voor zijn overwinning. “In het begin waren Lester Ellenkamp en Christiaan de Kleijn aan het vechten; één vloog bijna van de baan. Daarna zag ik, toen ik omkeek, een heel groot gat achter me. Dus ik dacht: nu kan ik gewoon cruisen.”

Omdat de slotfase het toneel was van een ernstige crash werd met de rode vlag gezwaaid en werd de race stilgelegd. Bij de herstart moest Lucas als tweede starten. “Dat is totaal niet gunstig. Ik heb een inhaalactie buitenom geprobeerd en dat lukte. Dat gaf echt een kick! Tijdens de volgende ronde van het NK gaan we maximaal pushen. Ik ga weer maximaal mijn best doen. We gaan zien wat dat oplevert.”

Lucas bedankt zijn ouders, monteur, team JJ Racing en JvD Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS