Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Lorenzo van Riet pakt podiumplaats in Supercar Challenge: "De snelheid zat er wel goed in, maar..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 12:20 • Print artikel

SPA – Weer een podiumplaats in de Supercar Challenge: autocoureur Lorenzo van Riet bewees met de derde plaats in race twee opnieuw bij de beste rijders in de Supersport 1-klasse te horen. Toch was de twintigjarige snelheidsduivel uit Castricum niet helemaal tevreden. De snelheid was erg goed geweest op het circuit van Spa-Francorchamps, maar dankzij pech waren hem en zijn teamgenoot Thijmen Nabuurs nog beter uitslag onthouden.

Lorenzo van Riet

“We wisten dat het lastig zou worden dit weekend omdat onze concurrenten Dennis de Borst en Stan van Oord geen strafseconden hadden. En wij hadden er vijftien voor de eerste race”, legde Lorenzo uit. “Dat scheelde enorm. De snelheid zat er wel goed in, maar door die strafseconden duurde onze pitstop veel langer dan die van Van Oord en De Borst.”

De eerste race op de natte vrijdag ging voor Lorenzo en Thijmen erg goed, tot aan de pitstop. Van de vijfde plek gestart bracht Thijmen de Seat Leon TCR van Ferry Monster Autosport binnen voor de pitstop en rijderswissel. Vlak voordat hij de pitstraat inging, reed hij op de tweede plaats en had hij een gat van zeven seconden op De Borst. Maar net op dat moment kwam de safety car de baan op vanwege een incident. Daarna moest Lorenzo de vijftien seconden inlossen.

“Op het moment dat ik wegreed, kwam er ook nog eens een full course yellow. De Borst was iets eerder dan wij naar buiten gegaan en had daardoor al warmere banden en kon hij me na de full course yellow voorbij. Toen ik ook de goede temperatuur in de banden had, kon ik dicht achter hem blijven rijden, maar door de spray kon ik hem niet inhalen. Ik zag heel weinig. Door een foutje kwam ik bovendien even naast de baan terecht en was het gebeurd. We hadden het gat met De Borst willen verkleinen, maar omdat hij voor ons eindigde, werd het juist groter.”

Lorenzo van Riet

Tijdens race twee op zaterdag kreeg Lorenzo, die de eerste stint voor zijn rekening nam, te maken met een heel chaotische race. Die begon overigens goed, want de snelle Noord-Hollander had een goede start. “Maar kort daarna spinden in een bocht twee auto’s vlak voor me. Daardoor moest ik plotseling buitenom en kwamen drie of vier auto’s uit onze klasse me voorbij. Toen moest ik me zien terug te knokken.”

Nog was het niet gedaan met de pech. Even later viel voor hem een GT-auto stil nadat die een andere auto had ingehaald. “In een bocht reed ik ertegenop en kwamen me weer twee auto’s voorbij.” Gelukkig was de schade aan de Seat niet al te groot en kon Lorenzo zijn weg vervolgen. Hij was zo snel dat hij zich terug naar voren werkte. Rijdend op de tweede plek in zijn klasse bracht hij de auto binnen voor de pitstop en rijderswissel. Dat was tijdens een safety car-periode. “We hadden ook nog steeds meer strafseconden dan De Borst. We kwamen daarna achter hem als vierde terug op de baan.”

En toen raakte de BMW Zilhouette van Ward Sluys van de baan, waarbij hij een groot oliespoor trok. Lorenzo: “Tijmen dacht dat hij een lekke band had en zocht daarom de pits op, maar dat gevoel kwam door de olie op de baan. Gelukkig verloren we door die extra stop maar twee plekken. In de laatste ronde is Thijmen nog knap naar P3 gereden.”

Lorenzo van Riet

Zo was daar dan toch nog de zo vurig gewenste podiumplaats voor het snelle duo. Tevreden kon Lorenzo echter niet zijn. “We waren hiernaartoe gekomen om te winnen. We hadden er de snelheid voor. Helaas zat het niet mee.” Kampioen worden, zo besefte hij, wordt nu erg lastig met nog één ronde in de Supercar Challenge te gaan. Die wordt over een kleine twee weken gehouden op het circuit van Assen. “In theorie zou het nog kunnen, je weet het nooit”, hield Lorenzo hoop. “Wel hebben we het helaas niet meer in eigen hand. We gaan in Assen sowieso voor de dagzege. We hebben dan minder strafseconden. Winnen moet dan wel kunnen lukken!”

Lorenzo van Riet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Febo, Team Ferry Monster Autosport, Oldenburg Auto’s en Aan Zee Slapen en Van Riet Auto’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS