Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Lorens Lecertua: zowel in Europa als Frankrijk in GT4, om zo sneller te leren!

Uitgegeven door HJ van Keulen • 27 maart 2024 14:46

Na de titel die hij vorig jaar in de Alpine Elf Europa Cup behaalde komt Lorens Lecertua in 2024 aan de start in de GT4 European Series en het Championnat de France FFSA GT. Een dubbel programma dus voor de 17-jarige Belg, die dat uiteraard doet aan het stuur van een Alpine A110 GT4 Evo van het team Chazel Technologie Course.

Lorens Lecertua

Na de Alpine A110 Cup is het nu tijd voor de Alpine GT4! Met de GT4 European Series en het Championnat de France FFSA GT heeft Lorens Lecertua in 2024 niet minder dan 12 meetings op het programma staan. De 17-jarige Belg, eind vorig jaar en na zijn titel in de Alpine Elf Europa Cup door de Belgische federatie bekroond tot 'RACB Rookie of the Year’, zet zo een logische stap hoger op de autosportladder.

“Ik ben heel blij dat ik tegelijk met Alpine en met Chazel Technologie Course, het team waarmee ik vorig jaar kampioen werd, kan verder gaan”, stelt Lorens lachend. “Omdat ik kampioen werd in de Cup heeft Alpine me geholpen om mijn programma van dit jaar op poten te zetten, en ik ben er heel trots op dat ik de kleuren van Alpine Centre Brussels en Alpine Centre Luxembourg mag vertegenwoordigen.”

Lorens Lecertua

In tegenstelling tot de Alpine Cup worden de GT4-kampioenschappen met twee rijders per wagen afgewerkt. Gedurende de races over 60 minuten lossen ze elkaar af. In Frankrijk deelt Lorens de bolide met een ander jong talent, Matéo Herrero. De bijna 22-jarige jongeman uit de Gironde wist al te winnen in het Championnat de France FFSA GT. Samen gaan ze dan ook voluit voor de titel in de Silver Cup, de categorie voor semiprofessionele rijders. In het Europese kampioenschap wordt ex-rallyrijder Jean-Mathieu Léandri zijn teamgenoot. Hoewel hij al drie Corsicaanse rallytitels op zijn naam staan heeft, is de rijder uit Ajaccio pas aan zijn derde seizoen in de circuitracerij toe. Daarom wordt hij nog als amateur-rijder beschouwt en kreeg hij van de internationale autofederatie de Bronze-quotering mee. Het duo Lecertua-Léandri komt zo dan ook uit in Pro-Am.

“Ik werk dus twee kampioenschappen af, in twee verschillende categorieën en met twee verschillende teammaats. Zo kan ik tweemaal zo snel leren!”, stelt Lorens. “Het is nog een beetje moeilijk om precieze doelen te stellen, maar uiteraard hoop ik om podiumplaatsen en overwinningen te kunnen strijden. Ik krijg echter heel wat nieuwigheden op mijn bord: een wagen delen, strategieën rond de rijderswissels bedenken… Maar ik kan haast niet wachten om dat dit seizoen allemaal onder de knie te krijgen!”

Lorens Lecertua

Ook bij Chazel Technologie Course kijkt men uit naar de voortzetting van de samenwerking met de jonge Belg. “We zijn in de wolken dat we Lorens in ons team hebben kunnen houden en dat we samen een stap hoger kunnen zetten”, stelt Louis Chazel. “Afgelopen winter hebben we een uitgebreid testprogramma afgewerkt, wat ons onder andere naar Nogaro, Le Castellet en Lédenon bracht. Hoewel de Alpine A110 GT4 Evo hetzelfde chassis heeft als een Alpine A110 Cup is het toch een heel andere auto. De GT4-versie is een pak krachtiger, heeft een andere versnellingsbak en beschikt dankzij uitgebreidere aerodynamica – en dan vooral de achtervleugel – over een hogere bochtensnelheid. Lorens wist ons door zijn snelle aanpassingsvermogen echter onmiddellijk te overtuigen, en ik denk dat hij helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. Hij zal moeten leren hoe je het best een wagen deelt en hoe je langere wedstrijden indeelt, maar hij is goed omringd om dat te doen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Championnat de France FFSA GT - GT4 European Series

Het Championnat de France FFSA GT start volgend weekend met de Coupes de Pâques in Nogaro. Een week later wordt op Circuit Paul Ricard de openingsmanche van de GT4 European Series afgewerkt. Alle races van beide kampioenschappen kunnen gratis worden gevolgd via het YouTube-kanaal van GT World, dat ondertussen al meer dan 575.000 abonnees telt. Bent u er klaar voor? Laat het seizoen dan maar beginnen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS