Karting • Chrono

Loon naar werken voor Ayour Achgare met podium: "Leuk dat ik het eindelijk heb gehaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2020 19:02 • Print artikel

STRIJEN – Loon naar werken, dat was de derde plaats in het clubkampioenschap van Strijen voor karter Ayour Achgare. Het negenjarige talent uit Lutjewinkel pakte afgelopen weekeinde op de Zuid-Hollandse kartbaan zijn eerste podiumplaats in de eindstand van een kampioenschap. Sterker nog, het was überhaupt zijn eerste podiumplaats. Dat het hem gelukt is in de prestigieuze Mini Junioren-klasse maakte de prestatie des te mooier. Het was dan ook een trotse en blije Ayour die zijn verhaal deed.

Ayour Achgare en zijn team Birel Art Holland Paauwer Racing

“Het voelt wel goed”, zei Ayour. “Ik heb nog nooit een race gewonnen. Ik ben wel al één keer tweede geëindigd in een race, maar nog niet in het dagklassement. En nu ben ik derde geworden in het clubkampioenschap. Het is leuk dat ik het eindelijk heb gehaald.”

Het is de beloning voor jaren van hard werken. Ayour begon met karten na een bezoek aan Monaco op vakantie. Hij zag daar een kartbaan en wilde graag zelf eens rijden. “Maar ik was pas vier jaar en nog te jong om te rijden. En toen ging ik huilen. Voor mijn vijfde verjaardag kreeg ik van papa een kart cadeau en toen begon ik met karten.”

Dat was bij Kartcentrum Lelystad, op een Dolphin-kart. “In het begin vond ik het nog een beetje eng. We bouwden steeds verder op. Toen ik wat ouder was, gingen we Parolin Rocky rijden, een viertaktkart.”

Dat deed hij drie jaar. Inmiddels rijdt hij dus in de Mini Junioren-klasse in een snellere tweetakt. Behalve het clubkampioenschap van Strijen rijdt Ayour ook het NK. “Dat gaat goed. Ik ben al een keer zevende en negende geworden. Dat was ook hier in Strijen. Ik vind de Mini Junioren een stuk leuker dan de Parolin Rocky-klasse, want het gaat een stuk sneller.”

Zijn favoriete coureur is Ayrton Senna. “Ik vind hem heel goed. Ik heb een interview van Senna gezien en een film over hem. Toen raakte ik in hem geïnteresseerd”, legde Ayour uit. “Max Verstappen is goed, maar ik vind hem ook beter dan Max. Lewis Hamilton vind ik ook heel goed.”

Om zo goed te worden als Senna traint Ayour zoveel als hij kan. Hij is vaak in zijn Birel-kart in Strijen te vinden, maar ook in Berghem bijvoorbeeld, waar de aanstaande ronde van het NK wordt gehouden. Het moet hem helpen de volgende stap vooruit te zetten. Met zijn team Paauwer Racing van Jaco en Menno Paauwe heeft hij in ieder geval een topformatie achter zich. “Het is een heel fijn team. Ik leer er heel veel. Ook heb ik altijd een supergoede kart. En door deze podiumplaats krijg ik meer zelfvertrouwen voor het NK. Het zou mooi zijn als ik daar in de top vijf kan komen.”

Ayour Achgare juicht met podium

Dat is voor dan, voor nu is zijn vader Rabi alvast ‘onwijs blij’ met de podiumplaats van zijn zoon. “We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Hij doet leuk mee”, aldus senior. “We zijn echt wel blij met de huidige prijs. Derde in het kampioenschap van Strijen is een eer.”

“Ik vind het ook leuk voor hem dat hij iets doet waar hij later iets aan heeft. De ervaringen die hij opdoet, de tegenslagen die hij moet verwerken. Dat helpt je later als persoon, als ondernemer of als werknemer om jezelf verder te ontwikkelen. Dat vind ik leuk aan de racerij. Het is echt wel een uitdagend iets waar die jochies op jonge leeftijd al mee bezig zijn. Ik raad het iedereen aan om de kinderen aan de kartsport te laten doen. Daar krijg je discipline van.”

Ayour bedankt Indy en Milan Dontje. “Zij zijn mijn voorbeeld. Ik heb kartles van ze gehad. Ook bedank ik hun vader Arthur Dontje.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS