Karting • Karting Diversen

Machtsverhoudingen worden duidelijk na intense tweede ronde NK van Chrono Karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2022 21:29

BERGHEM – Ook de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max en KZ2/KZ2+ van Chrono Karting was een enerverend raceweekeinde. Op het kartcircuit van Spa-Francorchamps zorgden de meer dan honderd rijders in de hete zon voor een intense strijd. Door de uitslagen van deze tweede ronde tekenden zich langzaam maar zeker de machtsverhoudingen af in de acht klassen van het NK.

Micro Max

Micro Max
De eerste ronde van het NK in Genk had hij al gewonnen en ook in Spa stond er geen maat op Senn Lindeman. Dit pa achtjarige karttalent uit Nuenen denderde naar zijn tweede zege op rij en deed zo uiteraard uitstekende zaken in het kampioenschap. De strijd op de Belgische piste liet echter zien dat hij zeker niet op zijn lauweren kan rusten, want kort achter hem lieten Lieke van Boekel (2e) en Vic Van Campenhout (3e) zien dat zij het Senn dit seizoen nog moeilijk kunnen maken. Opvallend was het debuut van Ryan Rijvers uit Schimmert. Hij kart pas zes maanden en werd in zijn eerste wedstrijd ooit meteen vierde in de finale. Dat leverde hem maar liefst drie bekers op (voor de vierde plek, beste rookie en driver of theday).

Mini Max
In de Mini Max-klasse won Boaz Maximov opnieuw. Was hij vorig jaar al een begenadigd titelkandidaat, dit jaar lijkt er geen maat te staan op de tienjarige geweldenaar uit Steenwijk. Hij pakte in Spa de poleposition en won daarna de prefinale en de finale. Met name in die laatste race moest hij hard knokken voor P1, maar won de race ‘gewoon’. Daarmee hield hij Thomas van Vliet nipt achter zich. Ook nummer drie Mats van Rooijen liet zien dat hij de snelheid heeft om dit seizoen te kunnen meedoen om de overwinning.

Rotax Max Junioren
De Junioren-klasse zorgde ook nu weer voor enerverende gevechten. Ditmaal ging Enzo Bol met de dagoverwinning aan de haal. De talentvolle karter had al tijdens de kwalificatie laten zien dat hij in Spa een superieure snelheid door naar de poleposition te snellen. Wel kreeg hij de nodige tegenstand te duchten van Ralph van de Pavert (2e) en Kasper Schormans (3e) die hem lang in het spoor bleven. Toch slaagde Enzo erin een gaatje te slaan. Zo kwam hij in de finale uiteindelijk met een comfortabele voorsprong van 2.923 seconden als eerste over de finish.

Rotax Max Senioren
KaïRillaerts ging in de Rotax Max Senioren-klasse gewoon door waar hij gebleven was. De veelvoudig Junioren-kampioen van 2021 en 2020 liet andermaal zien dat hij de overstap naar de Junioren uitstekend verteerd heeft. De vijftienjarige Belg won de kwalificatie, de prefinale en de finale op overtuigende wijze, net zoals hij dat tijdens de eerste ronde van het kampioenschap gedaan had. Matthijs Terlouw liet met zijn tweede plaats zien dat hij één van Kaïs grootste concurrenten is dit seizoen. Joep Breedveld was ook snel en bekroonde dat met de derde plaats.

DD2 Masters
Wat ervaring al niet vermag: goodold Christophe Adams liet op overtuigende wijze zien waarom hij namens België recorddeelnemer is aan de Rotax Max Grand Finals. De razendsnelle schilder uit Brussel won zondag de kwalificatie, de prefinale én de finale! Als dat zo doorgaat wint hij opnieuw een ticket voor de Grand Finals. Achter het geweld van Christophe moesten Thierry de Jong en Giel Bronder genoegen nemen met de respectievelijk tweede en derde plaats.

DD2
Maxime Dirickx liet zich opnieuw gelden in de DD2-klasse. De snelle Belg stuurde zijn Rotax-schakelkart overtuigend naar de dagzege. Dat hij het hele weekeinde al snel was, bewees hij wel door eerder op de dag ook de kwalificatie en de prefinale te winnen. Achter Maxime, die een perfecte score mee naar Kontich nam, completeerden Jordy Westerlaken (2e) en Imke Arts (3e) het podium.

KZ2 Plus
De masters van de koningsklasse, de wat oudere deelnemers met meestal een bak aan ervaring, maakten er een enerverende strijd van op het circuit in de Ardennen. Floris Schouten was heer en meester in zijn snelle Maranello-kart, want hij won zowel de kwalificatie als de prefinale en de finale. De kampioen van vorig jaar Edgar Oosting deed wat hij kon om de snelle man uit Dodewaard van de zege af te houden, maar dat bleek tevergeefs. Floris pakte met een marge van maar liefst 3.913 seconden de dagzege en toonde zich daarmee een van de titelfavorieten. Achter Edgar (2e) werd Thierry Delré derde.

125 cc schakelkarts KZ

KZ2
De kanonnen van het Nederlands kampioenschap maakten er een doldwaze strijd van in de finale. Jeffrey Fikse ging er met de buit vandoor, maar niet zonder ferme tegenstand van met name Coen Doorn die van de laatste plaats nog meedeed om de zege. Een tijdstraf wierp hem terug in de uitslag en zodoende kon Jeffrey, die de hele race op kop had gereden, toch het maximale puntenaantal bijschrijven. Daniel Tenback, het hele weekeinde al sterk, werd knap tweede en de derde plaats was er voor Christiaan de Kleijn. Eveneens een knap resultaat, vooral ook omdat Christiaan dit jaar is gedebuteerd in de koningsklasse van het Nederlandse karten.

De derde ronde van het NK wordt gehouden op25 en 26juni op circuit De Landsard in Eindhoven. Rijders kunnen zich inschrijven via de website van Chrono Karting: www.chrono.nl.