Karting • Chrono

Lieke van Boekel (10) rijdt pas haar derde wedstrijd en pakt nu al een podium: "Ik had het niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2021 12:20

EINDHOVEN – Lieke van Boekel kart pas twee jaar, reed afgelopen weekeinde haar derde wedstrijd ooit, was het enige meisje in haar klasse en pakte ook nog eens een podiumplaats. Bovendien was ze de beste nieuweling (rookie) en driver of the day. Lieke uit Aarle-Rixtel verbaasde zondag op haar thuisbaan in Eindhoven menig toeschouwer, en niet in de laatste plaats zichzelf. De tienjarige Brabantse kende zo een uitstekend begin van het Nederlands kampioenschap in de Rotax Max Micromax-klasse.

Lieke van Boekel

Een beetje verbouwereerd deed ze zondagmiddag haar verhaal. “Dit is pas mijn derde race ooit”, zei Lieke. “Ik had verwacht dat ik een beetje achteraan zou rijden of zo.” Maar het werd een podium! Hoe het dan kon dat ze erin was geslaagd derde te worden? Ze hield er een heel nuchtere logica op na. “Omdat ik heel veel mensen heb ingehaald. “En er waren er ook een paar rijders paar uit de baan gegaan. Ik heb ook wel goed gestuurd, denk ik. En ik heb hier ook al vaak getraind.”

Logisch, want als Aarle-Rixtelse is de baan in Eindhoven de dichtstbijzijnde buitenbaan. Wat op het eerste gezicht misschien wat minder logisch lijkt, is dat Lieke is gaan karten. Op zo’n jonge leeftijd nog wel en tussen bijna alleen maar jongens. “Mijn vader had mijn zusje en mij in Berghem in een huurkartje gezet”, luidde Liekes verklaring. “Hij had daar ook veel gereden, heeft zelf ook gekart.”

“We vonden het zo leuk, dat papa en mama een eigen kart hadden gekocht. Dat was een viertakt en daar hebben we heel veel in gereden. En toen ging mijn zus over naar de Minimax-klasse en ik naar de Micromax. Ik vind het inhalen erg leuk, en het achter iemand aanrijden en het leren racen. De snelheid maakt me niet zoveel uit. Juist in de bochten als je moet remmen kun je iemand inhalen.”

Vader Eddy hoorde het trots aan. “Ik heb zelf eerst altijd motorcross gedaan. Later ben ik gaan karten en op een gegeven moment heb ik een schakelkart gekocht, een KZ2. Twee jaar geleden hebben we een viertaktkartje gekocht voor onze dochters. Eerst hebben we een jaartje ‘gehobbyd’. Daarna hebben de meiden een kartcursus gedaan bij Chrono Karting. Dat was vorig jaar. We hebben nog meegedaan aan de Super Rookie Demo van Chrono en dit jaar zijn we overgestapt naar het NK. Superleuk dat Lieke nu al op het podium staat.”

Lieke van Boekel

Nu al inderdaad, want pas vorig jaar reden Lieke en haar oudere zusje Jessie hun eerste wedstrijd. Dat was in de klasse Kart4Fun, ook in Eindhoven. Begin dit jaar reden ze de eerste ronde van het BMC-kampioenschap in Mariembourg en afgelopen weekeinde dus de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap.

En dat ging voor Lieke dus erg goed. Al was de talentvolle Brabantse zaterdag nog niet zo blij. “De kwalificatie ging niet zo goed, want ik reed de hele tijd achter iemand aan en die was even snel. Ik kon hem niet voorbij.”

Een dag later liet ze zien dat ze de snelheid had om voorin te kunnen meedoen. Dat resulteerde in een knappe vijfde plaats tijdens de eerste race, waarin ze van de elfde plaats was gestart. Had ze dus zowaar zes rijders ingehaald. “Sommige rijders inhalen ging wel makkelijk, anderen niet. Ik was blij dat ik vijfde was.”

Die plek betekende tevens haar startplaats in de finale. Ze reed tijdens de race twee jongens voorbij en pakte zo tot haar eigen verrassing haar eerste podiumplaats ooit. “Echt superleuk. Vooral omdat ik het echt niet verwacht had.” Dat ze het enige meisje in de klasse is, deerde haar niet. “Als ik dan win is dat extra leuk, want ik ben het enige meisje.”

Lieke van Boekel bedankt haar papa en mama. “Want zij hebben me in een kart gezet.”

Lieke van Boekel wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Ecomation en Patrick de Vries van Poleposition.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS