Formule 1

Lewis Hamilton wint 94e Grand Prix en pakt zevende wereldtitel + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 15 november 2020 12:43

De Grand Prix van Turkije is gewonnen door Lewis Hamilton, die met de winst op Istanbul Park ook zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 bij de coureurs op zijn naam schreef. Hij evenaarde daarmee Michael Schumacher. In een adembenemende eindspurt ging Sergio Perez als tweede over de streep. Charles Leclerc verloor door een foutje in de eindfase P3 aan Sebastian Vettel. Max Verstappen had een slechte start en door bandenpech en door enkele pirouettes kwam hij niet verder dan P6.

F1 2020 Lewis Hamilton


Het was polesitter Lance Stroll, die goed weg kwam op de natte gladde baan in tegenstelling tot Max Verstappen die een ronduit slechte start had. Sergio Perez profiteerde daarvan en nam P2 over. Lewis Hamilton had een wereldstart en schoof door naar P3. Een paar bochten verder maakte de huidige wereldkampioen een foutje en zakte terug tot achter Sebastian Vettel die nu P3 reed. Achter de Duitser reed Verstappen en zijn teamgenoot Alexander Albon sloot de top 5 af.

In ronde 7 maakte Charles Leclerc zijn pitstop en wisselde van de regen naar de intermediate banden. De Monegask zakte terug naar P19 achter Esteban Ocon. Een ronde later wisselde ook Valtteri Bottas naar de intermediates. Voor de Fin was het reden om uit het verkeer te komen. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel wisselden in ronde 9 naar dezelfde band als hun teamgenoten. Door de stop schoof Verstappen door naar P3 met een achterstand van 12.8 sec op Stroll.

Ronde 10 was het moment voor de Canadees om zijn bandenwissel te maken en zijn regenbanden in te leveren. Door de wissel zakte hij terug naar P4 achter Alex Albon. Sergio Perez lag nu aan de leiding. Verstappen, nu achter de Mexicaan, reed de snelste ronde in 1:51.091. Twee ronden later kwamen Perez en Daniel Ricciardo binnen. Stroll lag nu 11 seconden achter de Nederlander. Voor Verstappen reden genoeg ook een stop te maken in ronde 12, een langzame stop maar wel met voorbereiding.

Verstappen kwam weer op de baan voor Vettel die op P4 reed, daarachter zat Hamilton. Albon gaf de leiding terug aan Stroll wegens zijn stop die op zijn beurt werd gevolgd door Perez. Antonio Giovinazzi werd de eerste uitvaller in ronde 13. Voor de wedstrijdleiding reden om de virtual safety car in te zetten. Het sein groen werd twee ronden later gegeven.

Alex Albon was lekker op dreef en lag inmiddels op P4 en had de voorlopig snelste raceronde in handen met 1:45.353. Een ronde later maakte Verstappen een aanval op Perez maar hij verloor alle downforce en spinde. Gelukkig zonder schade maar de Nederlander verloor veel posities. Door de spin en een bandenwissel zakte de Limburger naar P8 achter Carlos Sainz. Albon zat nu achter Perez aan. Verstappen kon beginnen aan zijn inhaalrace.

De Thai gaf halverwege de race aan dat zijn banden een heel eind op waren. Ook de leider van de wedstrijd zat niet lekker meer op zijn intermediates. In ronde 30 kwam de melding dat de wedstrijdleiding de DRS had aangezet, dit zou kunnen aangeven dat het droog genoeg zou kunnen zijn voor slicks. Charles Leclerc maakte een bandenwissel en nam nieuwe intermediates. De Monegask reed achter Max Verstappen op P9 en verloor geen positie door de stop.

Carlos Sainz lag op zijn beurt voor de Limburger dacht aan een aanval op Daniel Ricciardo in de strijd om P6. De Australiër maakte een foutje en de Spanjaard profiteerde daarvan. Voor Ricciardo was dit het teken voor een pitstop. Charles Leclerc reed een nieuwe snelste raceronde in 1:40.962. Ook Sebastian Vettel maakte een bandenwissel net als Sainz. Hierdoor schoof Verstappen op naar P4 mede door een spin van Albon. Lewis Hamilton reed nu op P3 achter het Racing Point duo met nog 23 ronden te gaan.

Lance Stroll kwam in ronde 35 naar binnen en kreeg nieuwe intermediates. Sergio Perez kwam nu aan de leiding, daarachter lag Hamilton. De Canadees zakte terug naar P4 achter Verstappen. Lewis Hamilton opende een aanval op Perez en nam de leiding over. Charles Leclerc verschalkte Lance Stroll en de Monegask reed nu op P5. Een ronde later reed hij zijn teamgenoot Vettel voorbij.

Met nog 15 ronden te gaan moest Max Verstappen zijn positie aan Charles leclerc laten laten. De Ferrari coureur had betere banden. De Nederlander maakte meteen een pitstop en kreeg een andere set intermediates gemonteerd maar viel wel terug naar P7 voor Stroll. Er resteerde nog 10 ronden in de race met een gele vlag in sector 3. Een rode later spinde Daniel Ricciardo en verloor een positie.

Iets daarna spinden Kimi Raikkonen en Max Verstappen simultaan, dat bleef gelukkig zonder gevolgen voor mens en machine. Iets later reed de Nederlander toch Albon voorbij en nam zo P6 in. Lando Norris reed op dat moment de snelste raceronde in 1:38.057. De race ging de slotfase in met nog 5 ronden te gaan. Charles Leclerc passeerde Perez maar door een foutje verloor hij die gewonnen positie weer en zelfs teamgenoot Vettel ging Leclerc voorbij.

Lewis Hamilton won op totaal versleten banden de race en daarmee de wereldtitel in de F1 voor coureurs voor de zevende maal. Indrukwekkend! In de uitloopronde hoorde het publiek een emotionele Hamilton over de onboardradio.

Uitslag Grand Prix van Turkije:

POS	DRIVER  	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 58 laps
2 Sergio Perez MEX Racing Point + 31.633
3 Seb. Vettel GBR Ferrari + 31.960
4 Charles Leclerc MON Ferrari + 33.858
5 Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team + 34.363
6 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 44.873
7 Alexander Albon THA Red Bull Racing + 46.484
8 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 61.259
9 Lance Stroll CAN Racing Point + 72.353
10 Dan. Ricciardo AUS Renault F1 Team + 95.460
11 Esteban Ocon FRA Renault F1 Team + 1 lap
12 Daniil Kvyat RUS AlphaTauri + 1 lap
13 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 1 lap
14 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 1 lap
15 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 1 lap
16 George Russell GBR Williams Racing + 1 lap
DNF Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team 56 laps
DNF Romain Grosjean FRA Haas F1 Team 48 laps
DNF Nicholas Latifi CAN Williams Racing 42 laps
DNF Ant. Giovinazzi ITA Alfa Romeo 13 laps


Youtube RaceXpress


Wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Of van de automotive? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal! We krijgen regelmatig fraaie video's van Formule 1-teams, zoals Red Bull met Max Verstappen en de Formule E aangeleverd, maar maken ook onze eigen content met onder meer interviews met coureurs en autonieuws. Wil je niks missen, klik dan op deze link en volg ons RaceXpress YouTube-kanaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS