Formule 1

Lewis Hamilton verslaat Max Verstappen in zinderende race + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 5 december 2021 20:32

Op het Jeddah Corniche Circuit heeft Lewis Hamilton een enerverende Grand Prix van Saudi-Arabië gewonnen. Max Verstappen moest tot twee keer zijn leidende positie teruggeven en moest genoegen nemen met de tweede plaats. In de slotfase snoepte Valtteri Bottas P3 af van Esteban Ocon. De deels chaotische race werd gekenmerkt door rode vlaggen, reguliere en virtual safety cars en een enorme strijd tussen Verstappen en Hamilton die uitmondde in een gelijke stand in het wereldkampioenschap.

F1 2021 Max Verstappen


De start verliep voor polesitter Lewis Hamilton probleemloos en ook Valtteri Bottas hield de tweede positie voor Max Verstappen vast. Alleen Yuki Tsunoda leek wat problemen te hebben. De Japanner zakte terug naar P12. In het middenveld werd al direct hard gestreden om posities.

De wedstrijd was tien ronden oud toen er een gele vlag verscheen. Mick Schumacher stond met veel schade aan zijn Haas in de muur bij bocht 22. De coureur leek in orde, maar vanwege de brokstukken werd de safety car ingezet. Veel coureurs gebruikten het moment om een pitstop te maken. Lewis Hamilton wilde profiteren van de langzaam rijdende auto's, maar Max Verstappen bleef rijden. De Red Bull-coureur kwam zo aan de leiding van de race.

De safety car bleef op de baan en in de dertiende ronde werd de rode vlag gezwaaid. Er was te veel schade aan de muur, waardoor er reparatiewerkzaamheden nodig waren. Voor Red Bull was dit een cadeautje, omdat Verstappen tijdens de rode vlag van banden kon wisselen.

De lampen gingen weer op groen en de herstart kon beginnen vanaf de grid. Verstappen kwam op P1 slecht weg van de startlijn. Hamilton wilde de Nederlander voorbij, maar onze landgenoot hield stand in de strijd om P1. De teamgenoot van de Brit Bottas blokkeerde bij het insturen van de eerste bocht en moest Esteban Ocon voorbij laten. De Fransman verschalkte zelfs Hamilton en nam zo P2 over. Achter in het veld liep Sergio Perez flinke schade op doordat hij tussen Charles Leclerc en Pierre Gasly terecht kwam. Ook Nikita Mazepin was met veel schade aan zijn Haas een uitvaller geworden. De Rus was achterop de Williams van George Russell gereden.

Opnieuw werd de rode vlag gezwaaid. Tijdens de pauze was er consternatie tussen de wedstrijdleiding en de teamleiding van Red Bull. Er werd onderhandeld, omdat de Nederlander onrechtmatig aan de leiding zou zijn gebleven. De raceleiding stelde voor dat Verstappen twee posities moest prijsgeven aan Esteban Ocon en Lewis Hamilton. Op weg naar de grid voor de tweede herstart liet Verstappen beide coureurs voorbij.

De herstart werd voltrokken en Esteban Ocon mocht de tweede herstart aanvoeren voor Hamilton. Verstappen volgde vanaf P3. Direct bij de eerste bocht maakte de Red Bull-coureur de twee teruggegeven posities goed. Hij verschalkte zowel Hamilton als Ocon aan de binnenkant van de bocht. Een ronde later ging Hamilton voorbij aan Ocon en nu kon de Brit jacht maken op de Nederlander.

De jacht op Verstappen werd geopend door Hamilton. Ronden lang kon de Nederlander zijn rivaal achter zich houden. Het enige minpuntje was dat Hamilton de snelste raceronde in handen had. Opnieuw verscheen er een gele vlag en een virtual safety car. Yuki Tsunoda was het slachtoffer na een touché met de Aston Martin van Sebastian Vettel.

In ronde 27 verscheen er opnieuw een VSC op het bord na contact tussen Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. De achtergebleven brokstukken moesten verwijderd worden. Met name Fernando Alonso vroeg over de boordradio of de stukken carbon weggehaald konden worden.

Nadat de baan vrijgegeven werd, kon Hamilton een aanval wagen op Verstappen. De Nederlander ging wijd en pareerde de eerste aanval. De raceleiding vond dat Verstappen de leiding aan Hamilton moest geven. De Red Bull-rijder reageerde meteen, maar de Brit snapte de move niet en reed tegen de achterkant van Verstappen aan. In ronde 42 kreeg Max een 5 seconden straf voor het niet teruggeven van zijn positie aan Hamilton. De Brit kreeg de leiding en eenmaal op kop kon hij weglopen door Verstappen, die op bijna versleten mediums niet meer het tempo kon vasthouden.

In de slotfase van de race moest Ocon zijn podiumplek afstaan aan Valtteri Bottas. Het was op het laatste rechte stuk dat de Fin de Alpine-coureur kon inhalen. De winnaar van de chaotische race was Lewis Hamilton en hij staat nu op gelijke hoogte met Max Verstappen. Beide coureurs hebben nu 369,5 punt.

Uitslag Grand Prix van Saudi-Arabië:

1	Lewis Hamilton  	GBR	Mercedes	50 Laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 11.825s
3 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 27.531s
4 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team + 27.633s
5 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team + 40.121s
6 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 41.613s
7 Charles Leclerc MON Ferrari + 44.475s
8 Carlos Sainz ESP Ferrari + 46.606s
9 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 58.505s
10 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 61.358s
11 Lance Stroll CAN Aston Martin + 77.212s
12 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 83.249s
13 Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team + 1 Lap
14 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 1 Lap
15 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 1 Lap
Sebastian Vettel GER Aston Martin DNF
George Russell GBR Williams Racing DNF
Sergio Perez MEX Red Bull Racing DNF
Nikita Mazepin RUS Haas F1 Team DNF
Mick Schumacher GER Haas F1 Team DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS