Formule 1

Lewis Hamilton is zijn feitelijke status kwijtgeraakt als 'nummer 1'-coureur van Mercedes in de Formule 1

Uitgegeven door Peter Vader • 9 december 2022 18:40

Ieder jaar opnieuw is het een discussie of zelfs strijd, wie de eerste en wie de tweede rijder is van een Formule 1-team. Maar al te graag roept de teamleiding dat beide rijders gelijk zijn, maar we weten (en zien) allemaal dat dit niet het geval is. In geval van de zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is het inderdaad iets minder duidelijk. Na zijn kampioenschap in 2020 wist hij zijn prestatie niet te herhalen. Max Verstappen was hem twee keer te snel af, zelfs in het jaar van de omstreden Abu Dhabi-finale. Daarnaast heeft Hamilton te maken met een nieuwe teamgenoot: George Russell. Voor de buitenwereld een ‘keurige jongen’ maar ondertussen net zo’n bijter als Max Verstappen. Tot een echte clash tussen de twee teamgenoten kwam het (nog) niet, maar de ingewijde reporter Sascha Roos, de oude commentator voor Sky Deutschland, is van mening dat Hamilton wèl degelijk zijn nummer 1-positie bij Mercedes kwijt is. In zijn debuutjaar bij Mercedes versloeg Russell namelijk Hamilton overduidelijk op punten, door gedurende het hele seizoen een constante prestatie neer te zetten.

George_Russell_Lewis_Hamilton_F1_Mercedes_2022

Vernietiging van vriendschap
Voor 2022 verving Mercedes Hamilton's teamgenoot van de afgelopen vijf jaar - Valtteri Bottas - door de jongere haas George Russell. "Ik had niet gedacht dat Russell in zijn eerste jaar meer punten zou scoren dan Hamilton", zei de 50-jarige Roos in een bericht van Sportsmole. "Ik verwacht meer van Hamilton in 2023, maar ik heb met potlood geschreven of hij de onbetwiste nummer 1 is. Ik denk dat het bij Mercedes nu een vergelijkbare situatie is als in de tijd dat Nico Rosberg naast Hamilton reed", voegde hij eraan toe. Uiteindelijk leidde de Hamilton-Rosberg-situatie tot de vernietiging van hun persoonlijke vriendschap toen de Rosberg de titel van 2016 won. Uiteindelijk is afgelopen seizoen een duidelijk verhaal in het voordeel van Russell en ik denk dat Mercedes het heel eerlijk heeft afgehandeld."

Nieuw contract
De 37-jarige Hamilton en Mercedes zijn echter van plan om na 2023 een nieuw contract af te sluiten, waarbij teambaas Toto Wolff deze week verklaarde: "Lewis maakt deel uit van het team en het team maakt deel uit van Lewis. Er is geen reden om dat niet door te laten gaan." Roos is het ermee eens dat Hamilton een nieuw contract moet krijgen voor 2024 en verder. "Hij is gemotiveerd", zei hij. "Maar ik denk niet dat er een situatie zal ontstaan tussen Hamilton en Russell zoals er was tussen Hamilton en Rosberg. Destijds werd naar de buitenwereld altijd benadrukt dat Rosberg en Hamilton op gelijke voet stonden. Maar intern kreeg Hamilton de voorkeur. Naar mijn mening. Toen Valtteri Bottas binnenkwam, was Hamilton de duidelijke nummer 1 aan de buitenkant. Maar Russell is Bottas niet. Russell zal eerder de status van Rosberg opeisen."

George-Russell-con-Hamilton-in-Mercedes-nel-2022

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS