Formule 1

Lewis Hamilton en titelrivaal Max Verstappen krijgen FIA-waarschuwing na recente geschillen

Uitgegeven door Peter Vader • 24 november 2021 17:30 • Print artikel

Lewis Hamilton en Max Verstappen hebben een waarschuwing gekregen van de FIA. Het bestuursorgaan van F1 heeft de afgelopen twee weken aan beide coureurs straffen uitgedeeld, waar ze het allebei niet mee eens waren. De Mercedes-coureur was het niet eens met hun beslissing om de Nederlander niet te straffen voor zijn actie tijdens de GP van Sao Paulo , waardoor hij bij het inhalen van de baan moest.
De Red Bull-coureur beweerde vervolgens dat hij "geen cadeautjes" kreeg nadat hij een gridstraf van vijf plaatsen had gekregen voor het negeren van gele vlaggen tijdens de kwalificatie voor de GP van Qatar.

Lewis_Hamilton_P1_Qatar

Het is wel duidelijk
In reactie op de grieven van de coureur heeft Michael Masi, directeur van het F1-bestuursorgaan, benadrukt dat de regels 'duidelijk' zijn en dat de FIA incidenten per geval beoordeelt. “Ik denk dat het is hen duidelijk wat er verwacht wordt gemaakt,' zei hij via The Sun . “Ik denk dat sommigen van hen het ermee eens zijn, anderen niet. Dat is altijd met elk van hen, ze zijn het er de hele tijd mee eens en oneens geweest. We hebben ze wat algemene richtlijnen gegeven, maar we zijn ook heel duidelijk geweest over het feit dat elke zaak op zijn merites zal worden beoordeeld."

Enorme gevolgen
De beslissingen van de FIA kunnen enorme gevolgen hebben voor de titelrace, maar Masi legde uit dat hij niet de enige is die beslist welke straffen hij uitdeelt wanneer zaken onder de aandacht van de FIA worden gebracht. "We zijn er niet erg ontspannen onder," voegde hij eraan toe. “We bekijken elk incident op zijn merites, zoals we met elk incident altijd hebben gedaan. Er is een panel van onafhankelijke stewards, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben ik niet degene die daar als rechter en jury zit."

Max_Verstappen_P2_Qatar

Horner begrijpt het nog steeds niet
Ook kreeg Red Bull-teambaas Christian Horner een FIA-straf opgelegd , die afgelopen weekend een waarschuwing kreeg van de stewards voor een vermeende overtreding van artikel 12.2.1f en 12.2.1 van de internationale sportcode. Hij werd bij de stewards geroepen nadat hij had gesuggereerd dat een van de marshals zijn werk niet goed deed en Horner hen een 'schurkenstaat' noemde. “Om eerlijk te zijn, hebben we echt moeite om het te begrijpen. Het ziet eruit als een complete blow-up", vertelde Horner aan Sky F1. “De FIA zei in feite 'play on' op het circuit en het was veilig en duidelijk. Max stond aan het begin van de eerste sector, dus hij had zoveel tijd om ernaar te kijken. Het dashboard op zijn stuur gaf aan dat alles in orde is, anders hadden we hem dat wel laten weten. “Helaas werd er een gele vlag gezwaaid en hij heeft hem gewoon niet gezien. Ik denk dat het gewoon een malafide marshal is die een vlag zwaaide en hij is niet geïnstrueerd door de FIA. Ze moeten hun marshals onder controle hebben. Zo simpel is het."

Max Verstappen heeft een kleine voorsprong van acht punten als ze aan de voorlaatste race van het seizoen beginnen in Saoedi-Arabië. Na een dominante overwinning in de GP van Qatar van afgelopen zondag, stond Hamilton erop dat er tijd is om nu even op zijn lauweren te rusten, terwijl hij zijn ‘all time record’ van acht wereldtitels achter zijn naam, nastreeft.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS