Formule 1

Lewis Hamilton en andere F1-coureurs reageren op de stilte rondom de overleden George Floyd

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juni 2020 12:03 • Print artikel

LONDEN - Zesvoudig Formule 1-kampioen Lewis Hamilton heeft zijn sport bekritiseerd vanwege de stilte over de moord op George Floyd, een ongewapende zwarte man die stierf nadat een blanke Amerikaanse politieagent op zijn nek knielde. Lewis Hamilton haalt uit naar de Formule 1 omdat het zwijgt over de dood van George Floyd, wiens dood in Minneapolis een golf van verontwaardiging en gewelddadige protesten veroorzaakte in de hele Verenigde Staten. Hamilton, de eerste zwarte wereldkampioen van de Formule 1, brengt veel van zijn tijd door in Amerika en sprak zich zondag uit over het probleem in een Instagram-bericht.

Lewis Hamilton portret

“Door wit gedomineerde sport”
"Ik zie degenen onder u die zwijgen, sommigen van u zijn de grootste sterren en toch zwijgt u te midden van onrecht", schreef de Mercedes-coureur. “Geen enkel teken van iemand uit mijn branche, die natuurlijk een door wit gedomineerde sport is. Ik ben daar één van de weinige gekleurde mensen, maar ik sta alleen',' voegde hij eraan toe. "Ik had inmiddels gedacht dat je zou zien waarom dit gebeurt en er iets over zou zeggen, maar je kunt helaas niet naast ons staan. Weet gewoon dat ik weet wie je bent ... en dat ik je zie" In een tweede tweet voegde Hamilton eraan toe: “Ik sta niet achter die plunderende en brandende gebouwen, maar degenen die vreedzaam protesteren. Er kan geen vrede zijn totdat onze zogenaamde leiders verandering hebben aangebracht."

“Een schande”
Renault-coureur Daniel Ricciardo, die aan het einde van het seizoen naar McLaren zal overstappen, zei dat de dood van Floyd "een schande" was en riep op tot eenheid tegen racisme. “Racisme is giftig en moet niet met geweld of stilte worden aangepakt, maar met eenheid en actie", schreef de Australiër op Instagram. McLaren-coureur Lando Norris, de landgenoot van Hamilton, was een van degenen die wel commentaar gaven en een regel aan zijn profiel op het Twitch-streamingplatform toevoegden met de tekst 'onderteken de BLM-petities #BLACKLIVESMATTER'.

“Dit moet stoppen”
De Canadees Nicholas Latifi, die dit seizoen voor Williams gaat rijden, schreef op Twitter: "Dit moet stoppen #JusticeForGeorgeFloyd". Hamilton heeft zich al eerder uitgesproken over het gebrek aan diversiteit in de autosport. “Er is echt de meest minimale diversiteit binnen deze sport en ik wil op de één of andere manier echt deel uitmaken van vormveranderingen die met de Formule 1", zei hij een jaar geleden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS