Formule 1

Lewis Hamilton beslecht titanenstrijd met winst in Spanje + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 mei 2021 15:15

Lewis Hamilton was de verdiende winnaar van de Spaanse Grand Prix op het circuit van Barcelona. Max Verstappen finishte als tweede en had aan het einde van de race de snelheid niet om de Mercedes van zijn rivaal voor te blijven. Valtteri Bottas moest genoegen nemen met een anonieme P3.

F1 2021 Max Verstappen


Max Verstappen had een goede en scherpe start. In de lange run naar bocht 1 zette de Nederlander zijn Red Bull aan de binnenkant van Lewis Hamilton en pakte de leiding over. Een bocht later nam Charles Leclerc P3 over van Valtteri Bottas. Er leken wat druppels hemelwater te vallen op de baan, maar echt regenen ging het nooit.

Yuki Tsunoda werd de eerste uitvaller van de dag. Zijn AlphaTauri viel stil in de vernieuwde bocht 10 en de Japanner moest zijn bolide parkeren. De raceleiding bracht de safety car in de baan. Een aantal coureurs doken naar binnen voor vers rubber, maar bij Antonio Giovinazzi duurde dat extreem lang. Een van zijn medium banden was leeg en na een oponthoud van 50 seconden kon hij zijn weg vervolgen.

In ronde 10 werd de baan weer vrijgegeven en Verstappen mocht het veld aanvoeren. De Nederlander zag Hamilton in zijn spiegels, maar wist de wereldkampioen achter zich te houden. Tien ronden later was er niets aan de volgorde veranderd. Verstappen hield een gaatje van iets meer dan een seconde op Hamilton, Leclerc op P3 lag al wel 7 seconden achter. Bij de Mercedessen was meer slijtage op de banden te zien dan bij de banden van Verstappen.

In de 25e ronde verraste Verstappen door eerder dan Hamilton een pitstop te maken. De stop ging niet goed, waardoor de Nederlander achter zijn teamgenoot Perez terug op de baan kwam. Hamilton wachtte vier ronden en wisselde ook naar mediums. Die compound werkte perfect voor Mercedes en Hamilton meldde zich snel aan de staart van Verstappen.

In de strijd om P1 maakte Hamilton in de 43e ronde een pitstop om zo te proberen Verstappen voorbij te komen. De Brit moest nu 21 seconden goedmaken op de Nederlander die ervoor koos om tot het einde door te rijden. Ronde per ronde kwam Hamilton dichterbij. Iets verder naar achter maakte Sergio Perez een fraaie inhaalactie op Daniel Ricciardo.

Met nog 14 ronden te gaan ging Hamilton voorbij aan teamgenoot Bottas die dit niet heel makkelijk liet gebeuren. Nu moest de huidige wereldkampioen 10 seconden goed te maken om Verstappen van de winst te houden. Achter de strijd om P1 maakten Bottas en Leclerc een stop in de jacht op de snelste raceronde.

Met nog zes ronden te gaan, zat Hamilton binnen DRS-afstand van Verstappen. Op het einde van het rechte stuk was de inhaalactie een feit en was de Red Bull-coureur sitting duck. Meteen daarna haalde Red Bull haar kopman wel naar binnen. Met nog drie ronden te gaan reed de Verstappen in 1:18.149 de snelste ronde en dat leverde hem een extra punt op, maar Hamilton kon hij niet van zijn 98e overwinning houden. Achter Bottas sloten Charles Leclerc en Sergio Perez de top 5 af.

Uitslag van de Grand Prix van Spanje in Barcelona:

POS	DRIVER          	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 66 Laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing +15.841s
3 Valtteri Bottas FIN Mercedes +26.610s
4 Charles Leclerc MON Ferrari +54.616s
5 Sergio Perez MEX Red Bull Racing +63.671s
6 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team +73.768s
7 Carlos Sainz ESP Ferrari +74.670s
8 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 1 laps
9 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team + 1 laps
10 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 1 laps
11 Lance Stroll CAN Aston Martin + 1 laps
12 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 1 laps
13 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 1 laps
14 George Russell GBR Williams Racing + 1 laps
15 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 1 laps
16 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 1 laps
17 Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team + 1 laps
18 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 2 laps
19 Nikita Mazepin RUS Haas F1 Team + 2 laps
DNF Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri 8 Laps



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS