Formule 1

Lewis Hamilton: "Ik heb racisme aan den lijve ondervonden in mijn leven en ik heb..."

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juni 2020 06:07 • Print artikel

Lewis Hamilton en Mercedes beloven een erfenis op te bouwen die 'de sport overstijgt' en die bijdraagt tot meer diversiteit in de F1 en in het bedrijf van de fabrikant. Mercedes heeft maandag onthuld dat het zijn W11 in het seizoen 2020 in een volledig zwarte basiskleur zal laten rijden, een initiatief dat het streven van het team naar diversiteit weerspiegelt en het omarmen van iedereen in de sport en in de branche.

Bottas en Hamilton F1 Mercedes

Stelling nemen tegen racisme
Het initiatief van de Duitse fabrikant komt in de nasleep van wereldwijde protesten tegen raciaal onrecht, waarbij Hamilton heel actief zijn bezorgdheid uitspreekt over het gebrek aan diversiteit van F1. Mercedes zet zich daarom in voor diversiteit met volledig zwarte basiskleuren voor W11! De Britse coureur, die onlangs de lancering van The Hamilton Commission in samenwerking met de Royal Academy of Engineering aankondigde en die tot doel heeft de diversiteit in de autosport- en automotive-industrie te verbeteren, heeft zijn werkgever hiervoor benaderd en heeft de autofabrikant aangemoedigd om stelling te nemen tegen racisme op bedrijfsniveau. "Het is zo belangrijk dat we dit moment aangrijpen en het gebruiken om onszelf te leren of u nu een individu, een merk of een onderneming bent, om echte betekenisvolle veranderingen te realiseren als het gaat om het waarborgen van gelijkheid", aldus Hamilton. "Ik heb racisme aan den lijve ondervonden in mijn leven en ik heb mijn familie en vrienden racisme zien ervaren. Ik spreek vanuit mijn hart als ik om verandering vraag."

Mercedes W11 F1 black livery

Een sterke boodschap afgeven
"Toen ik met Toto sprak over mijn hoop op wat we als team zouden kunnen bereiken, zei ik dat het zo belangrijk was dat we verenigd waren. Ik wil Toto en de Mercedes-raad enorm bedanken voor het nemen van de tijd om te luisteren, om te praten en om mijn ervaringen en passie echt te begrijpen, en voor het maken van deze belangrijke verklaring dat we bereid zijn om als bedrijf te veranderen en te verbeteren. We willen een erfenis opbouwen die verder gaat dan sport, en als we de leiders kunnen zijn en kunnen beginnen met het opbouwen van meer diversiteit binnen ons eigen bedrijf, zal het zo'n sterke boodschap afgeven en anderen het vertrouwen geven om een dialoog aan te gaan over hoe ze verandering doorvoeren.

Bottas is trots op initiatief
"Zowel Hamilton als teamgenoot Valtteri Bottas racen dit seizoen in zwarte overall, waarbij beide coureurs ook hun helmontwerpen aanpassen. “Formule 1 is een wereld die wordt bepaald door prestaties, maar het bevat nog steeds veel belemmeringen voor mensen met een achtergrond die traditioneel geen deel uitmaakten van de sport", voegt Bottas toe. “We weten dat onze teams sterker zijn als ze meer representatief zijn voor de samenleving waar we deel van uitmaken, en het is belangrijk voor ons om verenigd te zijn en onze toewijding aan verandering te tonen. Racisme en discriminatie horen niet thuis in onze sport of in onze samenleving en ik ben er trots op dat ik met het team, met Lewis en met Mercedes-Benz bij dit belangrijke statement sta."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS