Formule 1

Lewis Hamilton: 'Dankzij mensen als Niki, god hebbe zijn ziel, en Ross en Mercedes, dat zij echt in mij geloofden"

Uitgegeven door Wim Boekel • 27 januari 2021 11:04 • Print artikel

Lewis Hamilton nam na 2012 de gok en stapte over van McLaren naar Mercedes. McLaren vocht om de titels en Mercedes kon met Michael Schumacher nog niet de aansluiting vinden. Wanneer de Brit nu terugkijkt, denkt hij dat hij nog steeds een enkelvoudig wereldkampioen was geweest, als hij de overstap niet gemaakt had. “Ik zat bij McLaren sinds ik 13 was, dus was het mijn familie en ik zat daar erg veilig. Er werd goed voor mij gezorgd”, zegt Hamilton in een interview met Mercedes-sponsor Crowdstrike. “Ik denk dat McLaren deze fantastische geschiedenis al een beetje gezien had. Ze hadden meerdere wereldkampioenen en ik had niet het gevoel dat ik erg noodzakelijk was en aan het helpen was om iets op te bouwen. Het was al een illuster team, bijna gedistingeerd. Het had al het succes al gehad. Het had een grote kast met trofeeën en ik wilde ergens naar toe waar ik kon helpen. Waar ik onderdeel kon zijn van een groter geheel, om iets te bouwen.”

Lewis_Hamilton_9_years_old_Ron_Dennis

Lewis Hamilton op 9-jarige leeftijd met Ron Dennis

“Toen ik mij bij dit team voegde, had het niet zoveel trofeeën in de kast. Het was op weg naar de top, het was groeiende, het was aan het bouwen. Er kwamen meer mensen. En ik had zoiets van, dat ik ergens naar toe wilde waar ik alles kon toepassen wat ik in de loop der jaren had geleerd. Het was een privilege om te werken bij McLaren, maar ik wilde graag mijn vaardigheden benutten bij een team dat nog niet zo succesvol was, om zodoende met dat team succesvol te worden.”

Toch geeft de zevenvoudig wereldkampioen toe dat de overstap naar de Zilverenpijlen een risico was. “Zeker, er waren momenten dat ik zoiets had van ‘Jeetje, ik weet niet of ik weer ga winnen’. Ik moest de voor- en nadelen afwegen”, aldus Hamilton. “Maar persoonlijk, het nemen van dit risico, waarvan Ayrton Senna zou zeggen ‘Als je niet voor een gat gaat, dan ben je niet langer een coureur’, ik denk dat als je geen risico neemt in het leven, dat je dan stilstaat. Dus ik had daar kunnen blijven. Achteraf gezien, als je ernaar kijkt als ik er gebleven was, dan had ik geen kampioenschap meer achter mijn naam erbij gekregen. Ik zou na 14 jaar nog een enkelvoudig wereldkampioen zijn.”

Lewis_Hamilton_en_Niki_Lauda
Lewis Hamilton en Niki Lauda

Het waren de toenmalige teambaas Ross Brawn en bestuursvoorzitter Niki Lauda die de Brit overtuigden om zich bij Mercedes te voegen. “Dingen gebeuren met een reden, op de één of andere manier”, voegt de coureur daaraantoe. “En ik ben echt, echt dankbaar dat ik die stap nam. Mijn sprong was gebaseerd op vertrouwen. Het is dankzij mensen als Niki, god hebben zijn ziel, en Ross en Mercedes, dat zij echt in mij geloofden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS