Formule 1

Lewis Hamilton geeft een duidelijke waarschuwing aan Mercedes: "Precies hetzelfde als vorig jaar..."

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2023 07:01

Mercedes moet acht slaan op de waarschuwing van Lewis Hamilton over het komende seizoen 2024. Het Duitse team is op het gebied van ontwerp en ontwikkeling achteropgeraakt bij de rivalen, en de toekomst ziet er ook niet al te veelbelovend uit. Lewis Hamilton heeft het grillige Mercedes gewaarschuwd dat ze het risico lopen hun 2024-kampioenschapskansen in de komende maanden te vergooien, tenzij ze hun manier van werken veranderen. In een opmerkelijke beoordeling van hun seizoen zei hij dat het in Japan niet beter was dan tijdens de slechtste perioden van vorig seizoen 2023. Het grootste deel van de grid is al begonnen met het ontwerp van volgend jaar, maar Mercedes is traag in het verleggen van de focus naar waar de zevenvoudig F1-wereldkampioen wil staan.

Lewis_Hamilton
Lewis Hamilton: “Ik ben uitgeput. Het is zwaar in weekenden als deze, waar de auto een handvol is om over het circuit te duwen. Het is eigenlijk precies hetzelfde als vorig jaar, qua gevoel, met het stuiteren en glijden. En dat is moeilijk, gezien hoeveel werk we hebben gedaan. En we zijn niet dichter bij de top gekomen – althans niet hier. We hebben nog een lange weg te gaan.”

De 38-jarige Brit tekende eerder deze maand een nieuw tweejarig contract in de hoop dat Mercedes terugkeert naar hun winnende modus. Maar het Duitse team heeft er zelden uitgezien als de oude, megasuccesvolle alles winnende team. Afgelopen zondag was het duidelijk dat ze zowel achter Ferrari als McLaren en Red Bull zijn terecht gekomen nadat ze als vijfde en zevende zijn geëindigd.

“Ik ben uitgeput”, zei Hamilton. “Het is zwaar in weekenden als deze, waar de auto een handvol is om over het circuit te duwen. Het is eigenlijk precies hetzelfde als vorig jaar, qua gevoel, met het stuiteren en glijden. En dat is moeilijk, gezien hoeveel werk we hebben gedaan. En we zijn niet dichter bij de top gekomen – althans niet hier. We hebben nog een lange weg te gaan.”

Mercedes_Lewis_Hamilton_actie

Als klap voor hun bekroonde ontwerpteam zei hij dat het ontwerpconcept van de auto verkeerd was: “We zijn nog ver verwijderd van Red Bull. De komende zes maanden van ontwikkeling moeten de beste zes maanden van ontwikkeling zijn die we ooit hebben gehad, als we die kloof willen dichten en echt op de deur willen bonken.”

Het gebrek aan verbetering van Mercedes de laatste tijd is benadrukt door rivalen McLaren. Beide teams kenden een rampzalige start van het jaar, maar McLaren reageerde resoluter en haalde de trekker over voor een herontwerp vergelijkbaar met dat van Red Bull. Terwijl hij zijn eigen ontwerpteam opnieuw vormgaf, heeft Mercedes-baas Toto Wolff er altijd op aangedrongen dat de voormalige kampioenen nooit zullen domineren door hun rivalen te kopiëren. Maar Hamilton vindt het wčl een goed uitgangspunt: “Het bewijs is bij McLaren geleverd en daar kunnen we niet de ogen voor sluiten. We moeten kijken naar wat ze hebben gedaan en die kant op gaan. Dat is de richting. Maar ik geloof echt dat mijn team het kan. We zijn altijd goed geweest in het genereren van neerwaartse kracht op de auto, maar dat werkt niet bij deze auto, het zorgt er alleen maar voor dat hij meer stuitert.”

Lewis_Hamilton met helm en ster
Is Lewis Hamilton's ster aan het verbleken?

Het is des te gęnanter voor Mercedes omdat McLaren hen overklast met dezelfde Mercedes-motor. “Hopelijk zijn we met een verandering van filosofie terug op de plek waar we verdienen, want dit is een wereldkampioenschapsteam”, voegde Hamilton eraan toe. “We zijn nog steeds een geweldig team en ik heb absoluut vertrouwen in iedereen. Maar beslissingen die in deze periode worden genomen, zijn absoluut cruciaal voor ons toekomstige traject.”

Mercedes minimaliseerde de schade in de strijd om de tweede plaats met Ferrari tot slechts vier punten in Suzuka. Maar het verschil van twintig punten zou in één slecht weekend gemakkelijk kunnen verdwijnen. Het gaat natuurlijk om trots, maar er liggen ook tientallen miljoenen aan prijzengeld op de twee tweede plaatsen. En Hamilton heeft na de tegenslagen van vorig jaar een soort persoonlijke revival in gang gezet en kon opmerkelijk genoeg nog steeds de tweede plaats afpakken van Red Bull nummer twee Sergio Perez. Dat is eigenlijk niet te geloven, aangezien de Mexicaan in een auto zit die in andere handen dit jaar zes van de laatste zeven races heeft gewonnen en op één na alle races. Het is een duidelijk bewijs van het vermogen van Hamilton dat hij, gegeven een betere auto, de gelegenheid zal aankunnen.

Mercedes_Lewis_Hamilton_Suzuka_actie reuzenrad

Ondertussen keerde de glorieuze vorm van Max Verstappen terug met de overwinning op Suzuka zondag na het debacle in Singapore. Vrijwel in zijn eentje heeft hij Red Bull naar hun zesde constructeurstitel gebracht en alle bestaande records weggeblazen. Terwijl de lof blijft regenen, is het moeilijk om de Nederlander in absolute termen te beoordelen. Perez is zo middelmatig dat hij geen maatstaf is en de auto zo superieur dat het de kwestie alleen maar vertroebelt. Zou hij Hamilton in dezelfde auto verslaan, of Lando Norris? Laten we hopen dat we binnenkort de kans krijgen om daarachter te komen. Max Verstappen zijn meedogenloze snelheid en genialiteit, hebben zeker gefonkeld te midden van de verveling van een nieuw tijdperk van Red Bull-overheersing.

Maar je moet voorbij Verstappen en Hamilton ook kijken welke held erachter zit: de geniale auto-ontwerper Adrian Newey, die nu meer dan 200 F1-overwinningen en 12 constructeurskampioenschappen op zijn naam heeft staan! Hij heeft ook twaalf coureurstitels en over veertien dagen in Qatar naar alle waarschijnlijkheid een dertiende. Niet slecht voor iemand die op 16-jarige leeftijd van school werd gestuurd wegens wangedrag. Hij bleek een absolute topper te zijn!

Mercedes_Hamilton_voor_Russell

Mercedes_Lewis_Hamilton_reuzenrad_SuzukaBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS