Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Legendarische Italiaanse raceauto doet mee aan de London to Brighton Veteran Car Run

Uitgegeven door Peter Vader • 31 mei 2024 06:01

Een legendarische Italiaanse raceauto doet mee aan de RM Sotheby’s 'London 2024 to Brighton Veteran Car Run' ter gelegenheid van Fiat’s 125e verjaardag. Een van de grootste racers uit de begindagen van de autosport – de machtige Fiat 130HP – zal dit jaar een topattractie zijn tijdens de RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run, op zondag 3 november. De legendarische Leviathan zal voor het eerst in Groot-Brittannië verschijnen. Aangedreven door zijn monsterlijke 16,2-liter viercilindermotor, zal het de meest hartelijke en krachtigste machine zijn die ooit heeft deelgenomen aan ‘s werelds grootste jaarlijkse viering van baanbrekende autogeschiedenis.

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 1

Deze illustere Italiaanse icoon heeft onlangs een zorgvuldige, drie jaar durende restauratie ondergaan in het beroemde Museo Nazionale dell'Automobile in Turijn, en zijn langverwachte debuut op de Run zal ter ere van de 125e verjaardag van Fabbrica Italiana Automobili Torino – FIAT – die werd opgericht in 1899.

Om de opwinding nog groter te maken, zal de grote, door een rode ketting aangedreven kolos ook worden tentoongesteld in de rotonde van de Royal Automobile Club in Pall Mall, Londen, twee weken voor zijn Veteran Car Run-debuut.

Oorspronkelijk gemaakt als een van de drie Corsa-raceauto's van het team in 1904, bereikte de Fiat 130HP zijn hoogtepunt in 1907 toen topcoureur Felice Nazzaro (zwart-witfoto's hieronder) ermee alle drie de meest prestigieuze wegraces van Europa won. Eerst won hij de legendarische Targa Florio op Sicilië, vervolgens de Kaiserpreis op het kronkelige 73 mijl lange Taunus-bergpad in Duitsland en tot slot, het allerbelangrijkste, de Franse Grand Prix in Dieppe, waar Fiat op sensationele wijze de tot nu toe dominante Fransen op eigen bodem versloeg.

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 2

Omdat Fiat niet wilde dat zijn racewinnende technologie in handen van rivalen zou vallen, vernietigde Fiat routinematig zijn Corsa's zodra hun competitieve dagen voorbij waren. De zegevierende auto van Nazzaro werd echter door de Franse importeur van Fiat gered en ingezet als promotiemiddel.

De winnaar van Dieppe werd vervolgens overgenomen door Louis-Auguste Antony, een innovatieve fabrikant van fietsauto's en raceauto's, voor zijn persoonlijk transport, voordat hij in zijn tuin werd achtergelaten om weg te rotten. Vervolgens werd het wrak in de jaren vijftig ontdekt en gedeeltelijk gerestaureerd door Francis Mortarini, een gerenommeerde Franse leverancier van historische auto's. Vervolgens werd deze 130PK door Fiat aangekocht door het museum in Turijn en werd de auto liefdevolle verzorgd.

“We zijn echt vereerd dat deze Grand Prix-race-icoon in de rij staat voor de RM Sotheby’s Veteran Car Run van 2024. En bovendien: "Wat is een betere manier voor Fiat om zijn 125e verjaardag te vieren?”, aldus Ben Cussons, voorzitter van de Royal Automobile Club. “De eenmalige aanwezigheid van zo’n ongelooflijke machine op de weg naar Brighton zal zeker een echte publiekstrekker zijn – een geweldig gezicht en, durf ik te zeggen, geluid! Geen enkele autoliefhebber zal het willen missen om hem in actie te zien.”

Cussons is ook verheugd dat deze unieke machine in de rotonde van de club zal worden tentoongesteld, vooral omdat een levendig olieverfschilderij van Guy Lipscombe, dat de epische overwinning van Nazzaro in de Franse Grand Prix van 1907 afbeeldt, de muren van het clubhuis siert (afbeelding hieronder).

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 3 schilderij


Naast een eerbetoon aan de 125e verjaardag van Fiat, viert de RM Sotheby's London to Brighton Veteran Car Run dit jaar ook het 120-jarig jubileum van The Ladies' Automobile Club met een aantal activiteiten waarin de belangrijkste rollen worden geprezen die vrouwen ooit hebben vervuld in zowel de motor- als de autosport.

Voor alle eigenaren van veteraanauto’s van vóór 1905 die met de angstaanjagende Fiat 130HP op de heilige weg naar Brighton willen rijden, zijn de inschrijvingen voor het evenement van 2024 nu open, met aanzienlijke besparingen voor ‘vroege vogels’ die hun deelname vóór 2 juli boeken. De inschrijvingen sluiten uiteindelijk op 18 september.

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 4

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 5

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 6

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 7

Fiat 130HP RM Sotheby’s London to Brighton Veteran Car Run Foto 8

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS