Karting • Chrono

Leerzaam debuut Cees Muys in Wackersdorf bij DKM, terugblik NK-podium in Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 september 2023 04:31

Cees Muys heeft een druk seizoen met karten. De 'Speedy Gonzales' uit Heteren probeert naast het Nederlands kampioenschap, ook wat andere wedstrijden om ervaring op te doen. Zo nam hij afgelopen weekeinde in Wackerdorf (Duitsland) deel aan het DKM, waarin sinds dit jaar ook de Mini's racen.

Cees Muys Deutsche Kart Meistershaft (DKM) bild Fast Media/DKM


Cees reed een sterk bezette wedstrijd in het Deutsche Kart Meistershaft (DKM). In het Duitse Wackersdorf, wat veelal het terrein is van de razendsnelle schakelkarts, kwam Muys uit in de Mini 60 Series die gepromoot worden door dezelfde organisatie als het NK, namelijk Chrono Karting. “Ik heb er veel geleerd”, zei de jonge karter. Voor Muys was het ook de eerste kennismaking met een nieuw circuit. Bovendien was het een verre reis, want deze WK-baan van Wackersdorf ligt tegen de Tsjechische grens. Zijn deelname was vooral om ervaring op te doen. Nou en dat deed hij. Cees moest in tegenstelling tot de Duitse rijders de baan leren kennen en hij kreeg te maken met een wisselvallig weekend qua weer met regen en droge omstandigheden. Dat betekende gelijk dan de vuurdoop.

Cees weerde zich kranig, wamt na een moeizame kwalificatie kwam hij gedurende de heats mooi naar voren. In de eerste heat reed hij naar P16, terwijl hij in de tweede heat naar P15 vocht vlak voor zijn maatje Senn Lindeman. Op zondag waren de weersomstandigheden totaal anders en kwam de regen met bakken uit de lucht. Het gebrek aan baankennis ten opzichte van de Duitsers speelde alle Nederlanders duidelijk parten. Het was glibberen in zowel de prefinale (P18) als finale, waarin hij uiteindelijk als 16e eindigde, gevolgd door teammaatje Senn Lindeman. Het was een leerzaam weekend voor Cees!

We blikken ook nog even terug op het NK, waar Cees onder de rook van het beroemde circuit van Spa-Francorchamps een podiumplaats behaalde in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. Hij eindigde in de finale van de MicroMax op de tweede positie. In de eindstrijd maakte talentvolle racer indruk door de snelste ronde te rijden en in één bocht drie karts in te halen.

Podium Cees Muys bij NK in Spa


Waar de Formule 1 in juli tijdens het weekend van de Belgische Grand Prix nog veel regen kende, was het tijdens het NK Rotax Max zonnig en warm. Dat had zijn invloed op de hoeveelheid grip voor de karters. De zoon van ex-autocoureur Jan Muys zat er het hele weekend goed bij. “In de trainingen ging het al goed en we hadden vertrouwen in het weekend. De kartbaan van Spa vind ik wel een mooie baan. Vooral de chicane vind ik leuk met die kerbstones. En je rijdt naast de baan van de Formule 1, hopelijk kan ik daar net als mijn vader ook ooit rijden.”

De kwalificatie werd laat op zaterdag verreden en toen was het al iets afgekoeld. Met een tijd van 51.115 reed Cees de derde tijd. “De kwalificatie ging wel oké, we hadden de snelheid en ik reed de derde snelste tijd.”

Op de finaledag moest het gebeuren en in de warm-up reed Cees wederom de derde tijd. Om een beeld te geven: de gemiddelde snelheid over één ronde lag op 77 km/uur. “De warm-up ging goed en we dachten echt ‘kom maar op’. In de pre-finale had ik een hele goede start, ik kon de leiding pakken en probeerde weg te rijden. Helaas lukte dat niet en ik viel terug naar P3 en later nog naar P4. Uiteindelijk kwam ik als vierde over de streep.”

De finale kende een omgekeerd beeld. “Startend aan de buitenkant had ik niet zo’n goede start. In de eerste ronde was ik nog niet snel, maar in het restant van de race was ik de snelste op de baan. Ik had een hele mooie inhaalactie in de hairpin waar ik in één bocht drie man heb ingehaald. Die anderen waren met elkaar aan het battelen en zo kon ik er voorbij. Daarna liep ik weg bij de nummer 3, maar de koploper was net te ver weg. Ik kon het gat nog wel verkleinen en reed ook de snelste tijd van het hele veld.”

Met een tweede plaats in het dagklassement deed Cees goede zaken in de stand van het Nederlands kampioenschap. “Ik sta er goed voor. Wie weet lukt het om een ticket voor de Rotax Max Grand Finals te veroveren. Die zijn dit jaar in Bahrein. Dat zou wel heel gaaf zijn als ik daar naartoe zou mogen om te karten.”

Cees Muys bedankt zijn vader Jan Muys van Autobedrijf J. Muys, zijn moeder en zus, Toon Rosendaal van TR Motorsport en Dutch Vans.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS