Formule 1

Leert Toto Wolff zijn lessen van Michael Schumacher als het gaat om de toekomst van Lewis Hamilton bij Mercedes?

Uitgegeven door Peter Vader • 30 november 2022 20:06 • Print artikel

Het F1-seizoen 2022 is ten einde en de rijders, teambazen, de technici en alle andere betrokkenen analyseren wat er volgend jaar beter kan worden gedaan. Dat geldt ook voor Mercedes-teambaas Toto Wolff, die heeft teruggekeken naar het feit dat Ferrari een "belangrijke coureur" in Michael Schumacher verloor, toen hun dominantie eindigde. Dit is als een les voor hoe Mercedes voort kan gaan met Lewis Hamilton. Schumacher won tussen 2000 en 2004 vijf F1-titels op rij, maar de heerschappij van Ferrari eindigde abrupt toen de legendarische coureur, Ross Brawn en Jean Todt allemaal tegelijk vertrokken. Sindsdien heeft Ferrari tot op de dag van vandaag als team al vijftien (!) seizoenen geen wereldkampioen in huis gehad.

Lewis_Hamilton_2021_Toto_Wolff F1 Mercedes
Lewis Hamilton en Toto Wolff

“We kunnen maar beter voorzichtig zijn”
Mercedes regeerde op dezelfde manier met zeven coureurstitels op rij (zes voor Hamilton), maar nadat Max Verstappen van Red Bull twee kampioenschappen won, is het aan Toto Wolff om hun achteruitgang snel een halt toe te roepen. "Natuurlijk hebben we het erover," zei Wolff. "We analyseren: 'Wat zijn de redenen waarom de teams die in het verleden domineerden plotseling hun topprestaties verloren?' Je kunt bij Ferrari zien dat ze het hele topmanagement en een belangrijke coureur zijn kwijtgeraakt. Ik denk dat dat iets is dat je kunt traceren. Bij Red Bull was het een fundamentele situatie met hun power unit, die steeds opnieuw faalde. Maar fundamentele parameters veranderden. We kijken hiernaar en denken: 'We kunnen maar beter voorzichtig zijn'.

Zijn slechtste F1-resultaat ooit
"Dit seizoen is in een oogwenk voorbij gegaan en we kunnen het niet laten om terug te blikken en vooruit te kijken naar het volgende seizoen, waarbij we zeggen: 'Dat is bitter'. Wolff wil dat Mercedes "de fouten vermijdt" en voegde eraan toe: "We hebben dezelfde organisatie, dezelfde mogelijkheden, dezelfde financiering. Alle andere pijlers zijn nog steeds aanwezig." Lewis Hamilton won in 2022 voor het eerst in zijn gewaardeerde carričre, geen enkele race. Hij zit vast op zeven titels, samen met Michael Schumacher het hoogste aantal ooit. Maar op 37-jarige leeftijd moet hij Verstappen inhalen om een achtste te claimen. Hamilton eindigde als zesde in het F1-klassement, zijn slechtste resultaat ooit.

Mercedes_Abu_Dhabi 2022

“We moeten dus gewoon harder gaan rennen”
"We zijn er 100 procent zeker van dat dit een jaar was dat nodig was om het team nieuw leven in te blazen en opnieuw te motiveren", zei Toto Wolff erover in een bericht van CrashNet. "Dit heeft ons weer met de voetjes op de grond gezet. Het laat ons waarderen hoe je wint en ook begrijpen hoe moeilijk het is om te herstellen. We zijn begonnen aan de 100 meter sprint met 10 meter achterstand op iedereen. We moeten dus gewoon harder gaan rennen. Deze organisatie heeft alles in huis om dat te doen. Er is geen angst, maar we moeten scherp zijn. Ik ben een halfleeg man. Ik ben er helemaal niet zeker van of we terug kunnen terugveren naar een positie waar we kunnen vechten voor kampioenschappen. Je moet erkennen dat de concurrentie sterk is, maar we zullen er alles aan doen om onze doelen te stellen en ze te verslaan."

Realiteitszin
Wijze woorden van Toto Wolff die getuigen van realiteitszin en bedoeld om zijn team dat gewend is aan kampioenschappen en overwinningen, weer terug aan de top te brengen. Maar als we de laatste ontwikkelingen bij Ferrari met Mattia Binotto even in het achterhoofd houden, dan kan zoiets ook bij Toto Wolff en Mercedes gebeuren. En ook Lewis Hamilton zal zich moeten realiseren dat hij na al die jaren van dominantie in Max Verstappen een serieuze tegenstander heeft ontmoet. Eentje die hem gewoon verslaat...

Max_Verstappen_en_Lewis_Hamilton
Max Verstappen en Lewis Hamilton

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS