Rally

Le Tour Optic 2000, onder begeleiding van de Gendarmerie ging het konvooi naar het centrum van Toulouse

Uitgegeven door Peter Vader • 5 september 2020 20:02 • Print artikel

Het is half acht en de vroege ochtendstralen van de zon laten het Limoges Exhibition Park in een zacht licht baden. Terwijl de stad nog slaapt beginnen de eerste deelnemers van de Tour Auto Optic 2ooo aan de derde etappe van de rally. Het is officieel, de caravan heeft meer dan de helft van de totale afstand van de route afgelegd. Vandaag de dag is de bestemming van alle 200 ‘collectors cars’ de stad Toulouse, maar daarvoor moeten ze niet één maar drie speciale etappes afwerken.

tour optic 2020 toulouse

Passie is…
Vele fans bevinden zijn aan de kant van de weg, overal langs de route met hun camera's in de aanslag, en maskers op hun gezichten als ze wachten op de passage van de Tour Auto Optic 2ooo. Sommigen zijn in hun eigen classic car naar de route gereisd. Zowel jongeren als volwassenen hebben alleen maar oog voor de prachtige historische rallyauto's. Sommige leerkrachten hebben de pauze tijdens de lesdag op basis van uitzondering aanmerkelijk verlengd, zodat de kinderen de komst van de deelnemers kunnen meemaken en ze toejuichen. Met name wanneer het deelnemersveld de gekozen plek bereikt voor de lunch, namelijk het prachtige Château d'Aynac.

De dag van de grote verhalen
Zoals altijd, anekdotes in overvloed en in elk gesprek is er wel sprake van een geweldig verhaal. De zorgen van vandaag #147 een Datsun 240 Z uit 1971, ingevoerd door Amaury Eloy en Laurent Deltour. In het verleden behoorde de Japanse auto toe aan Philippe Rames, Eloy's jeugdvriend. Philippe vertelde Amaury dat hij deze auto, die in 2009 was gestolen, per se wilde terugvinden en er mee wilde doen aan de Tour Auto Optic 2ooo. Helaas heeft deze laatste nooit de kans gehad om deze wens te vervullen. Als eerbetoon aan zijn vriend besloot Philippe op zoek te gaan naar de Datsun, die hij uiteindelijk in België in een zeer slechte staat vond. Een volledige restauratie werd uitgevoerd en in 2019 was de auto klaar om de historische rally in de Compertition-categorie te starten, nadat hij in het verleden had deelgenomen aan de Tour de France Automobile 1979.

tour optic 2020 toulouse

Opnieuw ging het niet volgens plan en moest de equipe zich voor het einde van de eerste etappe terugtrekken vanwege een eruit geblazen koppakking. Dit jaar was Eloy weer terug, maar dit keer in de Régularité-categorie. De geschiedenis herhaalde zich, opnieuw in de eerste etappe, toen de versnellingsbak het begaf. Maar dankzij de kennis en kunde van de ervaren monteurs die de hele nacht werkten om de auto te repareren, konden de twee vrienden zich weer aansluiten bij de route van de Tour Auto Optic 2ooo. Een groot avontuur en een geweldig verhaal!

tour optic 2020 toulouse

De finish in Toulouse onder begeleiding
Terwijl de stad volledig in beslag werd genomen door publiek en deelnemersveld, begeleidde de Gendarmerie Nationale de verbazingwekkende auto’s van de rally karavaan naar het tentoonstellingspark van Toulouse. Het leek op een konvooi uit een ander tijdperk met hier en daar wat oververhitte motoren, na een dag waarop ze echt op de proef gesteld waren.

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS