Rally

Le Tour Optic 2000, de 29e editie komt ten einde onder de zon van de Provence

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2020 16:16 • Print artikel

Op zaterdag 5 september passeerden de deelnemers de finishboog van Le Tour Optic 2000 na een klassementsproef op afgesloten wegen nabij de Mont Ventoux en nog eentje op het circuit van Paul Ricard. De 29e Tour Auto Optic 2ooo kwam daarmee tot een einde. Het was een gekke week geweest, waarin de deelnemers 1986 kilometer hadden afgelegd door de mooiste Franse landschappen. Het was een uniek moment vol ontmoetingen en opwinding, maar vooral van passie voor de auto. Een terugblik op de laatste dag.

1_5e_dag_tour_optic_2020

De Mont Ventoux, de reus van de Provence
25 kilometer lang en 15 kilometer breed, in totaal 26.000 hectare met als hoogtepunt een hoogte van 1912 meter. Daarmee domineert de Mont Ventoux de omringende vlakten. Het is het hoogste punt van het Vaucluse-gebergte, de hoogste top van het departement en de berg staat moederziel alleen in het landschap. Vandaar zijn naam: de Reus van de Provence. En de coureurs deden hun best om deze reus te bedwingen tijdens een klassementsproef op afgesloten wegen. In de Regularité-categorie wonnen Jérome Fombelle en Christian Martin deze etappe, twee journalisten die zich inschreven voor Auto Plus & Sport Auto Classiques, aan het stuur van een fraaie BMW 3.0L CSL (# 90). De 3.0 CSL, alom beschouwd als de eerste M-afgeleide van een BMW, is een lichtere versie (200 kg minder) van de 3.0 CS-coupé. In feite is deze in serie geproduceerde auto ontworpen met het oog op racen. De alliantie tussen coureurs en auto's van deze bemanning lijkt te hebben gewerkt als een droom! In de Competition-categorie kwamen Florent Jean en Yves Jean in een Ferrari 308 Gr IV Michelotto (# 253) uit 1981 als beste uit de bus in deze laatste etappe, vier seconden voor hun naaste achtervolger.

2_5e_dag_tour_optic_2020

Circuit Paul Ricard, de laatste kans!
De laatste etappe van de dag en vooral de laatste van de Tour Auto Optic 2ooo. Het circuit van Paul Ricard bood de deelnemers de laatste kans om nog het absolute maximum eruit te halen, om zodoende nog een paar punten te scoren of hun positie in het klassement te gewoonweg te behouden. Dat laatste was het geval voor de honderd procent vrouwelijke crew, Priam - Powels met hun Opel GT (# 91). Ze waren de eerste dag geëindigd op de 24e plaats in hun categorie (Regularity HI) en ze arriveerden bij de start-finish streep van Paul Ricard op de tweede plaats. Tijdens hun allereerste optreden in het evenement hielden de twee vrouwen vast aan hun plaats in het klassement en eindigden ze deze grote historische rally op het podium. Bravo dames!

3_5e_dag_tour_optic_2020

De categorie winnaars
Het moment van de waarheid. De auto's waren weliswaar onder de boog doorgereden, maar wie waren de winnaars van de 29e Tour Auto Optic 2ooo? In de competitiecategorie was de naam van de winnaars bekend bij de rallyfans. Raphaël Favaro won al in 2017 en 2018 en behaalde nu in 2020 zijn derde overwinning. Dit jaar was zijn bijrijder Lucien-Charles Nicolet. Favaro had zijn titel in de waagschaal gelegd met een verandering van zijn auto in 2020: de winnende Lotus Elan werd vervangen door een 3.8-liter E-Type Jaguar uit 1962. Maar de ruil had geen effect op de twee vrienden en Favaro eindigde voor de derde keer bovenaan, gefeliciteerd!

In de Regularité categorie (regelmaat) stond een vader-zoon duo op de bovenste trede van het podium. Jean-François en François Nicoules waren ingeschreven in een Ford Mustang en samen hadden ze al drie overwinningen behaald in de Tour Auto Optic 2ooo. Jean-François behaalde zijn eerste overwinning in 2012 en er volgden samen overwinningen in 2013 en 2015. Ze vormen een onbetwistbaar vaardig koppel en de vader-zoon combinatie bleek een winnend recept te zijn dat hen een vierde overwinning opleverde en een gegunde lauwerkrans van de Tour Auto Optic 2ooo, ongelooflijk!

4_5e_dag_tour_optic_2020

Veel dank!
De organisatie tot slot: felicitaties aan alle deelnemers en aan de 29e organisatie van het evenement, die de uitdaging in deze zeer speciale context hebben beantwoord. Veel dank ook aan alle evenementpartners, voor hun loyaliteit en ook aan de burgemeesters die dankzij hun betrokkenheid het mogelijk hebben gemaakt dat deze geweldige karavaan heel Frankrijk kon doorkruisen!

Tour_Optic_2000_logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS