Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde wint op Monza met zijn grote tegenstrever Ayhancan Güven in zijn kielzog

Uitgegeven door Peter Vader • 27 september 2021 14:01 • Print artikel

MONZA - Larry ten Voorde (Team GP Elite) heeft een belangrijke stap gezet in zijn missie om zijn Porsche Carrera Cup Deutschland-titel te verdedigen. De Nederlander won zondag Race 12 op het Italiaanse Autodromo Nazionale Monza, voor de Porsche Junior Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing) en Bastian Buus (Denemarken/Allied-Racing). “Het natte baanoppervlak droogde ronde na ronde op, dus de omstandigheden waren best bijzonder. Ayhancan Güven en ik hadden een intens duel, wat erg leuk was. Uiteindelijk heb ik hem op de paal gepimpt", aldus Ten Voorde. Dankzij zijn overwinning, een wedstrijd in het randprogramma van het International GT Open, slaagde de titelverdediger erin zijn voorsprong in het Carrera Cup-klassement uit te breiden en staat hij nu 28 punten voor op de winnaar van zaterdag - Ayhancan Güven - in het algemeen klassement.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 1

Terwijl verschillende coureurs slicks op hun Porsche 911 GT3 Cup-auto’s monteerden, kozen de meeste coureurs voor natweerbanden na een regenbui in de ochtend. Güven was één van hen en hij maakte vanaf de tweede plaats een stevige sprong naar voren waarmee hij polesitter Ten Voorde prompt inhaalde. In de volgende ronden ontvouwde zich een spannend duel om de eerste plaats tussen het duo. Ten Voorde hield een gat nauwlettend in de gaten, waarbij de twee 510 PS Cup-auto's verschillende keren van plek wisselden. Ten Voorde maakte in de tiende ronde de beslissende manoeuvre. De nieuw gekroonde kampioen van de Porsche Mobil 1 Supercup pakte de leiding en wist met een voorsprong van 3,6 seconden voor Güven over de finish te komen. “Mijn start was echt goed, maar het tempo van Larry ten Voorde verbeterde naarmate de race vorderde. Ik heb alles geprobeerd om hem af te weren. Het was een aangrijpende en erg faire race”, aldus Güven na afloop.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 2

Larry ten Voorde onderschreef Güven ’s verklaring: “Dat was een adembenemende race! De baan was van tevoren een beetje aan het drogen, maar ik besloot om op regenbanden te gaan. De start was al beter dan gisteren (zaterdag, red.) maar niet goed genoeg, haha, ik verloor zelfs een plaats. Had echt een geweldig gevecht met Güven. In die strijd had ik één kans en die heb ik gegrepen. De race was echt leuk, hard rijden maar eerlijk. Dank aan het team voor hun werk van gisteravond en de stappen die we na gisteren hebben kunnen zetten. Ciao Monza, je zorgde voor mijn mooiste momenten dit jaar!”

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 3


De Deen Bastian Buus had een goede reden om te vieren: de 18-jarige rookie vertrok in de race vanaf de vijfde startplaats en maakte een geweldige start en werd beloond met zijn eerste podium in de Porsche Carrera Cup Deutschland. “Wat een heerlijk gevoel! Tijdens dit seizoen heb ik een aantal keer een top drie-finish gemist, maar nu is het eindelijk gelukt. De natte baan was een uitdaging, maar ik had video's van regenachtige races in Monza bekeken”, zei de jonge coureur afkomstig uit het Talent Pool-programma van de merkbeker.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 4


De vierde plaats ging naar Leon Köhler (Nebulus Racing by Huber) uit Duitsland. Rookie Morris Schuring (Nederland/Team GP Elite) sloot het competitieve weekend heel goed af met een vijfde plaats, gevolgd door Zandvoort-winnaar Laurin Heinrich (Duitsland/Van Berghe Huber Racing). Fabio Citignola (Duitsland/HRT Performance) bereikte de top zeven als derde nieuwkomer in de serie. Lucas Groeneveld (Nederland/GP Elite) behaalde de achtste plaats. In de ProAm-klasse behaalde Carlos Rivas (Black Falcon Team Textar) opnieuw een overwinning. Op het snelle circuit van Monza versloeg de Luxemburger de Duitse Kim Hauschild (HRT Motorsport) en Georgi Donchev (Nebulus Racing by Huber) uit Bulgarije.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 5

Ayhancan Güven en Loek Hartog (Nederland/Black Falcon Team Textar) hebben afgelopen weekend een dubbele dienst gedraaid: de twee Carrera Cup-coureurs namen ook deel aan de seizoensopeningsronde van de ‘Le Mans Virtual Series’, in het kader van het esports-evenement dat werd verreden in de simulatoren die in de Porsche Hospitality-unit stonden opgesteld. Loek Hartog behaalde de zesde plaats in zijn klasse tijdens de vier uur durende race op de digitale versie van de Autodromo Nazionale Monza, die voor het Proton Competition-team reed, waarbij Güven twee posities achter hem eindigde voor het Porsche Esports Team. “We hebben genoten van een fantastisch debuut op de International GT Open met twee races boordevol actie. Beide evenementen gingen tot de laatste ronden tot het uiterste. We hebben nog twee raceweekends te gaan op de Sachsenring en Hockenheim. Ik kijk uit naar een spannende laatste fase”, zei een opgetogen Hurui Issak, projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 6

De Carrera Cup-coureurs keren volgend weekend terug op het circuit: van 1 tot 3 oktober rijdt de Porsche Carrera Cup Deutschland races 13 en 14 ter ondersteuning van de ADAC GT Masters op de Sachsenring. De seizoensfinale vindt plaats op Hockenheim van 22 t/m 24 oktober. Wordt Larry ten Voorde opnieuw kampioen in de Porsche Carrera Cup Deutschland?

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 7

Uitslag race 12 te Monza, Porsche Carrera Cup Deutschland:
1. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite)
2. Ayhancan Güven (Turkey/Phoenix Racing)
3. Bastian Buus (Denmark/Allied-Racing)
4. Leon Köhler (Germany/Nebulus Racing by Huber)
5. Morris Schuring (Netherlands/Team GP Elite)
6. Laurin Heinrich (Germany/Van Berghe Huber Racing)
7. Fabio Citignola (Germany/HRT Performance)
8. Lucas Groeneveld (Netherlands/GP Elite)
9. Jesse van Kuijk (Netherlands/Team GP Elite)
10. Carlos Rivas (Luxembourg/Black Falcon Team Textar)

Stand na 12 van de 16 races, rijdersklassement:
1. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite), 240 points
2. Ayhancan Güven (Turkey/Phoenix Racing), 212 points
3. Laurin Heinrich (Germany/Van Berghe Huber Racing), 194 points

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 8

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 9

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 10

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 11

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 12

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza 2021 Larry ten Voorde 13

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS