Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde felbevochten P4 en Ayhancan Güven viert zijn derde overwinning op Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 26 september 2021 06:40

MONZA – Dit weekend is de Porsche Carrera Cup Deutschland voor zijn elfde ronde neergestreken op het Autodromo Nazionale Monza. Een paar weken geleden was het beroemde circuit het toneel van de Porsche Supercup, waar we Larry ten Voorde voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen zagen worden. Nu was de Nederlander weer aanwezig om te vechten voor een podium in de niet minder concurrerende Duitse versie van de Carrera-cup. Maar het was nog geen podium voor Ten Voorde in Monza. Overwinning nummer drie en nog steeds een grote kanshebber in de strijd om de Porsche Carrera Cup Deutschland-titel werd Ayhancan Güven (Turkey / Phoenix Racing). Hij won zaterdag de elfde ronde van de merkbeker op het Italiaanse Autodromo Nazionale Monza. “Wat een geweldige wedstrijd! Mijn start was helaas niet geweldig, maar daarna ging het beter. Laurin Heinrich hield lange tijd de leiding, maar ik zette hem in de laatste ronde onder druk en ik wist dat ik geduldig moest wachten tot hij een fout maakte. Dat wierp zijn vruchten af”, aldus de Porsche Junior. De twee Duitsers Laurin Heinrich (Van Berghe Huber Racing) en Leon Köhler (Nebulus Racing by Huber) claimden de andere podiumtreden tijdens de race als onderdeel van het International GT Open ondersteuningsprogramma.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 1

Onder een bewolkte hemel en bij temperaturen van 23 graden Celsius pakte Larry ten Voorde (Nederland / Team GP Elite) de race vanaf pole position in zijn Porsche 911 GT3 Cup, maar Heinrich kreeg de betere start: in de sprint naar de eerste bocht wurmde de jongeling uit het Talent Pool-programma van de merkbeker, zich voorbij aan de Nederlander en pakte hij de leiding. Heinrich controleerde de race aan de kop van het veld tot vlak voor de finish. Toen de Huber-coureur een remfout maakte, greep Güven zijn kans om de leiding over te nemen en een ronde later als winnaar over de finish te komen. “In het begin was ik erg snel en heb ik een behoorlijk voordeel weten te behalen. Maar toen haalde Ayhancan Güven mij geleidelijk in en in de beslissende fase reed ik over puin dat op de baan bij de ingang van een bocht lag en dat zorgde ervoor dat ik een remfout maakte", aldus Heinrich na afloop.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 2

Toeschouwers werden getrakteerd op een zinderend duel om de derde plaats tussen Larry ten Voorde en Leon Köhler. Een groot deel van de race wist Larry ten Voorde Köhler achter zich te houden. Maar in de voorlaatste ronde echter vond Köhler het cruciale gat en schoot hij de huidige leider in het kampioenschap voorbij. “Dat was een heel spannend gevecht. Op de lange rechte stukken kon ik Larry ten Voorde in zijn slipstream pakken, maar in de krappe chicanes was het inhalen lastig. Om deze reden ben ik heel blij dat het kort voor de finishvlag toch is gelukt”, aldus Köhler. Na de als vierde gefinishte Ten Voorde kwamen Christopher Zöchling (Oostenrijk / Fach Auto Tech) evenals de twee rookies Loek Hartog (Nederland / Black Falcon Team Textar) en Bastian Buus (Denemarken / Allied-Racing) over de streep. Rudy van Buren (Nederland / CarTech Motorsport by Nigrin) rondde de Top-8 af. Geen slecht resultaat voor de Nederlanders, met drie rijders bij de eerste acht in de einduitslag van de race.

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 3

Larry ten Voorde was na afloop toch best tevreden over zijn behaalde resultaat, al had hij natuurlijk graag op het podium gestaan. Hij zei erover: “Vandaag race 1, dat was ècht een uitdagende race! Geen goede start, dus ik verloor al meteen twee plaatsen. Had vervolgens wat problemen met de auto, maar vocht tot de laatste ronde. Uiteindelijk kwam er een P4 uit. Qua resultaat voor de buitenwereld misschien wat minder, maar voor mij in het hele proces heel mooi om te zien. Ik ben gewoon dankbaar dat ik deze uitdaging vandaag heb kunnen aangaan. We moeten enkele kleine dingen waar we nu aan werken nog even finetunen. Morgen race 2 om 12:30, dan gaan we er weer voor!”

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 4

In de ProAm-klasse blijft Carlos Rivas (Black Falcon Team Textar) vastbesloten onderweg naar de titel: op het traditierijke circuit van 5,793 kilometer behaalde de Luxemburger zijn achtste overwinning in de ProAm-klasse. Rivas deelde het ProAm-podium met Kim Hauschild (Duitsland / HRT Motorsport) en Philipp Sager (Oostenrijk / Nebulus Racing by Huber).

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 5

Na elf van de 16 kampioenschapsraces heeft Larry ten Voorde nog steeds de algemene leiding. De GP Elite-coureur voert de ranglijst aan met 215 punten, gevolgd door Güven (192 punten). Heinrich volgt op de derde plaats met 184 punten. Race twaalf van het seizoen begint zondag om 12.30 uur lokale tijd en wordt zowel live uitgezonden op Sport1+ als in de livestream op de YouTube- en Facebook-kanalen van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Ten Voorde begint aan deze race opnieuw vanaf pole position. Fingers crossed!

Porsche Carrera Cup Deutschland Monza Team GP Elite Larry ten Voorde 6

Uitslag race 11, Porsche Carrera Cup Deutschland in Monza:
1. Ayhancan Güven (Turkije / Phoenix Racing)
2. Laurin Heinrich (Duitsland / Van Berghe Huber Racing)
3. Leon Köhler (Duitsland / Nebulus Racing by Huber)
4. Larry ten Voorde (Nederland / Team GP Elite)
5. Christopher Zöchling (Oostenrijk / Fach Auto Tech)
6. Loek Hartog (Nederland / Black Falcon Team Textar)
7. Bastian Buus (Denemarken / Allied-Racing)
8. Rudy van Buren (Nederland / CarTech Motorsport door Nigrin ) )
9. Julian Hanses (Duitsland / HRT Performance)
10. Lucas Groeneveld (Nederland / GP Elite)