Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde stelt de vierde poleposition op rij veilig in Monte Carlo; Kas Haverkort op verrassend op P4! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 25 mei 2024 08:49

Larry ten Voorde heeft weer een record in zijn zak: hij is de eerste Porsche Supercup-coureur die vier polepositions heeft neergezet in Monaco. De Nederlander herhaalde de kwalificatieprestatie van vorig jaar en verwees de Brits Harry King daarmee naar de tweede plaats. De Zuid-Afrikaanse Keagan Masters zette de derde snelste ronde neer op het 3,337 kilometer lange Formule 1-circuit in de straten van het Prinsdom. De Nederlander Kas Haverkort verraste vriend en vijand en zal op zondag 26 mei, om 12:00 uur vanaf de vierde plaats de tweede Porsche Mobil 1 Supercup-race van het seizoen aangaan.

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco 2024 Foto 1 Larry ten Voorde jumpVierde pole position voor Larry ten Voorde in de smalle straten van het Prinsdom Monte Carlo!

Larry ten Voorde domineerde de 30 minuten durende kwalificatiesessie op vrijdag. De Nederlandse tweevoudig Supercup-kampioen, die afgelopen winter deelnam met het Franse team Schumacher CLRT, was op de eerste set banden aanzienlijk sneller dan zijn 23 rivalen. Met nieuwe banden vergrootte de 27-jarige de voorsprong met ruim een halve seconde. Tegen het einde van de sessie had hij een nieuw kwalificatierecord voor de Porsche 911 GT3 Cup gevestigd met een tijd van 1:32,846 minuten. Ruim twee tiende van een seconde sneller dan zijn eigen bestaande record! “In Monaco is het heel gemakkelijk om ‘van-hero-naar-zero’ te gaan. Alles ging perfect vandaag. Ik ben blij dat ik mijn Team Schumacher CLRT deze pole position kan overhandigen”, grijnsde hij.

Net als een jaar geleden deelt Larry ten Voorde de eerste startrij met Harry King. De BWT Lechner Racing-coureur uit Groot-Brittannië reed slechts 0,191 seconden achter de snelste tijd. “Mijn laatste poging voor een poleposition moest ik staken vanwege een rode vlag”, zei King, doelend op het voortijdige einde van de kwalificatie na een ongeval. “Maar het belangrijkste is dat ik vanaf de eerste rij start. Het verleden heeft bewezen wat er mogelijk is in de race vanaf de tweede plek op de grid.” Hij dacht terug aan de race van vorig jaar in Monaco, toen hij Larry ten Voorde inhaalde in de sprint naar de eerste bocht en 17 ronden later zijn eerste Supercup-overwinning vierde.

Keagan Masters behaalde zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe in de Porsche Mobil 1 Supercup. De Zuid-Afrikaan, die in Monaco voor de tweede keer deelneemt aan de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup, was de derde snelste. De 24-jarige komt ook uit voor het Italiaanse team Ombra in de Porsche Carrera Cup Italia, waar hij al diverse overwinningen behaalde. “Natuurlijk wil ik meer dan de derde plaats”, zei hij vooruitkijkend op de race van zondag. "Maar ik besef ook dat het heel, heel moeilijk zal zijn om enige druk uit te oefenen op de twee jongens voor mij."

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco 2024 Foto 2 Kas HaverkortKas Haverkort verrassend op P4!

Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite), de snelste van de Supercup-rookies, verzekerde zich van zijn plaats op de grid naast Keagan Masters. “Beste rookie is uiteraard een mooi resultaat”, glunderde de 24-jarige Nederlander. “Maar ik had het nog beter kunnen doen. Ik speelde op safe op de eerste set banden en was sneller op de tweede set. Maar waarschijnlijk heb ik de banden te hard gepusht, waardoor de luchtdruk iets te hoog opliep.”

Het Circuit de Monaco is het enige circuit op de Porsche Mobil 1 Supercup-kalender waar testen onmogelijk is. Als gevolg hiervan reed ongeveer de helft van het startveld tijdens de soms druilerige oefensessie, voor het eerst op het 3,337 kilometer lange stratencircuit in de Porsche 911 GT3 Cup. De Supercup-nieuwkomers pakten deze uitdaging met verschillende benaderingen aan.

“Ik heb meedogenloos voorbereid in de simulator. Maar trainen op een natte baan was toch zenuwslopend. De computer kan het rijden over de curbstones en het omgaan met hobbels niet simuleren”, aldus de Duitse Monaco-nieuwkomer Alexander Tauscher (Proton Huber Competition). Om deze reden heeft Robert de Haan (BWT Lechner Racing) er vanaf het begin voor gekozen om de simulator niet te gebruiken. “Ik concentreerde me op de ingebouwde video's van voorgaande jaren om de baanindeling te leren. Daarna deed ik de rest in de training”, aldus de Nederlander, die met zijn zeventien jaar de jongste in het veld is. “Het was niet zo erg dat de baan bij de start nog nat was. Het kan immers tijdens de race regenen.” Robert de Haan eindigde in de kwalificatie als negende, terwijl Alexander Tauscher als veertiende over de streep kwam.

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie van de Porsche Super Cup in Monaco 24 mei 2024

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco 2024 Foto 3 Robert de HaanP9 voor Robert de Haan

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco 2024 Foto 4 Jaap van LagenVerdienstelijke P6 voor Jaap van Lagen

Porsche Mobil 1 Supercup Monaco 2024 Foto 5 Larry ten Voorde vierde pole op rij in Monaco
Larry ten Voorde: vierde pole in Monaco!Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS