Karting • GK4 Kartseries

Laatbloeier Gil Mertens kent superseizoen en pakt titel in Open Schakel-klasse! "Wij hebben er veel voor gedaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 november 2018 15:21

GENK - Hoewel hij een klein budget heeft, toonde Gil Mertens dit seizoen dat je met rijderskwaliteiten veel goed kunt maken. De 28-jarige piloot uit Aalst werd in Genk zondag verdiend kampioen in de Open Schakel-klasse. Zijn titel in het GK4-kampioenschap was de ultieme revanche voor zijn pechseizoen van vorig jaar. Mertens blikt op zijn succesvolle seizoen.

gil Mertens kampioen karting GK4

“Ik ben heel tevreden. Dat het na een pechjaar dit jaar goed is gelukt, hebben we verdiend”, zei de door The Boondocks gesponsorde rijder na afloop van een nat raceweekeinde. “Als mijn grootste concurrent zou winnen, moest ik bij de eerste vijf eindigen. Dat is me gelukt.” Met de snelheid zat het wel snor. “Ik zat de laatste tijd bij de snelsten. En in de regen marcheert het goed. Toen ik tijdens de laatste race over de finish kwam, dacht ik: hij is binnen.”

Zijn team SLC was vanzelfsprekend ook tevreden. Gil: “Ik kreeg champagne en ik heb de fles leeggedronken. Normaal drink ik niet, maar wel tijdens zo’n gelegenheid. We hebben er dit seizoen veel voor gedaan. We zijn met een mini-budget toch kampioen geworden. En boven piloten geëindigd die wel een groot budget hebben. Randy Nauwelaers van SLC heeft veel voor me gedaan. Met de titel geven we ons visitekaartje af; we staan met een Sodi Kart vooraan.”

De snelle Belg heeft het hele jaar keihard gewerkt om op topniveau te kunnen presteren. Dat betaalde zich dus uit. “We hebben dit jaar goed samengewerkt, ook op het WK. De motoren doe ik zelf. Ik doe de revisie van de motoren en de carburateur. Onze papa heeft me dat geleerd toen ik jonger was. Ik doe het ook voor veel andere coureurs. Ik herstel en prepareer ze. Ook geef ik driver’s coaching aan andere piloten.”

Voor Gil is het manier om een deel van zijn sport te kunnen bekostigen. “Ik werk in een fabriek. Ik verdien wel goed, maar dat is niet genoeg om te kunnen karten. Gelukkig heb ik wat sponsors. Die geven me veel support.”

Nu hij de titel op zak heeft, heeft hij de ambitie hogerop te gaan. Gil wil graag het Nederlands kampioenschap van Chrono rijden. “Daar is een hoog niveau, als mijn materieel goed is, kan ik het aan. Ik wil meerijden als we het budget hebben om het goed te doen.”

Dat Gil is gaan karten, was haast een vanzelfsprekendheid. Zijn vader racete immers zelf in karts toen Gil werd geboren. “Ik kwam al op de kartbaan toen ik de tuut nog in de mond had. Eerst heb ik lang indoor gereden, daarna ben ik outdoor gaan rijden. Ik ben een laatbloeier. Pas de laatste vier jaar gaat het goed. Met wat kleine sponsors heb ik in 2015 meegedaan aan het BNL-kampioenschap. In 2016 werd ik kampioen in de KZ2. Maar ik heb altijd gekart. Ik deed vroeger drie recreatieraces per jaar.”

Gil Mertens viert kampioennschap met donuts

“Dit jaar is het perfect gegaan. Het rijden in een schakelkart heeft iets specifieks, als rijder is het uitdagend, de snelheid, de handeling, het schakelen. Voor mij is het een uitlaatklep en de competitie maakt het boeiend.”

Tijdens de belangrijkste race van het seizoen, het WK in Genk, was Gil snel, maar verliep het niet helemaal zoals hij had gehoopt. “Tijdens de kwalificatie had ik twee rondjes gereden toen ik aanzette voor een snelle ronde. Het was moeilijk om te pieken, toen lag er water op de baan en ging mijn snelle ronde verloren. Daarna moest ik in de heats elke keer starten vanaf P15. Het was een zwaar deelnemersveld en ik kreeg de posities niet cadeau. Ik ben twee keer van de baan gereden, maar in de heats kwam ik goed naar voren.” Zo opvallend goed, dat veel mensen op de tribune hem aanmoedigde. Voor Gil was het zijn eerste WK. “Ik heb er veel geleerd, vooral voor wat betreft inhaalacties. Het was een superevenement om mee te maken!”

Gil bedankt zijn sponsors. Zij maken het mogelijk dat hij zijn sport kan beoefenen. Ook bedankt hij zijn team SLC en in het bijzonder teameigenaar Randy Nauwelaers die er alles aan gedaan heeft om Gil op topniveau te kunnen laten presteren. En hij bedankt Sodi Kart voor het maken van een superkartchassis. Verder bedankt Gil Mertens zijn vader, ‘het vrouwtje’, zijn moeder en zijn supporters.

Gil Mertens wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door The Boondocks (American Steakhouse), autogarage Chris Christien, autogarage Lievens/Roman, autogarage Claude Bal (die ervoor heeft gezorgd dat Gil kon deelnemen aan het WK in Genk), VDV automotive, Kristof Verleyen Renovaties, frituur Chic, TK Racing en Kurt Timmermans.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS