Formule 1

Kwalificatievoordeel Red Bull verraste Helmut Marko: "We zagen waar we zwakker werden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 april 2021 14:58 • Print artikel

Red Bull-teamadviseur Helmut Marko heeft toegegeven dat hij verrast was door de grote voorsprong van Max Verstappen op Mercedes tijdens de kwalificatie in Bahrein. Red Bull verwachtte bij de seizoensopener het snelste team op de grid te zijn na een voorseizoen waarin het sterker leek dan Mercedes.

Max Verstappen Red Bull Racing F1


Dat bleek ook op zaterdag, toen Verstappen de poleposition pakte, terwijl Lewis Hamilton maar liefst vier tienden van zijn tijd af zat. Aangezien het circuit traditioneel niet tot de beste van het team op de kalender behoort, had Marko niet verwacht dat ze zo dominant zouden zijn voor wat betreft snelheid.

"De vier tienden verrasten ons, we dachten dat we twee tienden voor lagen", vertelde de Oostenrijker aan motorsport-magazin.com. "In snelle bochten moet ons concept nog duidelijker tot uiting komen. En hier zijn er geen echt snelle bochten die het chassis uitdagen. We hebben nu gewoon een auto die overal goed is."

Er werd niet verwacht dat de pikorde tussen 2020 en 2021 enorm zou veranderen, aangezien de reglementen grotendeels hetzelfde bleven en de ontwikkeling beperkt was. Marko zegt echter dat het gebrek aan veranderingen tussen de seizoenen hen in staat stelde om wat ze vorig jaar leerden mee te nemen naar dit seizoen. "We zagen waar we zwakker werden."

"We hadden een reeks specificaties: het eerste punt was om in de eerste minuut van de eerste training klaar te zijn en om met een competitieve auto naar buiten te gaan. Dat is ons gelukt. Daarnaast wisten we wat in het verleden onze zwakke punten waren. Maar ik treed niet in detail over wat we hebben gedaan."

De grootste veranderingen in de regelgeving kwamen op het gebied van aerodynamica, en velen geloven dat dat de reden is dat Red Bull nu sneller is dan Mercedes, omdat hun high-rake-ontwerp beter geschikt is voor de nieuwe regels.

Helmut Marko is het ermee eens dat het concept goed werkt, en zegt ook dat het vertrekkende Honda een grote rol heeft gespeeld in de verbetering van het team. "Dat (de high-rake benadering) is altijd onze filosofie geweest", zegt hij.

"Het gaat niet alleen om pk's en inzetbaarheid dat de nieuwe Honda-motor verbeterd is. We hebben nu de smalste achterkant - dat is allemaal mogelijk dankzij de Honda-motor."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS