Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Komt met de 8 Hours of Bahrain de bekroning voor Aston Martin Racing van hun beste raceseizoen sinds 1959?

Uitgegeven door Peter Vader • 14 november 2020 12:43

BAHREIN - Aston Martin, de kampioen bij de World GT-constructeurs, begint dit weekend aan de finale van het FIA World Endurance Championship (WEC) - de 8 Hours of Bahrain - met als doel een niveau van glorie te behalen dat ongekend is in de geschiedenis van het Britse luxe sportwagenmerk. Aston Martin beleefde dit jaar zijn meest succesvolle endurance-raceseizoen sinds 1959 met de 4-liter V8 Vantage GTE met turbocompressor. Eenenzestig jaar geleden won Aston Martin de 24 uur van Le Mans met Roy Salvadori en Carroll Shelby, evenals het World Sportscar Championship dankzij extra overwinningen van Stirling Moss en Jack Fairman in Goodwood en de Nürburgring in de DBR1/ 300. Deze beroemde overwinningen zorgden ervoor dat Aston Martin zijn rivalen Ferrari en Porsche versloeg. Zes decennia later heeft Aston Martin het opnieuw gedaan, met een historische dubbele overwinning in beide GTE-klassen tijdens de 24 uur van Le Mans afgelopen september, toen Alex Lynn (GB), Maxime Martin (BEL) en Harry Tincknell (GB) een briljante prestatie leverden door de constructeurstitel van het FIA World Endurance Championship te behalen, voor diezelfde oude tegenstanders Porsche en Ferrari.

Aston_Martin_Le_Mans_win_1959_poster


De overwinning van de Nr97 Aston Martin Racing Vantage GTE Pro-crew was hun eerste van dit seizoen, de langste in de geschiedenis van het FIA WEC, deels als gevolg van de Coronavirus-pandemie. Het resultaat bracht de coureurs ook weer in de strijd om het GT FIA World Endurance Drivers ’Championship, met 15 punten achterstand op hun teamgenoten en lijstaanvoerders Marco Sørensen (DEN) en Nicki Thiim (DEN) in de Nr95-auto. Helaas zal alleen Martin naast de Denen kunnen strijden om de wereldtitel nadat Lynn afgelopen weekend een positieve test voor Covid-19 heeft gekregen en daarom niet naar Bahrein is afgereisd. Zijn plaats in de line-up is ingenomen door Richard Westbrook (GB), van wie al werd verwacht dat hij met het team zou racen in de Nr98 Aston Martin Racing Vantage GTE Am-inschrijving. "Het is ongelooflijk teleurstellend om het FIA World Endurance Championship-seizoen op deze manier te beëindigen", zegt Lynn, die thuis in isolatie zit. “Vooral na het verbazingwekkende hoogtepunt van de overwinning op Le Mans, die ons weer terug in de titelstrijd bracht. Ik wens al mijn teamgenoten veel succes dit weekend, maar vooral Maxime en Richard.”

Aston_Martin_WEC_8_hours_of_Bahrain
Nicki Thiim: "Na al het bloed, zweet en de tranen die hierin zijn gegaan, zowel van het team, dat al het constructeurskampioenschap heeft gewonnen met deze geweldige Vantage GTE, als van de coureurs.

Thiim en Sørensen waren dit seizoen het 'on-form' coureurspaar, met drie overwinningen en twee tweede plaatsen vanuit zeven starts. Maar met de achturige race die anderhalf keer de punten waard is van een normaal zes uur durend evenement, betekent het dat er voor de tweede keer dit seizoen 38 punten beschikbaar zijn voor een overwinning plus nog een voor pole position. Er is dus geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid of om achterover te leunen. Vooral omdat een voor de coureurs van Ferrari's toonaangevende GTE-crew op zeer korte afstand in de rangschikking volgt. "Het komt hierop neer", zei Thiim, "na al het bloed, zweet en de tranen die hierin zijn gegaan, zowel van het team, dat al het constructeurskampioenschap heeft gewonnen met deze geweldige Vantage GTE, als van de coureurs. Dit is waar je van droomt als coureur, de kans om te vechten voor een wereldkampioenschap. Het is gewoon geweldig om het in 2016 een keer met Marco te hebben behaald en nu opnieuw de kans te krijgen om het weer te doen. Maar we hebben nog een klus te klaren, acht uur is lang in de autosport en we hebben een groot gevecht onder handen. We zullen in ieder geval alles geven. "

2017 WEC GTE Am-kampioen Pedro Lamy (POR) voegt zich bij Paul Dalla Lana in de Nr98 Vantage GTE naast Ross Gunn (GB). Pedro, een veteraan van met zeventien overwinningen in deze klasse achter zijn naam, maakt een welkome terugkeer in de GTE Am-line-up terwijl de bemanning op jacht gaat naar een overwinning om het seizoen in stijl af te sluiten.

Aston_Martin_TF_Sport_WEC_8_Hours_Of_Bahrain
Jonny Adam (GB), Charlie Eastwood (GB) en Salih Yoluc (TUR) in de Aston Martin van TF Sport

TF Sport werd het eerste klantenteam dat in september de GTE Am-klasse van de 24 uur van Le Mans won met een Aston Martin en daarmee naar de top van de FIA Endurance Trophy voor GTE-coureurs en teams doorstootte. Het betekent dat de fabrieksrijders Jonny Adam (GB), Charlie Eastwood (GB) en Salih Yoluc (TUR) een voorsprong van acht punten hebben in de finale. Als ze de kampioenschappen winnen en een van de Pro-teams van Aston Martin zegeviert, is het pas de tweede keer in de geschiedenis van de sport dat een fabrikant zowel GTE-klassen op Le Mans als alle vier de GTE FIA WEC-titels heeft gewonnen.

Aston_Martin_Nr95_Sorensen_Thiim_Westbrook_2019-20-wec-95-aston-martin-bahrain


John Gaw, algemeen directeur van Aston Martin Racing: “We gaan de laatste ronde van het WEC 2019-20 in met coureurs die strijden om de wereldtitel, wat een uitzonderlijke positie is om in te zitten en een bewijs van de GA geleverde kwaliteit maar vooral ook van hard werken door het hele team. Dat Alex er niet bij kan zijn is voor iedereen erg teleurstellend en we wensen hem het beste. Nu moeten we ons concentreren op het voltooien van de klus en ervoor zorgen dat we uit Bahrein afreizen met een geslaagde missie: het behalen van beide GTE-wereldtitels!"

David King, voorzitter van Aston Martin Racing, zei: “We zijn verheugd dat we beide klassen zo dominant hebben gewonnen op Le Mans, wat ertoe heeft bijgedragen dat we voorafgaand aan de seizoensfinale de constructeurstitel konden veiligstellen. We kijken er nu naar uit om te proberen de kers op de taart te leggen en om zowel de Pro- als de Am-coureurs- en team kampioenschappen veilig te stellen. Dit zou de bekroning zijn van een opmerkelijk seizoen voor Aston Martin en onze beste resultaten evenaren in langeafstandsraces sinds 1959. Maar wat er ook gebeurt dit weekend, we kunnen 2020 veilig verlaten in de wetenschap dat we de beste GT-fabrikant in sportwagenraces zijn.”

Aston_Martin_Racing_Nr_97_Lynn_Martin_Tinknell_Westbrook_2019-20-wec-97-aston-martin-bahrain


De resultaten in de kwalificatie stemmen hoopvol. Aston Martin Racing start de WEC-finale in Bahrain vanaf de eerste startrij de GT-divisie. De Nr95 Aston Martin Vantage GTE van Nicki Thiim en Marco Sørensen staat vooraan op P2. Maxime Martin en Richard Westbrook starten vanaf P6. Ondertussen konden Ross Gunn, Paul Dalla Lana en Pedro Lamy hun eerste pole van dit seizoen met de # 98-auto in GTE Am-klasse vieren.

Wilt u de wedstrijd volgen? Dat kan, de 8-uursrace begint op zaterdag 14 november om 14:00 uur locale tijd, Ziggo zend in Nederland vanaf 11:30u het volledige evenement live uit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS