Formule 1

Komt er een toename van het aantal Sprint-races? Als het aan Stefano Domenicali ligt wel!

Uitgegeven door Peter Vader • 22 juni 2024 08:02

Het publiek geniet ervan met volle teugen: de overvolle Formule 1-kalender. Het lijkt het voetbal wel, met vrijwel ieder weekend een aansprekende wedstrijd. Maar de deelnemende coureurs en teamleden denken er anders over. Kortom, de kwestie van de F1-kalender wordt steeds ingewikkelder. Er wordt geklaagd over het buitensporig aantal races. Maar volgens Stefano Domenicali wordt er rekening gehouden met de hypothese van een roterende kalender en zelfs met een toename van het aantal sprintraces.

Stefano Domenicali Formule 1
Stefano Domenicali: "We moeten onze fans het beste bieden dat een F1-ervaring kan bieden"

Historische races verdwijnen?
Sinds vorig seizoen is het aantal races op de F1-kalender toegenomen tot 24 in totaal. Op de lange termijn is dat niet al te duurzaam. Maar er is nog iets anders dat speelt. De huidige situatie zou de bevestiging zijn dat F1-races op bepaalde historische circuits ernstig in gevaar komen. Sterker nog, ze dreigen te verdwijnen. In dit verband wilde de F1-CEO zaken duidelijker maken rondom dit onderwerp, wat hij deed in een interview met het toonaangevende Duitse ‘Auto Motor und Sport’. Hij toonde aan hoe de F1 met de FIA samenwerkt om tot een oplossing te komen waar "iedereen het over eens is".

Rotatieprincipe
“Circuits als Spa zouden in de toekomst op de racekalender kunnen blijven staan dankzij het rotatieprincipe. We evalueren deze hypothese. Het is waarschijnlijk dat we dit in Europa gaan uitvoeren om een nieuwe methode te testen die we uiteraard nog aan het evalueren zijn ”, zei Domenicali. “Een Grand Prix zorgt voor veel banen en nieuwe zakenrelaties en levert dus belastinggeld op. In de omgeving rondom het Grand Prix-circus worden grote transacties gesloten. Als we Las Vegas als voorbeeld nemen, dan is het duidelijk dat onze markt ook zijn vruchten afwerpt. Dit is goed voor ons, maar niet alleen voor ons."

Meer Sprintwedstrijden?
Ook het vergroten van het aantal Sprintwedstrijden op zaterdag maakt deel uit van dit ontwikkelingsplan. Domenicali licht toe: “Dit is voor ons een doel. Uit de gegevens die we hebben verzameld, hebben we opgemaakt dat er enige interesse bestaat om op deze weg voort te gaan. Wij zijn geďnteresseerd in het spektakel op de baan en we zijn er zeker van dat we dit op deze manier kunnen garanderen. We moeten onze fans het beste bieden dat een F1-ervaring kan bieden." Misschien nog een wat vage uitspraak, maar er komt ongetwijfeld een vervolg op. Mede omdat de strijdbijl tussen de F1 en de FIA is begraven en zij er beiden op uit zijn om het beste te doen voor de Formule 1.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS