Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Komend weekend: de 12 Hours of Sebring, met Renger van der Zande, Jeroen Bleekemolen en Nicky Catsburg

Uitgegeven door Peter Vader • 19 maart 2021 07:35 • Print artikel

Komend weekend keert de IMSA-serie terug naar Sebring, slechts vijf maanden na de vorige editie van de tweede grote enduranceklassieker uit Florida. De pandemie had er vorig jaar zelfs voor gezorgd dat de 12 uur van Sebring werd uitgesteld van maart naar november, waarmee het evenement de finale was geworden van het seizoen 2020. Ook dit jaar waren er enige problemen met de planning van het WEC , dat er de voorkeur aan gaf de start van zijn seizoen in Portimao en vervolgens in Spa uit te stellen , maar het publiek kan komend weekend volop genieten van de IMSA-klassieker!

Sebring circuit IMSA 2021

Historie
De Sebring International Raceway-site werd ooit ‘geboren’ als een trainingsbasis voor de B-17’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, een erfenis die nog steeds aanwezig is op elk punt van het circuit, en beroemd op de twee belangrijkste rechte stukken, die met beton zijn geplaveid. Het extreem hobbelige oppervlak, zelfs in de geasfalteerde delen, maakt van Sebring een echte endurance test voor zowel de coureurs, die de hobbels moeten doorstaan, maar vooral voor de vering en de auto in het algemeen. De baan heeft veel veranderingen ondergaan, van een versie van meer dan 8 kilometer lang, die een keer ook voor de Formule 1 werd gebruikt, tot de huidige 5954 meter. Hij bleef echter extreem snel, het officiële record is 1: 40.124, in 2019, neergezet door de Toyota TS050H bestuurd door Fernando Alonso, terwijl de snelste DPi in 2019 een tijd klokte 1: 45.865 (Cameron).

Sebring circuit plattegrond

De Nederlanders
Zoals ieder jaar zijn ook nu weer de Nederlanders vertegenwoordigd. Allereerst noemen we tweevoudig Daytona-winnaar Renger van der Zande, die als ambitie heeft de overall overwinning te pakken. Hij wordt vergezeld door ex-Haas F1-coureur Kevin Magnussen en Scott Dixon. De uit Nieuw Zeeland afkomstige, zesvoudig IndyCar-kampioen heeft een grote staat van dienst in de Verenigde Staten, met onder andere de Indy 500 en de 24 Uur van Le Mans op zijn erelijst. Hun weapon-of-choice is de Nr01-Cadillac van het Chip Ganassi-team. De andere twee Nederlanders die meerijden zijn Jeroen Bleekemolen in de Nr91-Ligier van Riley Motorsports (LMP3), die inmiddels ook al een jarenlange ervaring heeft met racen in de USA. De derde man is Nicky Catsburg, die in de GTLM-klasse met de grijs-rode Nr3-Chevrolet Corvette van Corvette Racing aan de start verschijnt. Op vrijdag wordt er in het randprogramma een GT4-race verreden waarin onze landgenoot Indy Dontje zal starten. Hij vormt een rijderscombinatie met Russell Ward, voor diens team Winward Racing. Dontje rijdt weer met de voor hem vertrouwde Mercedes-AMG.

Bovenaan de erelijsten
De 12 Hours of Sebring werd voor het eerst verreden in 1952 en is sinds 1953 gastheer van het endurance-wereldkampioenschap voor merken, het tegenwoordige WEC. Na 1953 werd de 12 Hours of Sebring onderdeel van de ALMS-kalender en ging het vervolgens naar IMSA. Porsche verschijnt 18 keer bovenaan op de erelijst, terwijl Ferrari 12 overall overwinningen heeft behaald en Audi 11. Onder de merken in de DPi-divisie staan Cadillac en Ford bovenaan, et elk 3 overwinningen halen, Mazda vierde vijf maanden geleden zijn eerste succes en Acura moet nog voor de eerste keer winnen. Voor wat betreft de coureurs, Tom Kristensen heeft met Audi heeft 6 keer gewonnen, Dindo Capello 5 keer, terwijl onder de huidige, actieve coureurs Pipo Derani zijn vierde overwinning zal kunnen veroveren, nadat hij die in 2016 al behaalde aan boord van een Ligier LMP2, in 2018 met een Nissan DPi en in 2019 met de Nr31 Cadillac, waarmee hij dit weekend ook zal racen.

De deelnemerslijst van de 12 Hours of Sebring 2021:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS