Formule 1

Koenigsegg Jesko Absolut verbreekt 0-400-0 kilometer per uur record - opnieuw!

Uitgegeven door HJ van Keulen • 7 juli 2024 15:02

Koenigsegg Automotive bevestigde zijn status als fabrikant van 's werelds meest innovatieve, extreem presterende, volledig gehomologeerde megacars door op 27 juni zijn eigen 0-400-0 km/u wereldrecord te verbreken op een vliegveld in Örebro, Zweden.

Koenigsegg Jesko Absolut

In 2023 claimde de Koenigsegg Regera op hetzelfde vliegveld het wereldrecord 0-400-0 km/u met een tijd van 28,81 seconden.

In 2024 kwamen we terug met een Koenigsegg Jesko om het allemaal nog eens over te doen. En nog een beetje meer!

Het gekozen model was een Jesko Absolut, bestuurd door Koenigsegg testrijder Markus Lundh. De Jesko in 'Absolut'-uitvoering is speciaal ontworpen voor snelheid op rechte stukken. De carrosserie is ontworpen met een kleiner frontaal oppervlak, beperkte en gerichte ventilatie voor het afvoeren van hogedruklucht en geen actieve aero.

Markus Lundh - Koenigsegg Jesko Absolut

Bedoeld om de luchtweerstand te minimaliseren. De Jesko Absolut heeft dan ook een van de laagste luchtweerstandscijfers in de hypercarwereld, met een Cd van slechts 0,278.

Dankzij deze minimale luchtweerstand voltooide de Jesko Absolut de 0-400-0 km/u in slechts 27,83 seconden, waarmee bijna een volle seconde werd bespaard op de vorige recordtijd van de Regera uit 2023.

In feite heeft de Koenigsegg Jesko Absolut in één rit van stilstand naar 412 km/u en terug naar nul, VIER nieuwe wereldrecords gevestigd voor een volledig gehomologeerde, standaard productieauto.

0-400-0 km/u - 27,83 seconden
0-400 km/u - 18,82 seconden
0-250-0 mph - 28,27 seconden
0-250 mph - 19,20 seconden

Koenigsegg Jesko Absolut

Omstandigheden en voertuig
De test werd uitgevoerd in de vroege uren van donderdag 27 juni 2024 op een vliegveld in Örebro, Zweden.

Er werden voorbereidende runs uitgevoerd op woensdag 26 juni, maar de lucht- en baantemperaturen waren hoger dan optimaal om de tijden te registreren waartoe de Jesko Absolut volgens ons in staat was.

Op donderdag 27 juni, om 5 uur 's ochtends, waren zowel de lucht- als de baantemperaturen echter aanzienlijk lager en was de wind kalm - perfecte omstandigheden om nieuwe wereldrecords te vestigen!

De gebruikte auto was een Jesko Absolut in standaard afleverings-conditie, rijdend op E85-brandstof en standaard Michelin Pilot Sport Cup2 R-banden. De enige aanpassingen aan de auto waren de toevoeging van een rolkooi voor de veiligheid van de bestuurder en een 1:1 bestuurdersstoel, de voorkeur van de bestuurder voor dergelijke evenementen.

De gegevens werden opgenomen met de standaard tijdwaarnemingsapparatuur van Racelogic en gecontroleerd door het hoofdkantoor van Racelogic in het Verenigd Koninkrijk.

Koenigsegg Jesko Absolut

Wordt vervolgd...
Christian von Koenigsegg over de recordrun - en het potentieel voor meer: "Deze recordrun bevestigde de nauwkeurigheid van de gesimuleerde en berekende prestaties van de Jesko Absolut, wat ons veel vertrouwen geeft in zijn vermogen om meteen de snelste, volledig gehomologeerde productieauto ter wereld te worden. Nu moeten we alleen nog banden testen, ontwikkelen en goedkeuren voordat we eindelijk een poging kunnen wagen om dat record te vestigen. Tegelijkertijd zijn we van plan om te kijken wat voor records de Jesko Attack kan halen, gezien zijn verbazingwekkende prestaties op het circuit."

Koenigsegg Jesko Absolut


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS