Karting • GK4 Kartseries

Koen de Rooy beloont sterk optreden met podium in Genk: "Het beste raceweekend van het seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 november 2019 17:19 • Print artikel

GENK – Dat hij serieus kan gas geven, bewees karter Koen de Rooy afgelopen weekeinde wel op het circuit van Genk. De tienjarige rijder uit Bleiswijk werd tweede in ongekend spannende races van de Mini Parilla-klasse tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap. Bovendien legde hij beslag op de winnaarsbokaal bij de rookies: bepaald een fraaie afsluiter van zijn seizoen.

Koen de Rooy

“Ik had dit wel een beetje verwacht op dit circuit”, zei een dolblije Koen na afloop. “Het ging dit weekend de hele tijd goed, vorige week ook al met trainen. En vorig jaar heb ik de laatste race van de GK4 ook al in de Mini Parilla-klasse meegedaan. Toen ging ik al als een speer. Dit circuit ligt me gewoon goed.”

Dat bleek ook uit zijn manche-uitslagen. Daarin eindigde de rijder van topteam WJS Racing op de respectievelijk derde, eerste en vierde plaats bij super spannende races, waar een grote kopgroep om elke centimeter asfalt streed. Dat hij tevreden was over zijn prestatie was dan ook logisch. “Ik denk dat dit het beste raceweekend van het seizoen was. Ik ben dit jaar steeds beter gaan rijden. Bij het team van Willem Jan (Schoots, de teammanager, red.) rijden we tijdens de training vaak in een groepje van vier achter elkaar aan. Daar leer ik heel veel van.”

Ondanks zijn uitstekende prestaties in Genk, noemde hij het niet zijn favoriete baan. “Dat is Venray”, zei hij resoluut. “Vanwege de chicane die je daar vol gas kunt nemen. Je kunt er vol over de kerbs. Ik vind dat een gave bocht. En de baan in Le Mans vind ik ook heel erg gaaf.”

Die kent Koen nu ook goed, want daar deed hij dit jaar mee aan het WK IAME X30. Hij was er meer dan een week en deed veel waardevolle ervaring op. Koen was er erg snel, maar had niet alle geluk van de wereld. “Alleen jammer dat ik in race drie van de baan werd gereden”, blikte hij terug. “Daardoor ging ik niet door naar de A-finale en moest ik de B-finale rijden. Maar ik heb er heel veel geleerd. Het regende in Le Mans de hele tijd. Als het zondag had geregend had ik de hele tijd vooraan gereden.”

Hoewel Koen pas tien jaar oud is, kart hij al vier jaar. Toen hij zeven jaar was, stond er opeens een kart voor zijn neus. Zijn vader had die van zijn zwager overgekocht. Zodoende begon de jonge Zuid-Hollander thuis op het terrein achter het huis van zijn ouders met rijden. “Ik vond het best wel snel gaan. Ik wilde al gauw op een echte baan gaan rijden.” Daar kreeg hij de smaak echt te pakken. “Dan heb je gevechten. Vooral inhalen op het nippertje vind ik mooi.”

Dat Koen een kart kreeg, was overigens niet zo vreemd, want in zijn familie zijn gemotoriseerde sporten een vanzelfsprekendheid. Zijn vader heeft vroeger gemotorcrosst en zijn beide opa’s rijden in een Porsche. Eén heeft bovendien ook gerallycrosst en in stockcars geracet. Als het even kan gaat Koen straks ook de autosport in. “Dat lijkt me heel gaaf.”

IJzersterk optreden Koen de Rooy in Genk

Maar eerst nog maar even een flink aantal jaren karten. Komend seizoen maakt hij zijn debuut in de IAME X30 Junioren-klasse. Hij testte inmiddels al een Junior-kart. “En dat ging hartstikke goed”, zei de snelle karter. “De eerste keer was nog in de kart van iemand anders. Maar vorige week heb ik in mijn eigen Junior-kart gereden. Zo’n kart gaat weer een stuk harder. Dat is mooi.” Koen zal zich in de winter dan ook niet vervelen. “Ik ga meteen door met trainen.”

Dat is sowieso geen slecht plan. Hij wil in 2020 zo goed mogelijk voor de dag komen. “Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

Koen bedankt zijn vader en moeder en zijn oma's/opa’s, de sponsoren en Willem Jan Schoots (WJS Racing).

Koen de Rooy wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door De Rooy Autoschade en Bica Bedrijfskleding.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS