Autosport BE • BELCAR

Koen Wauters balancerend tussen het podium van Clouseau en de 24U


Koen en Kris Wauters hebben een traditie in de 24u van Zolder. Koen is sinds 1992 elk jaar aan de start verschenen. Zaterdag is het de 19de keer dat hij start in de 24u van Zolder. Broer Kris verscheen 18 keer aan de start. Naast de 19 deelnames aan de 24u van Zolder verscheen Koen Wauters ook nog eens 5 keer aan de start in de 24u van Francorchamps. Zaterdag is het dus de 24ste keer dat Koen Wauters aan de start verschijnt van een 24u wedstrijd!

De eerste deelname was in 1992. Koen Wauters herinnert het zich nog alsof het gisteren was. "Een maand voor de start van de 24u nam Albert Vanierschot ons mee naar een parking waar hij ons leerde hoe we lijnen moesten rijden, hoe we moesten remmen. Een nieuwe wereld ging voor ons open. Goed vier weken later reed ik mijn eerste stint ooit. Ik herinner me dat ze me bij het begin van mijn beurt links en rechts voorbij reden. Het zweet parelde op mijn voorhoofd, niet zozeer van de warmte maar eerder van de stress. Toen dacht ik terug aan wat Albert ons had aangeleerd en zo probeerde ik terug de draad op te pikken. Even later zag ik het bord aan de pitmuur dat ik nog drie rondjes mocht rijden en dan moest ik komen pitten. Ook dat was nieuw voor mij want twee ronden later was ik de tel kwijt, ging ik rond in de Jacky Ickx omdat ik dacht dat ik op dat moment al moest komen pitten. Toen ik eindelijk in de box aankwam stonden er honderden mensen me op te wachten. Toen ik uit de wagen kwam kreeg ik een oorverdovend applaus, zowel van supporters als van het team. Zoiets is gebruikelijk bij groentjes die voor het eerst komen pitten in een wedstrijd. Ik dacht toen dit wil ik nog jaren doen en kijk, zoveel jaren later zijn we er nog steeds en hebben we in de 24u van Zolder toch al iets gepresteerd."

Tien jaar na hun debuut in Zolder eindigden Koen en Kris Wauters tweede in de 24u van Zolder, hun beste resultaat ooit. "Het was een fantastisch resultaat in een sterk bezette wedstrijd. Met Clouseau stonden we vaak op het podium maar zondag 25 augustus 2002 mochten we voor het eerst het podium op na een race! Een Limburgs team met zo'n resultaat in een thuiswedstrijd, dat moest gevierd worden. Bij AD Sport werd de appeljenever aangerukt. Ik had 24u niet geslapen en drink sowieso nooit alcohol maar eigenlijk durfde ik niet weigeren. Ik dronk twee appeljenevers en stand minuten later zowat op mijn kop! Die avond moesten we nog optreden op Maanrock in Mechelen. Het werd een memorabel optreden waaraan ik door sommige crewleden nog vaak herinnerd word", schatert Koen.


Het weekend van de 24u van Zolder is altijd een hectisch weekend vindt Kris Wauters. "Druk en hectisch in die zin dat we in het begin van het jaar de racekalender niet kennen en dus de exacte datum van de 24u nog niet gekend is. De tournee van Clouseau is op dat moment meestal wel al gepland. Daarom houden we de zaterdagen in het tweede deel van augustus altijd vrij om toch zeker te kunnen deelnemen aan de 24u van Zolder. Maar het gebeurt dan wel eens dat we voor en na de wedstrijd een optreden hebben. Zo spelen we vandaag, vrijdagavond om 21.30u in Izegem en zondag omstreeks 22.30u op Maanrock in Mechelen. Vooral het optreden na een etmaalrace is behoorlijk zwaar omdat je fysiek al behoorlijk diep bent gegaan. Maar eigenlijk heb ik het nooit anders geweten. En het is wel best leuk om op één en dezelfde dag te racen en later op te treden."

Gedetailleerde resultaten Koen en Kris Wauters in de 24u van Zolder.

1992 Wauters/Wauters/Uytgeerts 21ste plaats Renault Alpine V6
1993 Wauters Koen/La Rosa/Loomans 4de plaats Porsche Carrera 2
Wauters Kris/Bormans/Vanmaldeghem 5de plaats Porsche Carrera 2
1994 Wauters Koen/Vandevenne/Loomans 12de plaats Porsche Carrera 2
1995 Wauters/Wauters/Vandevenne 28ste plaats Porsche 911
1996 Wauters Kris/Simons/ . 4de plaats Porsche 911
Wauters Koen/La Rosa/Robbe opgave Porsche 993 GT2
1997 Wauters Koen/La Rosa/Van Mol opgave Porsche 993 GT2
Wauters Kris/Vanierschot/Salmenautio opgave Porsche 993 GT2
1998 Wauters/Wauters/Vanierschot 5de plaats Porsche 993
1999 Wauters/Wauters/Vanthoor opgave Porsche 993
2000 Wauters/Wauters/Van Mol opgave Porsche 993
2001 Wauters Koen/Daniels/ Van Mol opgave Porsche 964
2002 Wauters/Wauters/Van Mol/Bruynoghe 2de plaats Porsche 996 Cup
2003 Wauters/Wauters/Bruynhoghe/Vanierschot 3de plaats Porsche 996 GTR
2004 Wauters/Wauters/Bruynhoghe/Vanierschot opgave Porsche 996 Bi Turbo
2005 Wauters/Wauters/Bruynhoghe/Schreurs opgave Porsche
2006 Wauters/Wauters/Vanierschot/Schreurs opgave Porsche 996 Bi Turbo
2007 Wauters/Wauters/Vanthoor/Heylen 4de plaats Dodge Viper
2008 Wauters/Wauters/Schreurs/Heylen opgave Dodge Viper
2009 Wauters/Wauters/Vanthoor/Van Hooydonk 5de plaats Dodge Viper