DTM

Knalhard titelduel in de DTM: winnaar Müller stelt het besluit uit tot zondag, Frijns teleurstellend P7, beste BMW-coureur Aberdein op P5

Uitgegeven door Peter Vader • 7 november 2020 16:51 • Print artikel

Het is een moeizaam titelduel in de DTM: René Rast en Nico Müller gaven elkaar op zaterdagmiddag geen duimbreed toe, en vochten een zenuwslopend duel uit om de overwinning in de vijftiende en voorlaatste race van het seizoen op Hockenheim. Uiteindelijk won Müller met een flinterdunne voorsprong op Rast, waardoor het puntenverschil in het DTM-kampioenschap 2020 werd teruggebracht tot dertien punten. Dus, een enorme spanning tot aan de allerlaatste race van het seizoen op zondag. De start is om 13:30 uur en live te zien op SAT.1 live vanaf 13.00 uur!

Nico_Muller_Audi_winnaar_zaterdag_Race_1
Nico Müller met zijn Audi RS 5 DTM zegevierend onder de zwart-wit geblokte vlag door

De huidige situatie na de zaterdagrace: Rast leidt nu met 325 punten, gevolgd door Müller met 312 punten. Rast kan op eigen kracht kampioen worden in de laatste race en daarmee zijn titel herhalen. Terwijl Jamie Green (GBR) en Loïc Duval (FRA) Audi een viervoudig succes bezorgden met een derde en vierde plaats, was de Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein de beste BMW-coureur op de vijfde plaats. Omdat hij genoegen moest nemen met de zevende plaats, moest de Nederlander Robin Frijns (Audi) afscheid nemen van zijn aspiraties om de 2020-titel binnen te slepen.

Nico_Muller_SUI_Audi_DTM
Nico Müller viert zijn overwinning en stelt het kampioenschapsbesluit uit tot zondag

Strijd van begin tot eind: meerdere veranderingen in de strijd om P1, diverse aanrijdingen
Rast versus Müller, de hele zaterdag stond in het teken in het teken van dit grote duel. Rast pakte op de koele zaterdagochtend zijn zesde pole position, Müller was slechts iets langzamer en zette zijn wit-groene Audi op de eerste rij naast zijn rood-witte tegenhanger Rast. Het werd echter een stuk warmer in de race. Beide tegenstanders gaven elkaar niets toe, vochten over de hele raceafstand een bitter duel uit, waarbij ze elkaar soms raakten. Müller won bij de start de sprint naar de eerste bocht, zat naast Rast waarbij de twee Audi’s elkaar twee keer raakten, waardoor Rast moest uitwijken en Müller de leiding nam. De leiding wisselde verschillende keren door tactisch slim uitgevoerde manoeuvres, maar ook door verdere wagencontacten. Het duel was zwaar, maar uiteindelijk wel eerlijk.

Jamie_Green_GBR_Audi_DTM
P3 voor Jamie Green Audi RS 5 DTM

Ondertussen leek het alsof Jamie Green aanstalten maakte om zijn teamgenoot van Audi Sport Team Rosberg (Rast, red.) te hulp te komen. Hij was immers bezig met een opmars naar de kop van het veld. Na de verplichte stop om banden te wisselen viel Rast even terug naar de vierde plaats, maar de 34-jarige Mindener vocht zich op eigen kracht terug naar de achterkant van de auto van Müller. Rast wilde al zijn kaarten op de laatste ronde zetten, maar hij miste het zwaaien van de vlag voor de laatste ronde. Hierdoor werd hij in zijn eigen beleving ineens afgevlagd zonder dat hij zijn in de laatste ronde geplande aanval kon uitvoeren. Iets wat de man uit Minden niet alleen verraste maar ook irriteerde, maar er was niets meer aan te doen. Müller, Rast en Green kwamen binnen een seconde over de finish.

DTM Hockenheim 2020 start_zaterdag_Race_1
Start van de DTM-zaterdagrace op Hockeneheim

Twee herstarts na safety car-fasen zonder verrassingen
De safety car moest twee keer worden ingezet. Bij de start reden Marco Wittmann (GER, BMW), Robert Kubica (POL, BMW) en Harrison Newey (GBR, Audi) tegen elkaar aan, voor Wittmann en Newey eindigde de race daardoor al in de eerste bocht. Later nam Timo Glock (GER, BMW) afscheid door in de grindbak te verdwijnen en moest de safety car weer worden ingezet. Door de herstarts schoof het veld weer bij elkaar in de verplichte Indy-formatie, maar er waren geen verdere verrassingen. De focus is nu op zondag, want dan gaat de beslissing vallen wie de titel verovert. Wordt het Rast of Müller? Dat is de allerbelangrijkste vraag op zondagmiddag, allemaal kijken op SAT1 vanaf 13:00 uur, de start is om 13:30 uur!

Jonathan_Aberdein_RSA_BMW_DTM
P5 voor Jonathan_Aberdein BMW M4 DTM

Uitslag DTM Finaleraces Hockenheim, zaterdag 7 november 2020, Race 1:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS