Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Kay van Berlo (Eurointernational) debuteert in European Le Mans Series: "Team komt supergemotiveerd over"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2018 15:58

VEGHEL - Kay van Berlo maakt komend seizoen zijn debuut in de European Le Mans Series (ELMS). De zeventienjarige autocoureur uit Veghel heeft bij Eurointernational een contract voor één jaar getekend. De Australiër Ricky Capo wordt zijn teamgenoot. Namens het in Italië gevestigde team zal hij een Ligier LMP3-auto besturen in het prestigieuze endurance-kampioenschap.

Kay van Berlo Eurointernational

Kay heeft vorige maand zijn debuut gemaakt in de autosport. Dat hij na zeven jaar karten voor de endurance-racerij heeft gekozen, heeft alles te maken met zijn mogelijkheden voor de toekomst, zegt de jonge coureur. "We hadden ook een optie voor de formuleracerij, maar endurance-racen is veel breder. Ik vroeg me af waar ik het meest ga leren, waar ik de meeste rijtijd krijg en waar ik het beste gevoel bij heb. Zo zijn we hier bij uitgekomen. Bovendien rijden niet veel jonge Nederlandse rijders in deze tak van autosport."

De keuze werd mede ingegeven door zijn autosportdebuut tijdens de Creventic 3x3 uur van Dubai van begin januari, waar de snelle Brabander prompt zijn klasse won. Tijdens die race bestuurde hij eveneens een Ligier LMP3. "Van tevoren hadden we het endurance-racen al als optie. Daarom zijn we ook naar Dubai gegaan. Ik wilde ontdekken wat ik van endurance-racen vind, hoe de auto is en hoe ik het ervaar de auto met teamgenoten te moeten delen. Het was moeilijk me daarbij van tevoren een beeld te vormen."

De discipline beviel hem dusdanig dat de keuze vrij eenvoudig was. "Ik heb gewoon nog dezelfde taken als die ik in het karten had: hard rondjes rijden, zorgen dat je je job zo goed mogelijk doet. Er komt wel veel meer bij kijken dan bij sprintraces zoals in het karten of het formule-racen. Je moet nog meer met je hoofd rijden. Verder ben je voor een groot deel afhankelijk van het team, je teamgenoten en de strategie."

Kay had meerdere opties, maar koos uiteindelijk voor Eurointernational vanwege de kwaliteit en de grote staat van dienst van het Italiaanse team. De afgelopen drie decennia is het actief geweest in meerdere autosportdisciplines, zoals het Europees kampioenschap Formule 3. Daarin had het onder anderen Carlos Sainz jr. en Daniil Kvyat onder contract, coureurs die beiden de Formule 1 haalden. "Het team komt supergemotiveerd over. Ik kreeg uitgebreide antwoorden op mijn vragen, ze weten wat ze willen. En ook qua ervaring weet ik zeker dat het goed zit."

Kay wordt bijgestaan door Renger van der Zande en Nick Catsburg, twee bekende namen in de internationale autosport. “Het is erg fijn om personen als Renger en Nick aan je zijde te hebben. Ze hebben veel ervaring en kunnen me op elk vlak van advies voorzien. Ik ben dan ook zeer tevreden met het team dat ik om me heen heb op dit moment.”

Komend seizoen deelt Kay de auto met de 21-jarige Ricky Capo, een Australiër die onder andere enkele seizoenen ervaring heeft in het Australische Formule 3-kampioenschap. Vorig jaar debuteerde hij in de ELMS en won hij de ronde op het circuit van Monza. "Hij heeft zichzelf wel bewezen. Hij is iemand om mezelf aan op te trekken. Nu kijken hoe lang het duurt voordat ik tijden rijd die vergelijkbaar zijn met die van hem. Hopelijk lukt me dat al voor het begin van het kampioenschap."

Kay van Berlo Eurointernational

Dat staat gepland voor 15 april op het circuit van Paul Ricard. Daarvóór heeft Eurointernational nog een aantal testdagen waarin Kay de auto en het team goed kan leren kennen. "Het team gaat voor de titel. We willen dus honderd procent voorbereid beginnen aan het kampioenschap." Behalve Paul Ricard doet de ELMS ook de Red Bull Ring aan en de circuits van Spa-Francorchamps, Monza, Silverstone en Portimão. "De meeste zijn Formule 1-circuits, dat maakt het extra mooi."

Eurointernational begint dit jaar aan zijn derde seizoen in de ELMS en geldt als één van de titelkandidaten. Het past bij de talentvolle coureur. "Ik wil zo snel mogelijk de ELMS en de 24 uur van Le Mans winnen", duidt Kay zijn ambitie. "Eigenlijk is het een supergrote stap om vanuit de kart naar de ELMS te gaan en dan ook nog bij een team dat potentie heeft om te winnen. Maar als het goed gaat, kun je gewild worden vanwege je leeftijd. Ik denk dat ik één van de jongsten ben die ooit heeft meegedaan aan de ELMS, dus als ik goed presteer, zal dat opvallen."

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS