Karting • Chrono

Kasper Schormans bewijst met P2 in Junioren-klasse direct zijn potentie voor het nieuwe seizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 maart 2022 19:33 • Print artikel

KERPEN – Een goed begin is het halve werk, heet het, dus kun je stellen dat Kasper Schormans waarschijnlijk een mooi seizoen tegemoet gaat. De twaalfjarige karter uit Born, onderdeel van het JJ Racing Team, werd zondag in Kerpen razendknap tweede tijdens de Winter Cup van van het Nederlands kampioenschap Rotax Max Junioren.

Kasper Schormans

Die tweede plaats was natuurlijk een fantastisch resultaat, en eigenlijk zou Kasper daarmee blij moeten zijn, toch was hij dat niet. Wat was er gebeurd? Hij was in de finale als eerste over de finish gekomen, maar in de pitstraat ontdekte hij dat hij een ingeklikte bumper had. Daar staan vijf strafseconden op en de jonge karter viel terug naar de tweede plaats in de uitslag.

“Dat was jammer, we hadden echt wel de juiste pace. We waren constant qua tijden”, zei Kasper. Normaal gesproken is een klikbumper een indicatie dat je een karter voor je hebt aangereden, maar dat was hier verrassend genoeg niet het geval. “Het kwam door de gele flapjes op de kerbstones. Die waren ontzettend hard omdat het koud was. Ik denk dat ik ze verkeerd geraakt heb waardoor de bumper is ingeklikt.”

Het feit dat Kasper als eerste over de finish was gekomen, zei veel over zijn snelheid. De rijder van topteam JJ Racing was de finale als twaalfde gestart na een goede kwalificatie met een minder resultaat (klikbumper) en pech in de prefinale (hij werd van de baan gereden waarna hij als dertiende werd geklasseerd). Die twaalf plekken goed maken, bleek geen enkel probleem. De talentvolle Limburger stormde naar voren met fenomenale inhaalacties en pakte in de laatste ronde de koppositie.

Hoewel Kasper logischerwijs niet blij was dat hij uiteindelijk als tweede werd geclassificeerd, kon hij toch terugblikken op een uitstekend weekeinde. Daarin had hij bovendien een tipje van de sluier opgelicht van zijn mogelijkheden dit seizoen. “Ik denk dat we er heel goed voorstaan”, was zijn logische conclusie.

En dan te bedenken dat Kasper met zijn twaalf jaar één van de jongste rijders in deze sterk bezette klasse voor rijders tot en met vijftien jaar is. Vorig jaar maakte hij op elfjarige leeftijd de overstap naar Junioren. Kasper: “Van een klein kartje naar een groot chassis was echt wel een grote overstap, met name fysiek, dus het was wel even wennen. Afgelopen winter heb ik weer veel getraind. Dat ging erg goed.”

Kasper Schormans

Zijn eerste race van dit jaar was zo’n drie weken geleden in Spanje tijdens de Winter Cup Euro Trophy in Campillos. Daar reed Kasper in een sterk internationaal deelnemersveld naar een knappe zevende plek. “Ik moest toen als elfde starten. Dat ik zevende ben geworden, was helemaal niet slecht, maar er had misschien nog wel meer in gezeten. We konden de banden dat weekend namelijk niet goed op temperatuur krijgen. En als ze eenmaal warm werden, raakten ze oververhit.”

Met de zevende en tweede plek tijdens de Europese en Nederlandse Winter cup was Kasper twee keer de best geklasseerde Nederlander. Zo heeft hij al waardevol wedstrijdritme kunnen opdoen. Zijn fraaie uitslagen zorgen bovendien voor het nodige zelfvertrouwen. Dat belooft wat voor de komende maanden, waarin hij bijna elk weekeinde een race rijdt.

Kasper heeft een heel druk programma in combinatie met zijn school. Hij neemt deel aan Topsport Talent Programma op Scholengemeenschap Trevianum waar hij het Gymnasium volgt en daarnaast gaat hij deelnemen aan het Nederlands kampioenschap, het BMC-kampioenschap, de BNL, de Euro Trophy, het Duits kampioenschap en het WK in Le Mans rijden, goed voor maar liefst 24 raceweekeindes.

Druk dus, en dat vertaalt zich ook in zijn aanpak voor het seizoen. “Elk weekend gaan we twee dagen trainen. Ook heb ik coaching. Daarnaast ga ik naar de sportschool en doe ik daar aan hardlopen en wielrennen voor de conditie.”

Van een leerjaar wil de jonge debutant niet spreken. Kasper hoopt direct voorin te kunnen meedoen. Als de wedstrijd in Kerpen een goede indicatie is, dan zou dat zomaar kunnen gaan lukken...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS