Karting • Chrono

Kas Haverkort toont killersmentaliteit op de Landsard in sterke competitie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 september 2015 10:29 • Print artikel

EINDHOVEN - Veel beter had het voor Kas Haverkort niet gekund tijdens de zesde ronde van het NK Rotax Max, die afgelopen weekeinde werd gehouden in Eindhoven. De elfjarige karter uit Hardenberg snelde op circuit de Landsard naar de eerste, tweede, en opnieuw de eerste plaats in de MiniMax-klasse. En dus deed hij uitstekende zaken in het kampioenschap.

Kas Haverkort

Na afloop lachte Kas Haverkort zijn bekende bescheiden lach toen hem werd gevraagd of hij er soms patent op heeft: lang op de tweede plaats rijden en dan in de slotfase toeslaan. Tijdens de derde race van de dag toonde hij andermaal hoe bedreven hij daar in is. Kas zelf wilde er niet al te gewichtig over doen. “Ik dacht alleen maar: ik kan hem pakken, dus dat heb ik toen maar gedaan”, luidde zijn ontnuchterende antwoord.

Niettemin onderstreepte hij daarmee zijn steeds nadrukkelijker ontluikende talent. Kas Haverkort racet als een roofdier die op zijn prooi jaagt. Hij verliest hem nooit uit het oog en als het juiste moment daar is, slaat hij toe. Een kwaliteit die een topsporter doorgaans ver kan brengen. Het bracht hem dit seizoen de leiding in de MiniMax-klasse. “Daar ben ik wel blij mee”, zei hij. “Nu hoop ik natuurlijk dat ik de titel kan pakken.”

Met een Kas in een vorm, zoals hij die etaleerde op het Brabantse circuit, is dat natuurlijk niet ondenkbeeldig. De combinatie van zijn talent en de topkart die zijn team Brand Racing voor hem prepareert, maakt dat hij altijd vooraan te vinden is. Al maakt zelfs Kas nog af en toe een foutje. Dat demonstreerde hij (uiteraard onbedoeld) aan het begin van de eerste race. Op een nog vochtige baan schoot hij aan het einde van het rechte stuk rechtdoor. Maar niet getreurd, hij had nog volop tijd om zijn foutje goed te maken. “Ik kwam als zesde terug op de baan. Toen ging ik iedereen inhalen en ben zo eerste geworden.”

Tijdens de tweede race kampte hij na de start met te weinig grip, zei Kas. “Twee rijders haalden me daardoor in. Eén van hen heb ik terug kunnen pakken. Maar ik kon niet meer terug aan kop komen. Daarvoor lag Daan Willemse te ver voor.”

Kas Haverkort wint MiniMax

En toen was daar natuurlijk ook nog race drie. Ook daarin had Kas in het begin weinig grip, maar het belemmerde hem niet om opnieuw een topresultaat neer te zetten, zo bleek weldra. “Ik werd eerst nog ingehaald door Storm Broer, maar gelukkig kon ik hem weer inhalen, en toen kwam ik steeds dichter bij de nummer één (Daan Willemse, red.).”

Na een aantal ronden achter de leider te hebben gereden, sloeg hij op de hem zo kenmerkende manier toe: erop en erover. “Dat was wel echt kicken, dat ik hem voorbij reed.”

Er zijn dit seizoen nog zes races te gaan. De strijd om de titel is nog steeds spannend. Kas: “Ik ga proberen nog een paar races te winnen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS