Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

Kas Haverkort kan met weer drie podiumplaatsen voorzichtig gaan denken aan titel in Spaans F4: "Geen domme acties doen, maar..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2020 15:07

MOTORLAND ARAGON – Met nog twee raceweekeinden te gaan begint de titel in het Spaanse Formule 4-kampioenschap steeds duidelijker aan de horizon te gloren voor autocoureur Kas Haverkort. Het zestienjarige talent uit Heemserveen schreef afgelopen weekeinde op circuit Motorland Aragon drie podiumplaatsen bij op zijn palmares, waarvan één overwinning.

Kas Haverkort Spaanse Formule 4-kampioenschap

“Het was weer een goed weekend. We hadden de juiste snelheid”, zei een tevreden Kas tegenover RaceXpress.nl, die weer voor het eerst in een Formule 4-auto zat na twee indrukwekkende weekeindes in de Formule Renault Eurocup. Van de vijftien F4-races die hij tot dusver reed, won hij er acht. Daarnaast stond de rijder van het Nederlandse topteam MP Motorsport nog eens drie keer op het podium. Logisch dus dat hij aan de leiding gaat in de titelstrijd, met 47 punten voorsprong op de nummer twee.

Kas wilde er eerst niet al te veel aan denken, maar met nog twee weekeindes en zes races te gaan, erkent hij dat het kampioenschap nu behoorlijk dichtbij komt. “We zijn het hele seizoen erg snel met MP Motorsport. Nu gaan we zeker kijken naar de titel. Ik probeer de komende races gewoon geen domme acties te doen, maar nog steeds wil ik altijd winnen. Daar ga ik gewoon voor.”

Voor Haverkort begon het weekeinde op de piste van Motorland Aragon als vanouds voortvarend. De rijder van TeamNL was direct snel in de trainingen, reed steeds de snelste tijd. Dat beloofde dus heel wat voor de eerste kwalificatie, maar die ging vervolgens niet helemaal naar wens. Hij eindigde als vierde. “Die had ik zelf een beetje verprutst. Ik had het beter kunnen doen”, gaf hij ruiterlijk toe.

Dat hij zijn les had geleerd, bewees Kas prompt in de tweede kwalificatie van het weekeinde. Ditmaal had de snelle Overijselaar ruimte voor een snelle ronde en pakte hij de poleposition. Die snelheid liet hij ook zien tijdens de races, want in alle drie liet hij de snelste rondetijd noteren. Dat hij uiteindelijk ‘maar’ één race had gewonnen was dan ook niet helemaal waar Kas op gehoopt had.

MP Motorsport

“In de eerste race ben ik van P4 naar P2 gegaan. In zes ronden had ik een gat van 2,5 seconden naar de nummer één dichtgereden. Ik vond de aansluiting net te laat. Ik kwam pas in de laatste ronde vlak achter hem te rijden. Dat was jammer, maar ik heb in die race wel veel punten gepakt. Daar was ik wel tevreden mee.”

In de tweede race werd Kas derde. “Dat was eigenlijk een heel goede race. Bij de start ben ik direct van de vierde naar de tweede plaats gegaan. De nummer één verdedigde daarna zo erg dat ik geen kant meer op kon en nummer drie en vier me voorbijgingen. Daarna heb ik nummer drie nog ingehaald en ook nummer twee probeerde ik nog in te halen, maar dat was net te laat. En dus werd ik derde.”

Kas Haverkort

Driemaal is scheepsrecht, zo bewees Kas in Spanje. Tijdens de laatste race was hij direct vanaf de start snel. “Ik heb een groot gat getrokken vanaf P2 en reed de snelste rondetijd. Dat was gewoon goed.”

Kas heeft nu nog twee weekeindes te gaan, waarvan de eerste wordt gehouden op het circuit van Jarama, even onder Madrid. Zijn gat van 47 punten voorsprong op de nummer twee is behoorlijk comfortabel, erkende hij. “Het is een goede marge. Als het seizoen doorgaat zoals het nu gaat, dan moet het lukken om kampioen te worden!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS